Чи попрямувала Туреччина у бік більшої стабільності?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Після перемоги Ердогана на загальних виборах минулого тижня він сказав: «Національна воля проявилася першого листопада 2015 на користь стабільності». Окрім того, глава Туреччини піддав критиці роль засобів масової інформації і заявив, що світ повинен поважати народну більшість, яка підтримала «Партію справедливості і розвитку». Він сказав: «Зараз близько 50% голосів в Туреччині домоглися влади... І це має шануватися в усьому світі, однак я ніколи не бачив такої зрілості в суспільстві».

Коментар:

Малоймовірно, що Ердоган і його партія ведуть Туреччину до нової ери стабільності, навпаки, турецький народ очікує цього зі все більшим сумнівом. Це обумовлено безліччю внутрішніх і регіональних факторів, з якими стикається «більшість», отримана нещодавно «Партією справедливості і розвитку».

На внутрішньому фронті навколо Ердогана присутня атмосфера страху через ліквідацію опозиції. Це обумовлено оголошенням війни з курдськими бойовиками і різними вибухами, особливо - вибухом в Анкарі, який став причиною загибелі більше ста осіб та посилив атмосферу репресій. Деякі навіть звинуватили уряд у підготовці цього вибуху, що вплинуло на поділ голосів курдів і зміцнило «Партію справедливості та розвитку» у набутті удаваної більшості на дострокових виборах. Проте, реальна проблема полягає в існуванні розділеної країни, яка страждає від незграбної політики, прийнятої «Партією справедливості і розвитку» проти свого народу, а особливо - курдів. Так, вчора бойовики «Робітничої партії Курдистану» в односторонньому порядку закінчили період припинення вогню.

А тому і абсолютно не дивна широка критика результатів виборів у рівній мірі з боку турків та іноземців. Організація з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) заявила, що турецькі вибори затьмарені придушенням засобів масової інформації, насильством та іншими проблемами у гарантуванні безпеки. А очільник політичної групи соціалістів Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Андреас Гросс сказав наступне: «На жаль, виборча кампанія була відзначена несправедливістю і серйозним страхом».

На регіональному рівні здається, що ситуація однаково погана для «Партії справедливості і розвитку», якщо не ще гірша. Сирійська криза стала великою катастрофою для всього регіону, поставивши його під загрозу нестабільності. І замість того, щоб прийняти постійні заходи по скороченню відтоку людей з Сирії та їх ризикованої втечі у Європу, Ердоган скористався міграцією сирійців, щоб чинити тиск на Європу, щоб та пішла йому на поступки... Так, наприклад, Меркель зобов'язалася надати допомогу у прискоренні переговорів про вступ Туреччини до ЄС. Також хитрощі (спекуляції) Ердогана сирійським питанням у справі військової інтервенції у Сирію - не заради захисту сирійців від бомбардувань і підступності Асада або від нещадних методів «ІДІЛ», як того очікують деякі жителі Сирії. Навпаки, спекуляції сирійським питанням спрямовані на запобігання створенню незалежної курдської держави у регіоні, і ця недалекоглядна політика Ердогана штовхнула Росію до військового втручання у Сирію, тим самим збільшивши ймовірність дестабілізації Туреччини.

Таким чином, «Партія справедливості і розвитку» своєю більшістю голосів не допоможе Туреччині подолати ці перешкоди, і це відбувається тому, що турецька модель національної держави є невдалою моделлю, і вже настав час її розвалу. І національна держава більше не в змозі впоратися зі складнощами в регіоні. Турецькому народу необхідно повернутися до моделі, яку він вже випробував - і це модель держави Халіфат. І на відміну від національної держави, яка відокремлює брата від брата штучними кордонами, Халіфат не визнає кордонів між братами і зобов'язується захищати мусульман від тиранів. І якби в Туреччині був Халіфат, то ані курди, ані жителі Іраку чи Сирії, ані інші не боялися б її, а навпаки, вона незабаром об'єднала б усі ці країни, як про це говорить Всевишній Аллах:

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا

«Міцно тримайтеся за верв Аллаха усі разом і не розпадайтеся. Пам'ятайте про милість, яку Аллах надав вам, коли ви були ворогами, а Він згуртував ваші серця, і за Його милістю ви стали братами...» (3: 103).

Але народу Туреччини, у першу чергу, необхідно працювати для встановлення праведного Халіфату за методом пророцтва, щоб Туреччина знову стала маяком для всього людства:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ ٢٤

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху і Посланникові, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах опиняється між людиною та її серцем, і що ви будете зібрані до Нього »(8:24).


Спеціально для радіо Центрального Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір    

Абдуль-Маджид Бахаті
10.11.2015 р.

Головне меню