Роль, яка відведена Росії у Шамі

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Сирійська криза за останні кілька місяців знайшла нові риси. Так пише кореспондент Мартін Чулов на сторінках британської газети «Guardian». Автор вважає, що сирійський конфлікт може перейти у вирішальну фазу, і перше, що кидається в очі - це те, що інтенсивні повітряні удари російських ВПС і просування урядових сил не спрямовані проти угруповання «ІД».

Коментар: По-перше: з самого початку народних рухів Захід намагався стримати революції, направивши їх в потрібне йому русло, намагаючись цим зберегти існуючі режими, хоча час від часу він погоджувався застосовувати в деяких країнах і в деяких режимах політику зміни курсу або згладжування, але в Шамі він зіткнувся з абсолютно іншою, новою і сильною громадською думкою, від якої виходили потужні сили, непідвладні Заходу. Ці сили, в зародженні яких Захід аж ніяк не брав участь, стали доконаним фактом, що підштовхнув до прийняття всіляких заходів з їх стримування за допомогою деяких підлеглих Заходу країн - в чому він частково досяг успіху.

По-друге: США відзначилися тут так званою «стратегією терпіння» і управляли процесом з-за лаштунків, а також застосували всі свої інструменти, агентів і козирі, а після провалу деяких з них - навіть привели російського ведмедя, випустивши його за межі його земель для виконання потрібної місії. Цей ведмідь погодився забезпечити інтереси провідної наддержави заради своїх інтересів, за якими між ними існує домовленість, однак виключно в рамках відведеної йому тимчасової і непостійної ролі і чітко покладених зобов'язань. А для того, щоб отримати винагороду за виконання цього обов'язку, Росії необхідно досягти ряду успіхів на цій території, по всій видимості, з наближенням завершення цієї її ролі. Звідси стає зрозумілим вимога Керрі до сирійської опозиції в тримісячний термін вибрати між здачею і підписанням угоди з режимом або «пеклом». Звідси ж зрозуміло посилення жорстокості й інтенсивності авіаударів всупереч заявам про переговори «Женева-3». Росію немов абсолютно не цікавлять ці переговори, тому що це - не її справа, ніби воно - не в її руках, адже її привела сюди Америка (немов лжесвідка), і Росія тут відіграє роль удаваного глобального гравця, хоча глава її МЗС нагадує неофіційного прес-секретаря, говорить те, що завгодно США, під пряму диктовку Керрі.

По-третє: Росія хвалиться своєю «місією по боротьбі з тероризмом на прохання» злочинного «сирійського уряду», проте, в той же самий час, вона розуміє всю небезпеку для неї, а в подальшому - наслідки того, що вона зробила. Навіть якщо це буде не від рук мусульман, вона усвідомлює, що піднімуться голоси, що вимагають притягнути її до суду в якості військового злочинця за вбивства і вигнання мирних жителів. Також вона прекрасно розуміє небезпеку становлення мусульман як єдиної Умми у війну і мир, адже на території Росії проживають мільйони мусульман. Проблема Чечні, проблеми в її новітній історії, проблеми її завоювання і ненависть все ще знаходяться в чеченській свідомості, і Росія - перша, хто обпечеться вогнем мусульман, і їй ясно, наскільки сильним буде цей вогонь, виходячи з того, наскільки велика ця Умма.

Для Росії очевидно, що полум'я міжетнічної війни, в яку вона відіграє, одного разу торкнеться її, а якщо врахувати, що в самий пік своєї могутності вона не змогла покінчити з ідеєю націоналізму, то що ж вона думає про час, коли виявиться набагато слабкіше, ніж в радянську епоху?

І останнє: менталітет Івана Грозного, яким керуються Путін і його оточення, не врятує його від його злочинів, і чекати залишилося недовго! Ріки крові, які він проливає, неодмінно обернуться прокляттям для Росії і для тих, хто стоїть за нею, як і для всіх їх агентів!
Аллах сказав:

وَلَا تَهِنُوا فِي ابْتِغَاءِ الْقَوْمِ إِنْ تَكُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ مَا لَا يَرْجُونَ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا

«Не проявляйте слабкості при переслідуванні ворога. Якщо ви страждаєте, то вони теж страждають так, як страждаєте ви. Але ви сподіваєтеся отримати від Аллаха те, на що вони не сподіваються. Аллах - Знаючий, Мудрий» (04: 104).

 
Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Хасан Хамдан
9 Джумада аль-уля 1437 х.
18.02.2016 р.

Головне меню