Ель-Кут 1916 р.: як Османи завдали поразки британській армії

Новини та коментарі
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Новина: Минуло сто років після чергової тріумфальної перемоги Османської імперії в Першій світовій війні. Двадцять дев'ятого квітня 1916 р. османські війська завдали поразки британській армії в іракському місті Ель-Кут і взяли в полон 13 309 британських солдатів, в тому числі - шість генералів і 476 офіцерів. Ця перемога османської армії відбулася через кілька місяців після великої перемоги в районі проток Дарданелли, що на північному заході Туреччини. Ця подія, відображена на сторінках історії, стала останньою перемогою Османської імперії і великою поразкою Великобританії, але ці події через багато років були віддані забуттю (джерело: interactive.aljazeera.com).

Коментар: Умма повинна пам'ятати про матеріальну силу при відродженні Ісламу, яка втілиться в Ісламській Державі. І ця Ісламська Держава є єдиною державою в своєму роді. Перемога в Ель-Куті показала нам те, що навіть в період своєї слабкості Османська держава змогла здобути перемогу над наддержавою того часу.

Великі особистості Умми виховані на Сунні Пророка Мухаммада ﷺ, на Сунні, яка відноситься до індивідуумів. Однак левова частка цієї Сунни відноситься до правління, системи влаштування життя і заступництва справ Умми, і вороги Ісламу бажають того, щоб ми забули саме цю частину Сунни. Сунною, яка вказує на те, як оберігати Іслам і піклуватися про справи Умми, зокрема, і всього людства - загалом є побудова Ісламської Держави, яку побудував Посланник Аллаха ﷺ. І це те унікальне утворення, засноване на ісламській акиді, яке подолало расові та географічні межі, зайнявши своє місце серед інших спільнот. Це відмітне влаштування, засноване на ісламі, зробило всіх мусульман братами. І побудова подібного згуртованого суспільства вдалася в результаті того, що воно ґрунтувалося на ідеї і акиді, а не на расовій основі.

Іслам прийшов для того, щоб привести справи всього людства до ладу, і Всевишній Аллах послав Свого Посланника ﷺ, щоб він сповістив їх і направив на правильний шлях. І його ﷺ Сунна не обмежена лише індивідами, а навпаки - вона охоплює державу і все суспільство.

Ця форма держави була стійкою, а сама держава мала міць, за допомогою якої вона оберігала мусульман і піклувалася про справи Умми і про всі інші державні справи протягом 1 300 років, а також ця держава стала центром, звідки поширювався заклик до Ісламу на весь світ, щоб звільнити людство від поклоніння рабам і направити його до поклоніння Господу рабів.

Спеціально для радіо Центрального медіа офісу Хізб ут-Тахрір
Хамза Мухаммад
30 Раджаб 1437
7.05.2016

Головне меню