На Йорданію спричиняється сильний тиск з метою її вступу у програшну війну у Сирії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Інформаційні агентства повідомили о середі 22.06.2016 новину щодо вибуху замінованого авто поруч із прикордонниками та співробітниками йорданської служби безпеки у місцевості Ар-Ракбан на кордоні з Сирією. Внаслідок вибуху було вбито 6 осіб та поранено 14.

Коментар: Хоча деталі цієї операції не розголошуються і не було проголошено офіційно про те, хто за нею стоїть, громадська думка та думка ЗМІ схиляються до того, що це справа рук «ІДІЛ», особливо, якщо враховувати, що ця організація тримає під своїм контролем території на півдні Сирії, які межують з Йорданією. Держсекретар США Джон Керрі під час зустрічі з міністром закордонних справ Йорданії Насиром Джуде поквапився заявити про солідарність та підтримку Йорданії з боку США у боротьбі проти тероризму. Два тижні назад Йорданія вже піддалась нападам, які призвели до загибелі 5 співробітників із служби розвідки.

Складається враження, що події прискорюються, і є деяка сторона, яка неустанно працює над тим, щоб втягнути Йорданію безпосередньо до сирійського тупику та використати її озброєні сили та службу безпеки для наземного військового вторгнення до Сирії при заохоченні США та згідно з їх планами та метою. І іще здається, що керівництво Йорданії, однаково, або через свій досвід, або виходячи із своїх даних, або через свої історичні стосунки з Британією як и колись наполягає на не вступі у війну у Сирії, у якій переможець вийде тим, програв. Йорданія та Британія позаду неї усвідомлюють, що сирійська криза та війна, яка відбулась з приводу неї, є кризою та війною. По великому рахунку, Америки. Усі, хто підключився до цієї війни, будь то Іран, «Хізбалла», Росія, режим Башара або «ІДІЛ», – усі вони потрапили у пічку війни, а озброєні угрупування як і колись ведуть її.

«The Daily Telegraph» у Лондоні оприлюднила декілька місяців назад звіт щодо візиту в короля Абдуллаха до Америки та інтерв’ю з членами Сенату США, в якому говориться, що Йорданія разом з Британією скерувала війська до Лівії та Кенії для боротьби з поширенням «ІДІЛ». Дана заява ззовні виглядає як відмовляння, нібито Йорданія таким жестом виправдовує свою нездатність вступити у безпосередню війну у Сирії, незважаючи на постійні спроби втягнути Йорданію у цю війну будь-якою ціною.

Поза сумнівів, у Йорданії нема ніякого інтересу у вступі до сирійської війни. Режим Башара знаходиться під опікою в Америки, яка уповноважила допомогти йому Росію, Іран та «Хізбаллу». Більша частина озброєних угрупувань Сирії вступила у війну між собою або з організацією «ІДІЛ». Що ж стосується самого «ІДІЛ», то його існування пов’язано, у більшій мірі, з продовженням сирійської кризи. Таким чином, вступ Йорданії у війну у Сирії у будь-якому виді не має жодних вагомих причин та не відповідає її інтересам, а тому прискорення подій у самій Йорданії та загроза її внутрішній безпеці за допомогою терористичних операцій є усього лише безперервними актами тиску, мета яких – підштовхнути її до війни штучним чином.

Ми не можемо не відзначити, що Йорданія наражається одночасно іще і на тиск іншого роду з боку рішень МВФ, який зобов’язав Йорданію збільшити ціни та податки на багато предметів першочергової необхідності для звичайної людини. Це означає, що здатність Йорданії на самозахист вже стала меншою, аніж була раніше.

Більше за усе у результатах війни у Сирії Америка побоюється того, що усі боки послабнуть, або з ними буде покінчено і навколо них встановиться хаос. У такому випадку можуть виникнути умови, дуже сприятливі до виникнення істинної Ісламської Держави, яку вже не вдасться звинуватити у тероризмі. А тому найкращим та найсильнішим вибором для Йорданії з усіма її можливостями стане робота над зміцненням ідеї істинної Ісламської Держави – держави Халіфат за метолом пророцтва, – яке поширить справедливість та безпеку та покінчить з підступами Америки, обірвавши з нею усі зв’язки.

وَقَدْ مَكَرُوا مَكْرَهُمْ وَعِندَ اللَّهِ مَكْرُهُمْ وَإِن كَانَ مَكْرُهُمْ لِتَزُولَ مِنْهُ الْجِبَالُ

«Вони плели підступи, але їх підступи були у Аллаха. Але адже підступи ці могли зсунути гори» (14:46).


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Д-р Мухаммад Малькаві

19 Рамадана 1437 р.х.
24.06.2016 г.

Головне меню