Позиція євреїв відносно американсько-іранської ядерної угоди

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Ресурс «Аль-Кудс аль-Арабі» повідомляє, що, згідно розвідувальним даним «Ізраїлю», Іран збільшив бюджет ліванської партії «Хізбалла» у 4 рази. При цьому у щоденній газеті «Гаарец» говориться, що служби безпеки «Ізраїлю» підтримують ядерну угоду з Іраном.

У газеті «TheJerusalemPost» повідомляється, що, за даними розвідувальних служб «Ізраїлю», Тегеран збільшив бюджет «Хізбалли» з 200 мільйонів доларів річних до 830 мільйонів.

Також газета «Гаарец» підкреслює суперечливі позиції серед служб безпеки «Ізраїлю», Нетаньяху та міністра оборони Авігдора Лібермана у відношенні ядерної угоди. Служби безпеки наполягають на необхідності підтримати ядерну угоду з Іраном.

Коментар:

У відповіді аміра Хізб ут-Тахрір Ати ібн Халіля Абу ар-Рашти за 30.11.2013 розкривається істина позиція євреїв у відношенні ядерної угоди:

«Незгода окупаційної влади «Ізраїлю» з ядерною угодою не чимось новим та незрозумілим . Ця «держава», яка узурпувала Палестину, з миті свого створення прийняла політику по протистоянню виникнення будь-якої впливової сили у регіоні.

Окупаційній владі «Ізраїлю» недосить навіть того, щоб Іран був просто мирною ядерною державою, не говорячи вже про статус військової ядерної держави. Вони бажають мирного або немирного ядерного роззброєння Ірану та інших країн у регіоні. «Ізраїль», отримавши зелене світло від США, наніс авіаудари по ядерним центрам у пустелі Тхувайтха в Іраку у часи Саддама; також він неодноразово готувався атакувати ядерні об’єкти в Ірані, але стримувався Америкою. Увесь світ був свідком того, як окупаційна влада «Ізраїлю» лікувала від щастя, коли тиран Сирії погодився позбутися від хімічної зброї.

Тим не менш, єврейська держава бачить своє подальше існування лише за допомогою Америки. Америка протидіє тому, щоб країни регіону могли обзавестись ядерним озброєнням , дозволяючи при цьому «Ізраїлю» розвивати ядерну програму. А ядерна угода з Іраном надає окупаційній владі «Ізраїлю» деякі гарантії. Міністр розвідки «Ізраїлю» Юваль Штайніц в інтерв’ю Другому єврейському радіо заявив: «Наддержави на протязі останніх годин, які передували проголошенню про ядерну угоду, наполягали на внесенні поправок у проект угоди за проханням «Ізраїлю».

Виходячи із вищесказаного, окупаційна влада «Ізраїлю» підходить до питання, виходячи із двох аспектів,виходячи із концепції переваги у регіоні та із страху перед будь-якими силами у регіоні. Як сказано у Корані:

لَا يُقَٰتِلُونَكُمۡ جَمِيعًا إِلَّا فِي قُرٗى مُّحَصَّنَةٍ أَوۡ مِن وَرَآءِ جُدُرِۢۚ بَأۡسُهُم بَيۡنَهُمۡ شَدِيدٞۚ تَحۡسَبُهُمۡ جَمِيعٗا وَقُلُوبُهُمۡ شَتَّىٰۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمۡ قَوۡمٞ لَّا يَعۡقِلُونَ ١٤

«Вони не стануть битися з вами разом, хіба що у зміцнених селищах або через стіни . Між собою у них жорстока ворожнеча. Ти вважаєш, що вони єдині, але серця їх роз’єднані. Це тому, що вони — люди нерозумні» (59:14),

وَلَتَجِدَنَّهُمۡ أَحۡرَصَ ٱلنَّاسِ عَلَىٰ حَيَوٰةٖ

«Ти неодмінно упевнишся, що вони жадають життя більше усіх людей» (2:96).

Вони розуміють, що наявність джерел сили у в руках Ісламської Умми тягне за собою небезпеку для окупаційної влади «Ізраїлю».

І потім , євреї розуміють, що їх конфлікт з Іраном несе сугубо політичний характер за сферу впливу у регіоні в ім’я реалізації планів Америки. Іран — це лише інструмент у руках США по стримуванню «Ізраїлю» та нав’язуванню політики США у регіоні. Виходячи з цього, цілком з’ясовна неоднозначна реакція євреїв у питанні ядерної угоди з Іраном. З одного боку, вони бояться, що Іран стане володіти владою та впливом у регіоні і роль євреїв скоротиться , а з іншого — відчувають неминучу потребу в Америці. За повідомленнями західних ЗМІ,серед американських євреїв у питанні ядерної угоди розгорілись дебати між демократами та республіканцями, що спонукало голову Національної єврейської демократичної Г.Розенбаума сказати наступне:

«Нам відомі суперечки по багатьом іншим питанням,але подібних реакцій у нас не було ніколи. Я боюсь, що у нашій незгоді ми досягнемо точки неповернення та глибокого розколу серед суспільства, яке важко буде здолати».

Розенбаум говорить, що він спостерігає за рухами єврейських активістів , які щоденно роз’їжджають по країні вздовж та поперек:

«Вони не їздять по питанням вирішення проблем молоді общини. Вони сіють терор у серцях молоді, розповідаючи їм свої побоювання з приводу ядерної угоди з Іраном».

Таким чином, доволі об’яснимо, що в «Ізраїлі» пролунали звучали суперечливі думки відносно угоди , у тому числі — і серед лідерів, таких як Нетаньяху, який відкидає будь-яку небезпеку та бачить у політиці США можливості перспектив для «Ізраїлю».

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Хасан Хамдан— Абу аль-Бара
27 Зуль-Хіджа 1438 р.х.
18.09.2017

Головне меню