Оточуюче середовище у небезпеці, поки світом править капіталізм

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: «Європейське космічне агентство (EuropeanSpaceAgency) повідомило, що в Італії ступінь забруднення повітря знизилась після введення загального карантину, особливо це стало помітно на півночі країни.

У Китаї міністерство охорони оточуючого середовища повідомило, що у середньому дні з хорошою якістю повітря у лютому поточного року виросли на 21,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Супутникові знімки, випущені NASA і Європейським космічним агентством, показують різке скорочення викидів діоксиду азоту і відсутність газових і пилових хмар над Китаєм. Скорочення виробництва нафти і скорочення внутрішніх рейсів на 70% скоротили викиди в атмосферу. Але найбільш потужною рушійною силою у зниженні забруднення стало різке скорочення використання вугілля у Китаї» («Youm7», 28.03.2020).

Коментар:

На превеликий жаль ¸ усе це є відносним і тимчасових покращенням стану оточуючого середовища. Те, що трапилось, у черговий раз свідчить, що істинна причина погіршення клімату на планеті, зокрема — ерозія озонового прошарку і глобальне потепління, напряму пов’язані з міжнародною політикою. Міжнародна політика ігнорує проблеми оточуючого середовища і ті ризики, які загрожують світу, оскільки нікого не цікавить майбутнє Землі та її безпека.

Проводиться багато міжнародних конференцій, форумів, зустрічей, на яких розглядаються причини екологічних проблем, способи їх усунення, ступінь вкладу держави у цю справу. Окрім того, існують преамбули, які передбачають певні зобов’язання по захисту і збереженню оточуючого середовища, оскільки у справжній час існує більше п’ятисот міжнародних угод з питань оточуючого середовища. У число цих угод входять і триста двадцять три угоди регіонального характеру, а це складає 70% від загальної кількості. Проте в реальності ми бачимо, що політики і правителі нехтують усіма цими угодами, особливо коли перед ними встає питання прибутку і інтересів держави.

Наприклад, Дональд Трамп об’явив, що США виходять із Паризької угоди про клімат, укладеної у 2015 році. «Паризька угода губить нашу економіку і підриває суверенітет. Це неприйнятний юридичний ризик, який ставить нас у невигідне положення порівняно з іншими країнами», — заявив Трамп. Також Китай, який страждає від вкрай високого рівня забруднення, не дотримується стандартів екологічної безпеки, оскільки це перешкоджає вільній діяльності численних заводів і позбавляє їх величезного прибутку.

Усе це лише підтверджує той факт, що існуючі проблеми оточуючого середовища є результатом жадібності капіталістів і тих, хто приймає рішення у світовий політиці. Отож, уся планета буде схильна до кліматичних ризиків і криз, а можливість її збереження напряму буде залежати від тієї політичної волі, яка не буде ставити на перше місце прибуток і вигоду, а буде піклуватись про безпеку і комфорт людей на Землі.

Іслам заборонив завдавати шкоду оточуючому середовищу, оскільки в ній знаходяться засоби до існування людини. Аллах обіцяє покарати того, хто завдає шкоду природі і оточуючому середовищу людини. У зв’язку з чим після встановлення Другого Праведного Халіфату халіф буде вирішувати цю проблему за допомогою зведення промислових зон подалі від житлових районів, контролю промислових, сільськогосподарських та інших джерел забруднення.

Халіф зобов’яже хазяїв цих джерел забруднення (тих, які знаходяться у приватній, і тих, які знаходяться у громадській власності) слідувати методам і способам чистого виробництва, зокрема, мова йде про проблеми промислових відходів. Буде накладена заборона на викиди забруднюючих речовин в оточуюче середовищу у кількості, що перевищує допустимо норму. Допустимі норми встановлюються компетентними особами. Дозволяються лише мінімальні викиди і відходи, які не впливають на екологічну рівновагу.

Також держава буде зацікавлена у відкритті заводів по переробці промислових відходів та їх експлуатації у якості нових форм матерії та енергії. Це те, що називається утилізацією для зниження кількості промислових відходів. А решта невикористаних безпечних відходів буде закопана у віддалених районах. Окрім того, будуть створюватись групи вчених для вивчення і розробки нових способів позбавлення від відходів, а також від небезпечних і шкідливих речовин.

Ісламська Держава буде прагнути не допускати забруднення оточуючого середовища сусідніми країнами, а також буде закликати решту світу не робити цього. Більше того, Халіфат докладе усіх зусиль, щоб повести світ до безпеки.

О, Аллах, ми просимо Тебе прискорити встановлення Халіфату, щоб він став милістю для світів.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Хаджір аль-Якубі
6 Шабана 1441 р.х.
30.03.2020р.

Головне меню