Неможна розглядати ісламську економіку у відриві від основи

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Турецька опозиція накинулась на президента РеджепаТайіпа Ердогана і звинуватила його в обмані і лицемірстві через висловлювання про необхідність застосувати «ісламську економіку» у країні, щоб позбутися від нинішньої кризи.

Лідер опозиційної партії «Партії демократії і прогресу» (DemokrasiveAtılımPartisi) Алі Бабаджан заявив, що за останні три роки угоди уряду Ердогана з лихварством подвоїлись, назвавши Ердогана «нечестивцем і брехуном».

Бабаджан зазначив у заявах для преси: «У 2017 році державні платежі по відсоткам склали 57 мільярдів турецьких лір, а у 2020 році показник досяг 139 мільярдів лір», — а також задався питанням: «Що послужило причиною такого підйому показників за якихось 3 роки?» («SkyNewsArabia»).

Коментар:

Для багатьох вже не секрет, що президент Туреччини Ердоган обдурив свій народ і тих, хто слідує за ним. Адже він став відомий полум’яними виступами перед своєю публікою, намагаючись ввести людей в оману і обдурити у своїх інтересах. Він також обманює народ речами про необхідність запровадження ісламської економіки для позбавлення від існуючої кризи. Адже, у протилежному випадку, що заважає реалізувати Вам ісламську економіку у Туреччині, о президенте?

У зв’язку з цим я хотів би прояснити усім, хто читає даний коментар, що Іслам цілісний і неділимий. Брати частину Ісламу, при цьому відмовляючись від іншої, нехай навіть найменшої, є куфром. Тим більше, про це говориться у Корані:

أَفَتُؤۡمِنُونَ بِبَعۡضِ ٱلۡكِتَٰبِ وَتَكۡفُرُونَ بِبَعۡضٖۚ فَمَا جَزَآءُ مَن يَفۡعَلُ ذَٰلِكَ مِنكُمۡ إِلَّا خِزۡيٞ فِي ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَاۖ وَيَوۡمَ ٱلۡقِيَٰمَةِ يُرَدُّونَ إِلَىٰٓ أَشَدِّ ٱلۡعَذَابِۗ وَمَا ٱللَّهُ بِغَٰفِلٍ عَمَّا تَعۡمَلُونَ

«Невже ви будете вірувати в одну частину Писання і відкидати іншу частину? Відплатою тому, хто коїть подібне, буде ганьба у мирському житті, а у День воскресіння вони будуть піддані іще більш жахливим мукам. Аллах не перебуває у невіданні про те, що ви робите» (2:85).

По-перше, це рішення Аллаха у відношенні тих, хто приймає одну частину Ісламу і залишає другу. Хоча Ердоган, перебуваючи в омані і вводячи в оману інших, не зробив навіть цього.

По-друге, недоречно запроваджувати Іслам частково, відкидаючи решту. Навіть якщо голова держави спробує запровадити ісламську економічну систему у відриві від решти частини Ісламу, це не дасть бажаних результатів. Причина цього полягає у тому, що ісламська економічна система є невід’ємною частиною Ісламу, і вона повинна виходити із основи, із якої виходить решта усіх інших систем життя. Іслам — це акида, із якої витікає система життя, і вона дасть результат лише при повному запровадженні, як це робили Посланець Аллаха ﷺ, сахаби і ті, хто послідував за ними.

Це не означає, що ми підтримуємо турецьку опозицію, яка виразила свої заперечення Ердогану у цьому питанні. Причина цього полягає у тому, що вони такі ж представники секуляризму, як і Ердоган, вони не дотримуються проекту Ісламу і вони не вимагають повного запровадження Ісламу у Туреччині.

Єдиний, хто може реалізувати увесь Іслам як доктрину, із якої виходять усі системи для життя — це Хізб ут-Тахрір, оскілки Хізб ут-Тахрір взяв на себе задачу встановити Ісламську Державу Халіфат за методом пророцтва з метою повного запровадження Ісламу і донесення його усьому людству у якості послання справедливості і керівництва. Аллах завжди перемагає у Свої справах, але більшість людей не знає цього.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Халіфа Мухаммад, Йорданія
9 Зуль-када 1441 р.х.
30.06.2020 р.

Головне меню