Куди рухається міжнародний конфлікт за землі першої хіджри?

Новини та коментарі
Друкарня

Америка сприяє проведенню нових переговорів у Джібуті між Сомалі і регіоном Сомаліленд.

Як передає 26 червня агентство «Анадолу», посол США в Могадішо Дональд Ямамото провів розширені зустрічі з президентом Сомалі Мохамедом Абдуллахі Мохамедом «Фармаджо» і головою самопроголошеного Сомаліленда Мусой Біхі Абді. Перші раунди переговорів відбулись у червні 2012 р., проте після трирічної перерви, з вини Ефіопії, продовжились знов, цього разу під патронажем Вашингтону, який втрутився у процес, повідомляє агентство.

У 1960 році Республіка Сомалі отримала незалежність, але залишилась під британським впливом. Тоді формально об’єднались дві колишні колонії — Італійське Сомалі і Британське Сомалі (друга назва — Сомаліленд). У 1969 році у результаті військового перевороту проти президента Сомалі Абдірашіда Алі Шермарка до одноосібної влади прийшов генерал Мохамед Сіад Барре. Він за допомогою США зумів віддалити своїх військових соратників і отримати підтримку Радянського Союзу, тому що у той час і США і СРСР спільно діяли проти європейського впливу в Африці.

Проте Сіад Барре розірвав договір про дружбу з Радянським Союзом і видворив радянських радників із країни. Це було викликано тим, що СРСР зайняв сторону сусідньої Ефіопії — іще одного радянського союзника у регіоні — після того, як Сомалі напало на Ефіопію, маючи мету відторгнути область Огаден, захоплену Ефіопією на початку XX сторіччя і населяєму сомалійськими племенами. У роки Огаденської війни (1977–1978 рр.) Сіад Барре відкрито продемонстрував проамериканський курс і щорічно отримував від Америки економічну і військову допомогу у розмірі біля 100 млн. дол. Таким чином, Америка нанесла удар по британському впливу у Сомалі.

Проте у 1990 році Барре втратив контроль над Сомалі і втік. Сили повстанських національно-демократичних рухів, пов’язаних з Британією, об’явили про створення Республіки Сомаліленд у північній частині Сомалі. Країну очолювали лідери Сомалійського національного руху Ахмед Алі Туур, потім Мухаммед Хаджі Ібрагім Егаль, далі Дахір Ріял Кахін, Ахмед Сіланьо і нинішній п’ятий президент Муса Біхі Абді, який вступив на посаду у 2017 році. Великобританія підтримує Сомаліленд через Емірати, які встановили тут у 2017 році військову базу в аеропорті Бербера на тридцять років. Також «DP World» (DubaiPortWorld — один із найбільших світових портових операторів) виграла концесію строком на 30 років з автоматичним продовженням на 10 років на управління і розвиток багатоцільових проектів у порту Бербера. У жовтні 2018 року «DP World» запустила проект вартістю 101 млн. доларів по розширенню порту а Бербера. Зі свого боку, уряд Могадішо заперечив проти проекту, який, на його думку, порушує суверенітет Сомалі.

Америка намагалася контролювати ситуацію у Сомалі за допомогою військової інтервенції у 1993 році у межах операції ООН «Відродження надії». В операції взяли участь такі мусульманські країни, як Туреччина, Єгипет і Пакистан, для того, щоб ввести в оману сомалійських мусульман. Проте у ході битви у вуличному бою в Могадішо (в Сомалі відомо як «День рейнджерів») 3–4 жовтня 1993 року Америка понесла тяжкі втрати (19 осіб вбитими і два військових гелікоптери). Втрати військ спеціального призначення США в Могадішо вплинули на прийняття керівництвом США рішення про виведення американських військ із Сомалі у 1994 році. У країні продовжилась громадянська війна між конфліктуючими сторонами, поки мусульманський повстанський рух «Союз Ісламських Судів» (СІС) не встановив контроль над урядом у 2006 році. Але Америці вдалось скинути контроль СІС через 6 місяців. Рух був розгромлений ефіопською і угандійською арміями при повітряній підтримці США.

Наступник «Союзу Ісламських Судів» — «Харакаташ-Шабаб аль-Муджахідін» (Молодіжний рух муджахідів) — продовжує битву проти даних сил і по сей день,проте він втратив багато підконтрольних йому районів. З 2011 року Туреччина введена в роль виконавця американської лінії впливу і надає лояльному Америці уряду фінансову і військову підтримку. США також здійснюють економічну підтримку за допомогою Всесвітнього банку, який управляється Вашингтоном. Так Всесвітній банк 24 червня 2020 р. об’явив про надання допомоги Сомалі у розмірі 55 млн. дол. на зменшення наслідків пандемії коронавірусу і продовження програм у межах так званої «програми Міжнародної асоціації розвитку» (кредитна організація, яка входить у групу Всесвітнього банку); усе це — різноманітні колоніальні назви. Зараз США намагаються зміцнити даний уряд у Сомалі у спробах приєднати до нього проанглійський Сомаліленд і тим самим послабити чи усунути вплив Великобританії.

Попередні переговори провалились, тому що Смаліленд наполягає на незалежності, а уряд Могадішо у Сомалі наполягає на відновленні єдності між ними. Тим не менш, сторонам вдалось домовитись по ряду політичних питань, у тому числі тих, які стосуються добровільних внесків міжнародної спільноти і управління повітряним простором. Це було досягнуто після того, як Америка використала свою вагу і напряму спричинила тиск на керівництво Сомаліленда у ході переговорів. Сомалі також підсилила свої позиції завдяки тому, що у 2018 році в Ефіопії до влади прийшов Абій Ахмед Алі, який досягнув примирення з Еритреєю. Тим самим США вирішили прикордонні суперечки між своїми агентами Ефіопією і Еритреєю для того, щоб спільно взятися за Сомалі і усунути британську присутність у Сомаліленді або, як мінімум, приборкати її, якщо не вийде приєднати Сомаліленд до Сомалі у якості федерації чи області.

Такий міжнародний конфлікт відбувається за землі першої хіджри. Ці території входять до складу земель, які називаються в ісламських текстах «Аль-Хабаша» (Ефіопія»). Іслам прийшов сюди раніше, аніж з’явилась Ісламська Держава у Медині. Увесь народ тут підтримав запровадження Ісламського Шаріату у 2006 році. Проте люди сьогодні потребують того, хто врятує їх із пазурів невірних, які обрушились на їх країну через стратегічну важливість і втягнули своїх регіональних гравців у цей конфлікт.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Асад Мансур
2.07.2020

Головне меню