Дискусії навколо відкриття Айя-Софії для поклоніння

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Захід 567-ої річниці завоювання Стамбула пройшов з захопленням і трепетом у затінку епідемії Covid-19. На заході в Айя-Софії була зачитана сура «Аль-Фатх» («Завоювання»).

Услід за прочитанням сури із Корану президент Туреччини Ердоган звернувся до громадськості по конференцзв’язку. Ердоган, який почав свою промову зі змістового переводу сури «Аль-Фатх», сказав: «Завоювання (фатх) — це символ зведення, відновлення, справедливості,чесноти і любові, а не руйнування, знищення, тиранії, презирства і ненависті» (yenisafak.com за 29.05.2020).

Коментар:

Церемонії з нагоди річниці завоювання Стамбула проводяться щорічно. Тим не менш, церемонії, проведені у цьому році, набули великих масштабів і були більш помітними порівняно з попередніми роками. Одним із найбільш яскравих аспектів церемоній, проведених у цьому році, було читання сури «Аль-Фатх» у стінах музею Айя-Софія. Після цього з екранів телевізорів посипались дискусії про перетворення Айя-Софії із музею у мечеть.

Політики на протязі декількох років використовували у своїх інтересах питання відкриття Айя-Софії для поклоніння перед електоратом. Проте до сьогоднішнього дня жоден із них не досяг якихось результатів. Причиною цьому служило те, що Айя-Софія була зачинена особисто Мустафою Кемалем і перетворена у музей. Звідси відкриття Айя-Софії виключно у якості мечеті вимагає сильної політичної волі, а також дозволу колонізаторів.

В наші дні це питання продовжує обговорюватись. Уся опозиція, особливо — «Республіканська народна партія» (CumhuriyetHalkPartisi,РНП), не заперечила і навіть підтримала підняте Ердоганом питання. Прес-секретар «РНП» Фаік Озтрак сказав: «Наша думка ясна. Якщо ви збираєтесь її відкрити, то відкривайте. Ніхто не тримає вас за руку. Досить рішення» (12.06.2020, «AnadoluAjansı»). Британці цього разу діяли згідно народному настрою, не виступаючи проти даного питання.

Ердоган також робив різні заяви по цьому питанню у різні періоди часу. «Це не щось неможливе. Ми так міцно візьмемось за це, що навіть назва її буде не музей, а мечеть Айя-София» (24.03.2019, «AnadoluAjansı»). «В Айя-Софії як буде читатись Коран, так і буде робитись намаз. Це залежить лише від рішення нашої великої нації» (05.06.2020, sabah.com.tr). 9 червня він заявив у прямому ефірі на каналі «TRT», що це питання залежить від рішення, яке буде прийнято Державною радою, і від того, які кроки будуть прийняті згідно з цим рішенням. На зібранні «MeslekiYeterlilikKurumu» 17 червня 2020 року він заявив: «Я сподіваюсь, що ми будемо робити наші намази там після прийняття рішення по Айя-Софії державною радою Туреччини 2 липня» (haberler.com).

Згідно усім цим заявам:

— Питання про відкриття Айя-Софії для поклоніння буде сприяти прагматично діючому Ердогану як всередині країни, так і за її межами:

• Всередині країни через вибори, які повинні відбутись у 2023 році (а може — і раніше).

• За межами ж для того, щоб продовжувати обманювати мусульман у веденні «проксі-війн», нав’язаних Америкою.

— Він також використовує дане питання як загрозу у відносинах з європейськими країнами.

Проте, незалежно від ситуації, Айя-Софія є мусульманським храмом для поклоніння і певно повинна залишатись мечеттю. Проте, з дозволу Аллаха, коли буде встановлений Праведний Халіфат, Айя-Софія і подібні їй місця будуть негайно відкриті для використання їх у якості мечеті.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад Ханафі Ягмур
9 Зуль-када 1441 р.х.
30.06.2020 р.

Головне меню