Байден: «Війна не тільки в Україні, мова — про Європу і НАТО»

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Президент США Джо Байден виступив з критикою на адресу представників Республіканської партії в Конгресі: «Вони не розуміють, що це набагато більше, аніж Україна, мова йде про Східну Європу і НАТО. Наслідки серйозні, вони не розуміють зовнішньої політики Америки», — повідомляє «The Washington Post» 21 жовтня 2022 року.

Коментар: Слова президента США не вимагають домислів і аналізів, і так ясно, що Америка визначає характер війни в Україні та її стратегічні цілі. Насправді, Україна — це жертва, принесена Америкою для досягнення своїх стратегічних цілей, пов’язаних з Європою, зокрема — зі східною її частиною і НАТО. Росія в цьому конфлікті є хорошим американським інструментом, і не важливо, чи визнає це Росія чи заперечує, але це факт.

Виникає питання: чого Америка побоюється у відношенні НАТО і Європи? Відповідь відома, і ми неодноразово про це говорили, але є різниця між аналізом у спробі зрозуміти реальність і між публічною заявою. Найвпливовіша американська газета опублікувала заяву американського президента, яка розкриває суть зовнішньої політики США.

Дійсно, промова Байдена була в формі критики республіканців Конгресу. Проте він підтвердив усе, до чому ми прийшли в усвідомленні реальної української кризи.

Політичному оглядачу і тим більше мислителю ясно, що НАТО — це найбільший і найсильніший американський інструмент після Другої світової війни . Америка використовує НАТО в своїй боротьбі за контроль на міжнародній арені проти своїх конкурентів чи потенційних суперників. Америка перетворила НАТО в прямий інструмент утримання Європи під своїм впливом під приводом захисту від Радянського Союзу, велетенської країни, яка володіла зброєю масового знищення і мала політичні і інтелектуальні амбіції. До того ж СРСР завжди прагнув поширити свій соціалістичний погляд в Європі. Угода між Америкою і Радянським Союзом про правила гри в «холодну війну» підсилила паніку і покірність Європи. Цей договір був зосереджений в основному на тому, як утримати Європу під американським впливом. Кожного разу, коли в Європі з’являлось бажання вирватись з-під американського впливу і примусової опіки, Америка негайно вживала заходів. Так само і пастух, коли бачить, що його стадо розбігається, нацьковує собаку, яка збирає усіх до купи.

Європа під керівництвом Франції скористалась можливістю дискредитувати НАТО, вважаючи його пережитком «Холодної війни». Франція у свій час заявила, що НАТО помирає, а Європа повинна захищати себе і розширяти свої сили. Це сильно стривожило Америку і розізлило Трампа, коли Макрон сказав: «Чому ми платимо НАТО, коли цей альянс знаходиться в реанімації і чекає об’явлення про свою смерть?». Можливо, це і мав на увазі Байден, коли сказав, що ця війна не стосується тільки України, але і стосується НАТО.

Більше того, Європа, зокрема — Німеччина, зробила великі кроки в співпраці з Росією в області енергетики, «Північний потік-2» ось-ось повинен був запрацювати. Це дозволило б Європі забезпечити в 80% своїх енергетичних потреб, які знаходились під американським впливом.

Перед Американською радою по зовнішнім справам, яка надає глибокі погляди держави, Джорджем Фрідманом було сказано, що Америка прагнула і намагалась усіма силами скасувати запуск «Північного потоку-2» і зупинити можливі поставки газу, але це їй не вдалось. Фрідман, засновник і президент «Geopolitical Futures» («Геополітичне майбутнє»), сказав: «Укорінений страх Америки підсилюється передовими технологіями і зростаючим багатством Німеччини разом з російськими природними ресурсами і людським потенціалом. Це єдине об’єднання на протязі сторіч, яке викликало і продовжує викликати тривогу в Сполучених Штатах. Цей союз може привести до втрати американської гегемонії над Європою. Тому будь-якою ціною необхідно перешкодити німецько-російській вісі». Ця заява пролунала на початку російсько-української війни.

Фрідман говорив це перед Американською радою по зовнішнім справам, а сьогодні Байден заявив про це в найвпливовішій політичній газеті, яка виражає точку зору американської політики.

Справа в тому, що крупні держави, зокрема — Америка, не відмовляються від складання плану і проведення військових і політичних дій для захисту своїх інтересів і досягнення своїх політичних цілей на місцевому і глобальному рівнях, навіть якщо для цього необхідно витрачати гроші, зброю чи людський ресурс. Дуже засмучує, що найвеличніша Умма, яка коли-небудь була на цьому світі, ізольована і не має відношення до тому, що відбувається. Вона не будує плани, не захищає і не атакує, не домінує і не розширяється, не будує і не розвивається. Більше того, Умма та її багатства використовуються іншими силами у здійсненні своїх планів і інтересів!

Як наша велика Умма опинилась в занепаді і позбавилась впливу на міжнародній арені ?! Як вона дійшла до цієї точки застою, занепаду і безпорадності?! Воістину, Аллах воздає людям тим, що набули вони самі. Я прошу Всемогутнього Аллаха надати нам можливість встановити на землі Праведну державу Халіфат, і тоді затрясуться трони тиранів і зміниться міжнародна обстановка. І явиться перша держава у світі у якості свідка для людей, і, з дозволу Аллаха, вона виведе людей із мороку невігластва до світлу істини на шлях Могутнього, Достохвального.

الر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ

«Аліф. Лам. Ра. Ми ниспослали тобі Писання, щоб ти вивів людей з дозволу їх Господа із мороків до світла — на шлях Могутнього, Достохвального» (14:1).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад Джіляні
29 Рабі уль-авваль 1444 р.х.
25 жовтня 2022 р.

Головне меню