Організація тюркських держав викидає Росію за борт

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: 11 листопада 2022 року в Самарканді відбулась зустріч голів країн Організації тюркських держав (ОТД). Зустріч пройшла під головуванням президента Узбекистану Шавката Мірзійоєва на тему «Нова ера тюркської цивілізації: на шляху до загальному прогресу і процвітанню».

На зустрічі взяли участь президенти Узбекистану, Туреччини, Киргизстану, Казахстану і Азербайджану, а також у якості спостерігача — Голова верхньої палати парламенту Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов і прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

Серед іншого був визначений пріоритет такого напрямку, як забезпечення безпеки в регіоні. Голови держав вказали на важливість постійних контактів і зміцнення взаємодії між правоохоронними органами і спеціальними службами в сфері протидії тероризму, екстремізму, торгівлі людьми, наркотрафіку і загрозам суспільству і кібербезпеки.

Коментар: Туреччина під керівництвом Ердогана вже декілька років докладає зусиль по об’єднанню навколо себе тюркських держав, більшість із яких входить у Співдружність Незалежних Держав (СНД), що є територією впливу і колоніального контролю Росії. Яскравим прикладом зусиль Ердогана в реалізації даного національного проекту служить виконання ними усіх вимог диктаторських режимів Узбекистану і Туркменістану, зокрема, мова йде про переслідування громадян цих режимів, проживаючих в Туреччині.

Прийшов час перехопити ініціативу Росії, яка об’єднувала держави Середньої Азії і контролювала більшу частину політичних процесів в регіоні. Росія внаслідок своєї військової поразки в Україні потрапила у найтяжчий колапс, із якого навряд чи вийде. Для багатьох вже ясно, що путінський режим приречений, ми бачимо, як багато колишніх чиновників і представників еліти, які колись служили режиму, біжать із Росії немов щури з тонучого корабля.

Звичайно, тирани Середньої Азії відчувають те ж саме, адже їх особиста безпека залежить від російських військових . Природно, режими регіону почали шукати інші центри сили, з якими вони могли б домовитись про свою долю і безпеку у майбутньому.

Тому, поки тенденція послаблення Росії зберігається, роль і вплив таких організацій під егідою Туреччини будуть тільки зміцнюватись. Проте радіти зарано, враховуючи той факт, що Туреччина зовсім не самостійна у своєму зовнішньополітичному порядку денному, а лише реалізує глобальні геополітичні плани США.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад Мансур
24 Рабі ус-сані 1444 р.х.
18 листопада 2022 р.

Головне меню