Не забороняй того, що робиш сам!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Таліби призупинили навчання жінок в усіх університетах країни. Прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин заявив у зв’язку з забороною талібів: «Адміністрація талібів прийняла рішення заборонити дівчатам вступати до університетів Афганістану. Це рішення суперечить духу Ісламу, і цій забороні немає місця в релігії».

У той час як реакція світу на рішення, прийняте «Талібаном», загострилась, міністр вищої освіти Нада Мухаммад Надім зробив заяву, скеровану на адресу Туреччини. Він заявив: «Статус жінки в Ісламі визначений, він не може бути понад цього. Аллах дав нам силу, і ми можемо застосовувати закони Шаріату, і ми нікого не боїмось і не знаходимось під чиїм-небудь захистом».

У своїй відповіді на реакцію Туреччини і Саудівської Аравії Надім сказав: «В Корані і хадісах немає доказів того, що жінка повинна вивчати «сучасні науки» і бути освіченою. Ми хочемо чистого Ісламу, а не Туреччини чи Саудівської Аравії» («El Khabar» від 23.12.2022).

Коментар: Перш за усе, слід зазначити, що ані заява уряду талібів, ані відповідь Туреччини не відповідають духу Ісламу. Релігія Аллаха показала важливість знань у цілому і визначила метод освіти для мусульман. Основою, на якій будується навчальна програма в державі Халіфат, є ісламська акида. Усі матеріали і методи навчання підготовлені таким чином, щоб не суперечити основі. Відносно знань, які не мають прямого зв’язку зі світоглядом, таких як фізика, хімія, точні науки та інші, то вони вивчаються для підготовки учня до діяльності у світі, який Аллах підкорив людині.

وَسَخَّرَ لَكُم مَّا فِي ٱ لسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِي ٱ لۡأَرۡضِ جَمِيعا مِّنۡهُۚ

«І Він підкорив вам те, що в небесах, і те, що на землі, — усе, що виходить від Нього» (45:13),

وَسَخَّرَ لَكُمُ ٱ لَّيۡلَ وَ ٱ لنَّهَارَ وَ ٱ لشَّمۡسَ وَ ٱ لۡقَمَرَۖ وَ ٱ لنُّجُومُ مُسَخَّرَٰتُۢ بِأَمۡرِهِ ۦٓۚ

«І підкорив Він вам ніч і день, Сонце і Місяць; і зірки підкорені Його повелінням» (16:12).

Мусульманин як ісламська особистість вивчає експериментальні науки для того, щоб користуватись ними і використовувати результати наукових досліджень для інтересів Ісламської Умми і рішення її важливих проблем. Наука не вивчається просто так,щоб знати її, а вивчається для того,щоб користуватись думками і знаннями, які людина вивчає в цьому житті згідно законам Ісламу. Виходячи із вищесказаного, ми вважаємо, що заява міністра вищої світи Нада Мухаммада Надіма: «В Корані і хадісах немає доказів того, що жінка повинна вивчати «сучасні науки» і бути освіченою», — є необдуманим, і не заснованим на законах Ісламу.

Калин розцінив рішення талібів не допустити жінок до вступу в університети Афганістану як рішення, яке суперечить духу Ісламу . Ми питаємо прес-секретаря Ібрагіма Калина: чи сумісно з духом Ісламу вигнання жінок із їх домів згідно зі Стамбульською конвенцією?! Чи сумісно з духом Ісламу перетворення жінок на сексуальний об’єкт по законам Європи ?! Чи сумісний з духом Ісламу офіційний продаж жінок в домах розпусти?! Чи сумісно з духом Ісламу втягнення дівчат в перелюбство через спільне навчання?! Насправді, Ви — остання людина, яка може що-небудь говорити талібам відносно жінок. Адже ваша ціль — не Іслам, навпаки, ваша ціль — просувати порочний західний погляд на життя. Захід експлуатує, мучить, переслідує, продає і поневолює жінок в Східному Туркестані, М’янмі, Сирії, Африці, Індії і в усьому світі. Відповідь Туреччини нагадує слова однієї притчі: «Не забороняй іншим того, що робиш сам! Ганьба тому, хто вчиняє так!».

Щоб повністю реалізувати заяву талібів: «Аллах дав нам силу, і ми можемо застосовувати закони Шаріату, і ми нікого не боїмось і не знаходимось під чиїм-небудь захистом», — залишається тільки проголосити Халіфат, який буде проводити освітню політику згідно з законами Ісламу.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Рамадан Абу Фуркан
3 Джумада ас-сани 1444р.х.
27 грудня 2022 р.

Головне меню