Неправильне запровадження Шаріату шкодить Ісламу і штовхає людей проти нього

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Афганський уряд закликав усі іноземні і місцеві неурядові організації не допускати жінок до роботи по усій країні. Афганські сили безпеки розігнали демонстрації протесту проти заборони жінці навчатись в університеті. Міністерство економіки зазначило, що жінки, які працюють в іноземних і місцевих закладах,не дотримуються хіджабу і законів Ісламського Емірату.

Раніше афганський уряд об’явив про закриття державних і приватних університетів для дівчат і жінок по усьому Афганістану. Сполучені Штати квапливо засудили це рішення. Джерело в уряді повідомило «Аль-Джазірі», що лідер руху «Талібан» Хайбатулла Ахундзада закликав міністерство вищої освіти закрити університети для дівчат. Це рішення послідувало після того, як таліби перешкоджали відкриттю середніх і старших шкіл для дівчаток. Примітно, що в Афганістані 40 державних університетів і біля 140 приватних університетів, із 68 знаходиться в столиці Кабулі («Аль-Джазіра»).

Коментар: З того часу, як «Талібан» прийшов до влади в Афганістані після угоди з Америкою на зміну уряду Гані, тобто більше року назад, рух не об’явив ясну систему правління, не прийняв конституцію і не сформував закони. Система правління залишається розпливчастою і неясною, і люди по сей день не мають про неї уявлення. Незважаючи на те, що «Талібан» підняв стяг Ісламу, утворив Ісламський Емірат і керується Ісламом, в дійсності ж цей рух не реалізував Іслам належним чином. Адже система правління в Ісламі будується на присязі халіфу, чого не було здійснено, як і не було самого проголошення Халіфату, який править Кораном і Сунною. Швидше, Ісламський Емірат представляє собою громадянську державу по західному зразку, яка складається із міністрів, послів і т.д. Також не була реалізована ісламська економічна система, яка заснована на розділенні власності на приватну, громадську і державну. «Талібан» залишив економічну систему такою, якою вона була при правлінні Гані, відбулись тільки формальні змінення в деяких питаннях.

Найбільш видні закони, реалізовані талібами і представлені людям як закони Ісламу, торкнулись жінок. Зокрема — заборона вступу в університети і заборона роботи в різних компаніях і ЗМІ. Хтось може сказати, що ці закони є шаріатськими, але це не так. Наприклад, обов’язковість хіджабу в громадському житті не означає заборону жінці виходити із дому, навпаки, це означає заборону виходити на вулицю без нього. Запобігання змішування між чоловіками і жінками в університетах не означає заборону на вищу освіту. Навпаки, це означає, що університети повинні розділити чоловіків і жінок в класах і розташувати їх рядами як під час молитви (чоловіки в передніх рядах, а жінки — в задніх), при цьому дотримується шаріатський одяг. Те ж саме стосується і роботи: неприпустимо перешкоджати жінці працювати під приводом змішування чи недотримання шаріатського одягу. Ця проблема вирішується шляхом введення законів і контролю для притягнення порушників (яких не так багато) до відповідальності, а не колективним покаранням для усіх жінок!

Повне запровадження Ісламу обов’язково, воно встановлює цілісність і згуртованість в суспільстві. Запровадження одних законів і залишення інших не сприяє формуванню згуртованого ісламського суспільства. Окрім того, неправильне запровадження постанов Шаріату викликає негативну реакцію на сам Іслам, як це трапилось в сусідньому Ірані. Сваволя і неправильне запровадження законів Шаріату з боку правителів є прямою причиною ненависті багатьох людей, особливо жінок, до Ісламу. Ті, хто запроваджують ці закони, стверджують, що це і є Іслам, а їх вчені видають фетви про їх легітимність. Врешті решт люди розглядають ці закони як ісламські, і у них формується ненависть до Ісламу. Це стало однією із причин початку демонстрацій. Можливо, квапливість Америки в засудженні заборони навчання жінок в університетах полягає в тому, щоб підштовхнути суспільство до відстоювання своїх прав і тим самим розпалити в людях ненависть до правління Ісламу.

Здається, Америка, яка привела Хомейні до влади в Ірані і широко відчинила двері руху талібів, хоче повторити свій іранський досвід в Афганістані. Революція Хомейні змогла створити в народі невдоволення Ісламом, хоча релігія мулл не має до Ісламу ніякого відношення. «Ісламська» революція в Ірані стала причиною пригноблення і зубожіння, і багато людей звалили відповідальність за це на Іслам, і так сформувалась ненависть до ісламському правлінню. Можливо, Америка хоче повторити це в Афганістані, щоб у народу сформувалась ненависть до ісламському правлінню. В результаті ті, хто закликає до панування Ісламу, будуть здаватись несправедливими, невігласними і неосвіченими людьми. Невже таліби встали на сторону Америки в її хрестовому поході проти Ісламу?! Або руху відведена роль знаряддя відчуження мусульман від Ісламу і перешкоджання щирим чоловікам у встановленні Халіфату?! Щирі і розсудливі люди в русі «Талібан» повинні виправити положення і взяти на себе відповідальність за своїх лідерів, які приєднались до ворогів, свідомо чи ні. Вам слід передати керівництво країною політичній партії «Хізб ут-Тахрір», яка підготувала проект для правління Ісламом належним чином!

إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَأَخْبَتُوا إِلَى رَبِّهِمْ أُولَئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ * مَثَلُ الْفَرِيقَيْنِ كَالْأَعْمَى وَالْأَصَمِّ وَالْبَصِيرِ وَالسَّمِيعِ هَلْ يَسْتَوِيَانِ مَثَلاً أَفَلَا تَذَكَّرُونَ

«Воістину, ті, які увірували, робили праведні діяння і були смиренні перед своїм Господом, будуть мешканцями Раю і будуть там вічно. Ці дві групи подібні сліпому і глухому, зрячому і чуючому. Хіба можна їх порівняти один з одним? Невже ви не пом’янете назидання?» (11:23,24).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Білял Мухаджир/Пакистан
4 Джумада ас-сані 1444 р.х.
28 грудня 2022 р.

Головне меню