О, жителі країни двох святинь, бійтесь фітни (спокуси), яка уразить не тільки тих із вас, хто був несправедливий

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Прокуратура пред’явила 5 звинувачень послідовникам «Аль-Іхван аль-Муслімун» («okaz.com.sa» від 12.09.2018).

Коментар: Не вникаючи в імена, приналежність і кількість заарештованих із числа шейхів, не входячи в дискусію щодо правдивості публікацій опозиції, немає сумніву в наступних фактах:

1) Кількість заарештованих перевищила вже сотні, і цей список продовжує збільшуватись; не минає і тижня як відбуваються нові арешти.

2) Арешти торкнулись вже не просто опозиції режиму в лиці тих, хто не сприймає лицемірство і порушує спокій, але навіть тих, хто говорить те, що не подобається режиму. Таким чином, арешти торкнулись імамів мечетей, викладачів навчальних закладів, представників ЗМІ, володарів ліцензійних телеканалів і тих, хто допомагав неугодним особам у проведенні конференцій, підтримував їх офіційні проекти і заходи.

3) Тяжкі обставини заарештованих вже неможливо приховати. Режим не пожалів ані літнього шейха Мухаммада аль-Мунаджіда, ані видатного вченого шейха Абдуль-Азіза ат-Таріфі, ані хворого шейха Алі аль-Гамді. Нехай Аллах полегшить їм і нам.

4) Проте дії режиму не обмежились лише арештами. Хто не був заарештований, тому було заборонено проводити проповіді, давати уроки, послідувало їх усунення від роботи, за ними стали пильно стежити спецслужби, і це іще не говорячи про страх бути заарештованим в будь-яку мить.

5) Також справа не обмежилась лише шейхами і проповідниками; послідував застій діяльності, якою учора пишалась сама держава. Нещодавно було призупинено проведення зустрічі в Ісламському університеті імама Мухаммада ібн Сауда, присвяченої веденню заклику. Були накладені заборони на проведення уроків по шаріатським предметам після того, як на протязі довгого часу це практикувалось в школах, не говорячи вже про заборону проводити уроки в мечетях.

6) Це відбувається у ту мить, коли руки відділів по спорту і розвагам розв’язані, щоб коїти нечестя і заборонені речі, витрачаючи на це майно і час мусульман.

7) Усі ми знаємо, що уряд КСА забороняє будь-які партії і організації. Так яким же чином вони змогли звинуватити людей в приналежності до «ІДІЛ», якщо його немає в КСА? Або ж вони почали судити за наміри і почуття?Як близькі до влади люди сьогодні стали злочинцями? Як «Аль-Іхван аль-Муслімун» стали неугодними, адже тільки учора вони вільно, без усіляких звинувачень, без усіляких посилань на якусь приналежність вели свою діяльність?

8) Ті, хто вважають звинувачення і вимоги прокуратури, розуміють усю ступінь абсурду в них. Ці звинувачення і вимоги прокуратури не мають ніякого відношення до реальних злочинів і не взяті із законів Шаріату, навпаки, за усіма цими репресіями чітко простежується політичне замовлення.

9) Таким чином, саудівський режим слідує по стопам єгипетського режиму зі своїми пробілами в судовій системі і ЗМІ. Усі ми чудово знаємо ступінь дурості ЗМІ і ступінь тиранії в судовій системі. Це, у свою чергу, категорично вказує на те, що джерелом цього є американські хазяї цих режимів, які заправляють більшою частиною нашого життя. Усі ці закони і політичні орієнтації скеровані проти закликаючих до Ісламу, і при цьому їх не цікавлять окремі особистості чи групи людей.

10) Найстрашнішою фітною є та, яка скерована на віддалення людей від їх релігії; ця фітна тягне гнів Всевишнього. Відносно неї Аллах сказав наступне:

إِنَّ ٱلَّذِينَ فَتَنُواْ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ وَٱلۡمُؤۡمِنَٰتِ ثُمَّ لَمۡ يَتُوبُواْ فَلَهُمۡ عَذَابُ جَهَنَّمَ وَلَهُمۡ عَذَابُ ٱلۡحَرِيقِ

«Тим, які піддали фітні (спокусі) віруючих чоловіків і жінок і не розкаялись, уготовані муки в Пеклі, муки від обпалюючого Вогню» (85:10),

وَٱتَّقُواْ فِتۡنَةٗ لَّا تُصِيبَنَّ ٱلَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكُمۡ خَآصَّةٗۖ وَٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ

«Бійтесь фітни (спокуси),яка уразить не тільки тих із вас, хто був несправедливий. І знайте, що Аллах суворий у покаранні» (8:25).

Небезпека полягає у тому, що фіта торкнеться не тільки тирана (наказуючого гріховність) і грішника, але і тих, хто був задоволений або мовчав про цю порочність і несправедливість. Сказав Пророк ﷺ:

إِنَّ النَّاسَ إِذَا رَأَوْا الظَّالِمَ فَلَمْ يَأْخُذُوا عَلَى يَدَيْهِ أَوْشَكَ أَنْ يَعُمَّهُمُ اللَّه بِعِقَابٍ مِنْهُ

«Воістину, якщо люди побачать пригноблювача і не схоплять його за руки, то будуть вони близькі до тому, що Аллах піддасть своєму покаранню їх усіх» (Ібн Маджа, ат-Тірмізі, Альбані, та інші, хадіс сахіх).

Адже мовчання про несправедливість і прояв любові до несправедливих стало однією із причин, через яку були прокляті сини Ізраїля. Наводиться в коментарях до хадісів у Ібн База:

«Передається від Ібн Масуда: «Сказав Посланець Аллаха :

إنَّ أوَّلَ مَا دَخَلَ النَّقْصُ عَلَى بَنِي إسْرَائِيلَ أنَّهُ كَانَ الرَّجُلُ يَلْقَى الرَّجُلَ فَيَقُولُ يَا هَذَا اِتَّقِ اللهَ وَدَعْ مَا تَصْنَعُ فَإِنَّهُ لاَ يَحِلُّ لَكَ ثُمَّ يَلْقَاهُ مِنَ الْغَدِ وَهُوَ عَلَى حَالِهِ فَلَا يَمْنَعُهُ ذَلِكَ أَنْ يَكُونَ أَكِيلَهُ وَشَريبَهُ وَقَعِيدَهُ فَلَمَّا فَعَلُوا ذَلِكَ ضَرَبَ اللهُ قُلُوبَ بَعْضِهِمْ بِبَعْضٍ ثُمَّ قَالَ :لُعِنَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ مِنۢ بَنِيٓ إِسۡرَٰٓءِيلَ عَلَىٰ لِسَانِ دَاوُۥدَ وَعِيسَى ٱبۡنِ مَرۡيَمَۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَواْ وَّكَانُواْ يَعۡتَدُونَ ٧٨ كَانُواْ لَا يَتَنَاهَوۡنَ عَن مُّنكَرٖ فَعَلُوهُۚ لَبِئۡسَ مَا كَانُواْ يَفۡعَلُونَ ٧٩ تَرَىٰ كَثِيرٗا مِّنۡهُمۡ يَتَوَلَّوۡنَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْۚ لَبِئۡسَ مَا قَدَّمَتۡ لَهُمۡ أَنفُسُهُمۡ أَن سَخِطَ ٱللَّهُ عَلَيۡهِمۡ وَفِي ٱلۡعَذَابِ هُمۡ خَٰلِدُونَ ٨٠ وَلَوۡ كَانُواْ يُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ وَٱلنَّبِيِّ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيۡهِ مَا ٱتَّخَذُوهُمۡ أَوۡلِيَآءَ وَلَٰكِنَّ كَثِيرٗا مِّنۡهُمۡ فَٰسِقُونَ ٨١ ثُمَّ قَالَ كَلَّا وَاللَّهِ لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَلَتَنْهَوُنَّ عَنِ الْمُنْكَرِ ولَتَأْخُذُنَّ عَلَى يَدِ الظَّالِمِ ولَتَأْطِرُنَّهُ عَلَى الْحَقِّ أَطْرًا ولَتَقْصُرُنَّهُ عَلَى الْحَقِّ قَصْرًا أَوْ لَيَضْرِبَنَّ اللَّهُ بِقُلُوبِ بَعْضِكُمْ عَلَى بَعْضٍ ثُمَّ لَيَلْعَنَكُمْ كَمَا لَعَنَهُمْ

«Першою вадою синів Ізраїля стало: один чоловік зустрів другого і сказав: «Ей ти, бійся Аллаха і не роби того, що робиш, адже це тобі не дозволено». Потім він зустрів його на другий день, а той (продовжує робити) те ж саме, але це не завадило тому (хто говорив, що це не треба робити) їсти у нього, пити у нього і сидіти у нього. І коли вони зробили це, Аллах змішав їх серця одне з одним. Потім Пророк зачитав:

«Невіруючі сини Ісраіла (Ізраїля) були прокляті язиком Давуда (Давіда) та Іси (Іісуса), сина Марьям (Марії). Це трапилось тому, що вони ослухались і перетнули кордони дозволеного. Вони не утримували один одного від засуджуваних вчинків, які вони робили. Яке ж погане було те, що вони робили ! Ти бачиш, що багато із них дружать з невіруючими. Огидне те, що приготували їм їх душі, адже тому Аллах розгнівався на них. Вони будуть мучитись вічно. Якщо б вони увірували в Аллаха, Пророка і те, що було ниспослано йому, то не стали б брати їх собі в помічники і друзі. Але багато із них є нечестивцями» (5:78–81).

Потім він сказав: «Ви обов’язково будете наказувати схвалюване і забороняти засуджуване, схопіть за руку несправедливого, скеруйте його до істини і обмежте його на ній, інакше Аллах змішає ваші серця з їх серцями, а потім прокляне вас так само, як прокляв їх (синів Ізраїля)» (Абу Дауд, ат-Тірмізі).

Ми боїмось, що Аллах покарає усіх нас, якщо ми продовжимо мовчати про несправедливість; так хто врятує нас і наші землі від тих, хто занурює її в нечестя, адже Аллах може обрушити на нас Свій гнів?

О, Аллах,прибери від нас несправедливість і тиранів і постав над нами тих, хто поведе до Твоєму довольству!

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذۡنَآ إِن نَّسِينَآ أَوۡ أَخۡطَأۡنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تَحۡمِلۡ عَلَيۡنَآ إِصۡرٗا كَمَا حَمَلۡتَهُۥ عَلَى ٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِنَا

«Господь наш! Не карай нас, якщо ми позабули чи помилитись. Господь наш! Не покладай на нас тягар, який Ти поклав на наших попередників » (2:286).

Немає сили і міці ні у кого, окрім як у Тебе.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад Ібрахім — Саудівська Аравія
6 Мухаррама 1440 р.х.
16.09.2018 р.

Головне меню