Росія загрожує країнам Центральної Азії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Москва будує свою політику по відношенню до партнерів в Центральній Азії на основі «стратегічного терпіння» і згортання відносин з РФ загрожує їм значними витратами.

Таку загрозу озвучив в коментарі газеті «Коммерсантъ» голово третього департаменту МЗС Олександр Стернік. «Ми оцінюємо дії усіх гравців перше за усе під кутом нанесення чи не нанесення збитку російським інтересам,— сказав він — І робимо із цього адекватні висновки, в тому числі спільно з партнерами, які кровно зацікавлені в тому, щоб не утратити ці багатопланові зв’язки з Російською Федерацією. Навіть натяк на їх згортання може обернутись такими економічними витратами, які не зможуть покрити ніякі обіцянки компенсації з боку панів», - заявив він.

Коментар: Спостерігачі зазначають, що побоювання Кремля щодо послаблення свого впливу в країнах Центральної Азії на тлі військової поразки в Україні далеко небезпідставні. З одного боку, будучи основним кредитором країн Центральної Азії, Китай намагається прискорити проекти транспортних маршрутів в обхід Росії, яка опинилась під санкціями, що у свою чергу підсилює вплив Пекіну. А з іншого боку фіксується активізація країн Заходу - ЄС і США, які активно прагнуть, скориставшись ситуацією, заповнити утворений геополітичний вакуум. Окрім того, іще є і Туреччина з її проектом “Союзу Тюркських Держав”, який також цілком може скласти серйозну конкуренцію для Росії.

Нагадаємо, що це вже далеко не перший випадок образливих заяв з боку російських чиновників на адресу Центральної Азії за останній час. Не так давно перший заступник голови Комітету Держдуми по міжнародним справам Світлана Журова пригрозила Киргизстану долею України після заяви спікера киргизького парламенту Нурлана Шакієва щодо термінового перейменування усіх руських назв районів Бішкеку і назв окремих населених пунктів країни. "Можливо, докладуть і Володимиру Володимировичу, він трошки зробить якесь зауваження колезі, президенту Киргизії", - зазначила тоді Журова.

 

Мухаммад Мансур
08.01.2023

Головне меню