Ростуть тільки цифри на папері, а не рівень життя

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Міністр казначейства і фінансів Мехмет Шимшек, виступаючи на 10-му Всесвітньому конгресі Турецької ділової ради, сказав: «Ми повні рішучості боротись з інфляцією. Нам це удавалось раніше, і ми знов доб’ємось успіху».

«Це те, що ми вимагаємо від наших банків і усіх систем, які ми розробили до сьогодні, щоб рухатись у цьому напрямку. Але необхідні жертви, щоб ціни були більш стабільними, аніж сьогодні. Вимагається терпіння. Так, це непросто, але ми цього доб’ємось. По мірі стабілізації цін Туреччина повернеться на шлях високого і сталого росту».

Коментар: Упертість правителів в досягненні результату випробуваним неправильним способом з кожним днем тягне суспільство у яму бідності і зубожіння. Тим, хто продає надію народу зі словами «ми добились успіху раніше, ми доб’ємось успіху знов», ми хочемо сказати: Ви зазнали поразки учора і приречені на невдачу в майбутньому, тому що продовжуєте слідувати в межах однієї і тієї ж системи. Учора, у якості успіху, ви представили крупні займи, за які заплатили ненаситним лихварям найвищий відсоток в історії. І хоча це може здаватись відносним покращенням в економіці, але народ сьогодні платить за ці займи ціну у сотні мільярдів.

Капіталістична економічна система, яка була запроваджена 100 років назад, практично поневолила народ, знецінивши його працю і заощадження. Абсурдно говорити про відновлення економіки, даючи народу надію в межах цієї системи. Високопосадові особи на кожній платформі звертають увагу людей на дефіцит ресурсів, розглядаючи ідею «вдоволення необмежених потреб людини обмеженими ресурсами», що є точкою зору капіталізму, орієнтованого на виробництво, зайнятість і експорт. Вони представляють це так, нібито це ключ до вирішенню усіх проблем. Якщо б виробництво було рішенням, то можна було б вийти кризи, яку переживає країна, навіть при нинішньому рівні виробництва. Але щодо справжньої проблеми вони мовчать, а це — несправедливий розподіл багатств країни: наявні ресурси монополізовані в руках купки людей. Усі проблеми виходять із неправильного розподілу і марнотратства в державному секторі, а також через розграбування багатств. Говорячи ж про застій економіки, то він пов’язаний з незапланованими і неефективними інвестиціями. Безглуздо продовжувати використовувати нинішню систему, не беручи до уваги, що ресурси випаровуються через корупцію і хабарі. Жорстоко надавати рахунок народу у виді нових податків і підвищення цін. Більше того, концепція економіки за рахунок підсилення грошово-кредитної політики, тобто підвищення відсоткових ставок, вже банкрот по усім параметрам. Особливо, коли лихварські банки б’ють рекорди по прибуткам від відсотків.

Тільки економічна система Ісламу, яка успішно застосовувалась протягом сторіч і приносила процвітання суспільству, є рішенням. Відступ від неї неможна пояснити ані розумом, ані вірою. Влада робить упор на капіталізм, вважаючи, що народ живе розкішним життям, але це не так. Не мають значення показники росту, показники прибутків на душу населення, і позитивні оцінки міжнародних кредитних організацій. Цифри ростуть тільки на папері, а в реальному житті людей стискає економічна криза.

Ви залишили безпечний шлях Ісламу, який веде до миру, процвітанню і порятунку, і вибрали важкий і жорсткий шлях капіталізму. Ми ніколи не погоджувались з цим, і ніколи не погодимось. З дозволу Всевишнього Аллаха, ми обов’язково здійснимо зміни, щоб вийти із цього приниження до світлу ісламської системи.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ахмад Саба
7 Рабіуль-Авваль 1445 р.х.
22 вересня 2023 р.

Головне меню