Ріст націоналізму в Туреччині

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: В останній час в Туреччині спостерігається ріст ненависті і расизму у відношенні сирійських біженців і арабських туристів.

Коментар: Проблема біженців, активно експлуатуєма Умітом Оздагом – лідером націоналістичної партії «Партія перемоги», не обмежується лише ворожістю до сирійських біженців, але призводить також до роздуванню антиарабської ненависті і розколу у суспільстві.

Пробританський Уміт Оздаг використовує питання біженців для ослаблення влади проамериканського Ердогана. Поки ми не бачимо, щоб Ердоган вживав які-небудь кроки для запобігання цій фашистській і кемалістській ворожості по відношенню до біженців.

Націоналізм — це руйнівний фанатизм, який проявляється в інтелектуально відсталих суспільствах, позбавлених якої-небудь ідеології.

По-перше, ми приходимо у цей світ не за своєю волею і бажанням. Ми не можемо вибрати батька і матір, етнічне походження, країну, в якій народимось, мову, на якій говоримо; ми не можемо вибрати свою стать, притаманні нам інстинкти, розум, здібності, потреби і т.д. Оскільки людині не під силу вибрати це, то – як це може служити причиною для переваги одного над іншим? Питання переваги пов’язане тільки з вибором і пріоритетами людини. Всевишній Аллах сказав:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوباً وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ الله عَلِيمٌ خَبِيرٌ

«О, люди! Воістину, Ми створили вас із чоловіка і жінки, і зробили вас народами і племенами, щоб ви пізнавали один одного, і найбільш вшанований перед Аллахом серед вас — найбільш богобоязливий. Воістину, Аллах — Знаючий, Відаючий» (49:13).

По-друге, ідея націоналізму живиться розумовою відсталістю і виникає через неї. У цієї ідеї немає власної системи для життя, вона не здатна надати рішення для проблем людини. Націоналізм намагається прилипнути до ідеології або якої-небудь ідеї, тому що не є самодостатнім і не здатний зберігатись сам по собі.

По-третє, люди різнях рас, мов, культур і регіонів об’єднались в єдину Ісламську Умму і стали братами. Вони сформували кращу політичну націю і керували світом протягом 13 сторіч. Але, коли їх прихильність Ісламу ослабла, трапився ідейний занепад, і в цей час до земель мусульман змогла проникнути колоніальна Британія. Озброївшись ідеєю націоналізму, вона зруйнувала державу мусульман. Скасувавши Халіфат, який гарантував єдність мусульман, вона розділила Ісламську Умму на багато народів в рамках національних держав. Потім, щоб запобігти об’єднанню Ісламської Умми в єдиний Халіфат, який є смертельною загрозою для колонізаторів, невіруючі, використовуючи націоналізм, посіяли ворожнечу між мусульманськими народами.

По-четверте, націоналізм роз’єднує і нацьковує людей між собою. Це – проект руйнування, який призводить до конфліктів, хаосу, кризам, хвилюванням, жадібності до влади, внутрішнім розбратам і навіть до громадянських війн. Це – хвороба, яка уражає суспільство. Це – велике зло, яке руйнує усі людські і ісламські цінності. Це – внутрішній ворог, який повинен бути знищений, щоб ми могли піднятись і знов набути великої держави.

Побороти націоналізм можливо тільки повернувшись до ідеї Ісламу, працюючи над об’єднанням ісламських народів в затишку Халіфату. Якщо ми зможемо досягти цього, з дозволу Всевишнього Аллаха, то завдамо невірним колонізаторам потужне потрясіння, набагато більше, аніж вони задали нам сторіччя назад. І тоді ми знов станемо для них смертельною загрозою.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ремзі Озер, Туреччина
19 Рабіуль-Авваль 1445 р.х.
4 жовтня 2023 р.

Головне меню