Ердоган зайнявся підготовкою паперів проти окупантів

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Президент Туреччини Реджеп Ердоган підтвердив, що усі документи, надані його країною до Міжнародного суду, спричиняють істотний вплив на позов про геноцид, початий проти «Ізраїля».

Про це він заявив журналістам після п’ятничної молитви в Стамбулі 12 січня 2024 року коментуючи початок судових слухань по «Ізраїлю» в Міжнародному суді по позову, поданому ПАР. Президент Ердоган заявив, що «Ізраїль» буде визнаний винним в геноциді згідно документам, які були передані владою Туреччини, і додав: «Усі надані нами документи мають великий вплив у Гаазі».

У четвер 11 січня 2024 року, у перший день слухань в Міжнародному Суді, ПАР заявила, що «Ізраїль» коїть систематичні акти геноциду, навівши приклади військового насильства і заяви «ізраїльських» політиків і військових офіцерів.

Коментар:

Президент Туреччини Ердоган намагається осідлати хвилю громадської думки, яка рішуче підтримує палестинське питання. Він з натхненням грає на почуттях мусульман, які занепокоєні ситуацією в Палестині. Ердоган описує цю проблему як ісламську, яка стосується усіх мусульман, він постійно стверджує, що докладає усіх зусиль для палестинської справи. Коли він не знайшов нічого реального, що можна було б запропонувати по цьому питанню, він заявив, що саме його країна надала документи до Міжнародного суду. Навіть в цьому випадку деталі не до кінця ясні. Відомо, що ПАР підготувала ці документи за допомогою спеціальної групи експертів і юристів.

Навіть якщо припустити, що ствердження Ердогана вірне і що саме Туреччина допомогла ПАР підготувати документи, необхідні для позову до суду, то виникає питання. Невже народ Туреччини бажає такої ролі від свого уряду, який зайнятий підготовкою документів?!

Туреччина — як спадкоємиця Османського Халіфату — несе велику відповідальність у цьому питанні, аніж будь-яка інша країна мусульманського світу. Палестина залишалась невід’ємною частиною Османської Держави, вона потрапила до рук британців тільки в 1917 році. Таким чином, хоч і морально, але Туреччина несе відповідальність за втрату Палестини більше, аніж інші країни. До того ж наша релігія зобов’язує Туреччину та інші мусульманські країни до негайному звільненню усієї Палестини від рук окупантів.

Якщо Ердоган обмежився збиранням документів і заявив, що він виконав те, що від нього вимагалось, то це дійсно буде великим розчаруванням для жителів Палестини і для усіх мусульман у світі.

Війна в Газі стала викриттям для таких людей, як Ердоган,та інших арабських лідерів, вона розкрила їх халатне ставлення до своєму народу, який зовсім нещодавно вірив у їх брехливі обіцянки.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ахмад Хатавані
2 Раджаба 1445 р.х.
14 січня 2024 р.

Головне меню