Накреслені кордони виступають критерієм прийняття законів Шаріату

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

17 арабських країн об’явили понеділок першим днем місця Рамадан, у той час як 4 країни — Оман, Йорданія, Марокко і Лівія — об’явили вівторок першим днем Священного місяця, оскільки не побачили Місяць.

Іран, Малайзія, Індонезія, Таїланд і Сінгапур також об’явили вівторок першим днем Рамадана («Аль-Джазіра»).

Коментар:

Захід розділив Умму, зруйнував її Халіфат, але на цьому він не зупинився і посіяв розбрат навіть в таких питаннях, як пост в місяць Рамадан. Сьогодні мусульмани по усьому світу починають і закінчують пост в різні дати. Одна група мусульман приймає свідчення про бачення Місяця і починає пост, інша ж не приймає свідчення, посилаючись на те, що місяць не був видний в їх країні. А третя група слідує за астрономічними розрахунками, не беручи до уваги свідчення тих, хто побачив новий Місяць.

В кожній країні свій Місяць, а міждержавні кордони, встановлені Заходом, стали критерієм для прийняття законів Шаріату, які поширюються тільки на тих, хто живе в межах цих кордонів. Астрономічним розрахункам почали віддавати перевагу перед рішенням Шаріату! Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إنَّا أُمَّةٌ أُمِّيَّةٌ، لا نَكْتُبُ ولَا نَحْسُبُ

«Ми — неосвічена община, не пишемо і не рахуємо»,

صُومُوا لِرُؤْيَتِهِ وأَفْطِرُوا لِرُؤْيَتِهِ، فإنْ غُبِّيَ علَيْكُم فأكْمِلُوا عِدَّةَ شَعْبَانَ ثَلَاثِينَ

«Постіться, коли побачите його, і розговляйтесь, коли побачите його, і якщо погода хмарна, відраховуйте 30 днів».

Після скасування Османського Халіфату мусульмани розділились в усьому, що їх об’єднувало, і жоден народ і жодна сила, за винятком Праведного Халіфату, не зможе повернути Уммі її колишню єдність, адже Халіфат — це держава, навколо якої згуртовуються мусульмани. О, Аллах, звелич Іслам і мусульман, даруй нам перемогу над невіруючими і об’єднай нас під стягом Свого Посланця ﷺ, амін! О, мусульмани, якщо ми будемо старанні на шляху утвердження нашої релігії, то досягнемо великої перемоги в обох світах!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Салахуддін Ібрахім, Йорданія
4 Рамадана 1445 р.х.
14 березня 1445 р.

Головне меню