Знову Трамп

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Республіканська партія США офіційно висунула Дональда Трампа у якості кандидата для участі в президентських виборах, запланованих на 5 листопада цього року. Про це було об’явлено на скликанні Республіканської партії в Мілуокі.

Коментар:

Безперечно, що особистість і погляди американського президента, незважаючи на їх важливість, особливо враховуючи повноваження, надані йому конституцією США, не є єдиним чинником в формуванні американської політики. Існують більш високі національні інтереси і міжнародні стратегії, яких необхідно дотримуватись незалежно від особистості президента і його партії. Ці стратегії є обов’язковими і стоять вище за усе, їх захищають і підтримують інститути «глибинної держави». Часто різниця між одним президентом та іншим полягає в механізмах і методах, які використовуються для досягнення загальних цілей.

Незважаючи на невизначеність в прогнозуванні результатів майбутніх виборів, ймовірність перемоги Трампа залишається високою, оскільки по рівню підтримки серед американського населення він перевершив нинішнього президента Джо Байдена.

Зміни на міжнародній арені і у внутрішній політиці США примушують Трампа адаптувати свої дії, хоча деякі його початкові цілі залишаються колишніми. Ці зміни стосуються способів досягнення цілей, методів роботи і кадрових рішень. Наприклад, він обрав сенатора Джеймса Девіда Венса із штату Огайо у якості свого кандидата на пост віце-президента, щоб краще звернутись до середньому класу. Також Трамп неодноразово виражав свою позицію з питань допомоги Україні і відносин з Росією, а його підтримка єврейського утворення перевершила підтримку попередніх президентів. Згідно повідомленням єврейської газети «Гаарец», Трамп закликав «Ізраїль» закінчити війну в Газі «якомога швидше». Сенатор від штату Огайо звинуватив президента Джо Байдена в тому, що він «ускладнює «Ізраїлю» перемогу у війні, пообіцявши оживити мирний процес між «Ізраїлем» і Саудівською Аравією». Венс сказав: «Джо Байден ускладнює «Ізраїлю» перемогу у цій війні. Його дії призвели до найгірших можливих сценаріїв в усіх областях».

Цими питаннями справа не обмежиться, на Європу чекають дуже важкі дні, американський вчений Хел Брендс попередив: «Після американської епохи Європа, ймовірно, буде страждати від загроз і навіть може врешті решт повернутись до більш темних, нестабільних і нетерпимих моделей свого минулого».

Щодо китайського питання, то тут ситуація іще більш складна. Очікується застосування жорстокої сили в повному обсязі, що передвіщає важкі часи в міжнародних відносинах. Здається, що країни світу починають відчувати темні хмари, які насуваються — загрозу на тлі міжнародної економічної нестабільності, руйнування економічних і торгових структур, а також послаблення держав через удари, які вони отримують в різних сферах.

Дійсно, світ очікує хвилю ураганів, вивержень вулканів, регіональних і міжнародних потрясінь.

Проте, незважаючи на усі труднощі і гіркоту цих днів, це може бути хорошою ознакою розпаду існуючого світового порядку. Тільки Аллаху відомо про благий бік подій, які розгортаються.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Хасан Хамдан, Йорданія
13 Мухаррама 1446 р.х.
19 липня 2024 р.