Ознаки віри, досягнутої за допомогою озаряючої думки

Статті
Друкарня

Ознака п’ята: істинний шлях та омана

О, мусульмани! Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракатуху! О, віруючі!

Всевишній Аллах сказав:

مَنِ اهْتَدَى فَإِنَّمَا يَهْتَدِي لِنَفْسِهِ وَمَنْ ضَلَّ فَإِنَّمَا يَضِلُّ عَلَيْهَا وَلا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَى وَمَا كُنَّا مُعَذِّبِينَ حَتَّى نَبْعَثَ رَسُولا

Хто слідує прямим шляхом, той вчиняє у благо собі. А хто впадає в оману, той вчиняє у шкоду собі. Жодна душа не понесе чужого тягаря. Ми ніколи не карали людей, не відправивши до них посланця. (17:15)

Всевишній Аллах створив людину найкращим чином, Він відрізнив та звеличив людину над багатьма створіннями, наділив людину розумом, яким вона розмірковує та , аналізуючи, відрізняє істину та благо від брехні та зла, добре від поганого, корисне від шкідливого та істинний шлях від омани. Всевишній Аллах створив в людині схильність до істинного шляху та до омани. І Він, Всемогутній нагороджує людину, яка вибрала істинний шлях вічною насолодою у Раю, тому що людина віддала перевагу істинному шляху замість омани, і Він, Всемогутній карає того, хто вибрав оману, болісним вогнем, тому що людина віддала перевагу омані замість істинного керівництва.

Тому якщо людина, вибере для себе істинний шлях та керівництво, вона порятує себе від мук вогню, а якщо вона вибере оману, то вона буде піддана цьому вогню, і це значення наступних слів в аяті:

“Хто слідує прямим шляхом, той вчиняє на благо собі. А хто впадає в оману, то вчиняє на шкоду собі...” (17:15)

Так який же зміст має слово прямий шлях (Худа)? І який зміст омани на арабській мові? Чи мають ці два слова значення у термінології шаріату?

Щоб відповісти на ці питання, ми говоримо: Худа, в арабській мові означає розсудливість, усвідомленість, правильність і т.п. Ми говоримо: Халід наставив на прямий шлях Аміра, тобто вказав йому благу справу, якою задоволений Всевишній Аллах, або вказав йому на дію, яка вигідна та корисна йому у цьому світі або у майбутньому житті, або обох світах.

Омана (даляль) є протилежністю правильного та істинного шляху (худа).

Правильний шлях у термінології шаріату означає, звернення, знаходження та розуміння Ісламу.

Омана у термінології шаріату, це відхилення, відмова та віддалення від Ісламу.

Нагородою та благом обертається правильне діяння для того, хто зробив його, і також злом та покаранням обертається поганий вчинок для того, хто скоїв зло та нечестя. Всевишній Аллах говорить:

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا فَلِنَفْسِهِ وَمَنْ أَسَاءَ فَعَلَيْهَا وَمَا رَبُّكَ بِظَلامٍ لِلْعَبِيدِ

Хто вчиняє праведно, той вчиняє на благо собі. А хто творить зло, той вчиняє на шкоду собі. Господь твій не вчиняє несправедливо зі Своїми рабами. (41:46)

Той, хто бажає правильного та істинного шляху, того Аллах наставляє на нього і допомагає йому знайти його, подібно тому як Він наставив Свого Пророка Мухаммада ﷺ, коли він шукав істину та розмірковував у печері аль-Хіра, Він говорить:

وَإِنِ اهْتَدَيْتُ فَبِمَا يُوحِي إِلَيَّ رَبِّي إِنَّهُ سَمِيعٌ قَرِيبٌ

«... Якщо ж я слідую прямим шляхом, то тільки завдяки тому, що навіяв мені мій Господь ...». (34:50)

А того, хто шукає та бажає оману, Аллах не наставляє на прямий шлях, як Він зробив це зі Своїми ворогами, Фараоном та Абу Ляхабом.

О, віруючі!

Всевишній Аллах побажав нагородити вас двічі, тому що ви обрали правильний та істинний шлях: перший раз, коли полегшив вам вивчення істинної релігії, Посланець Аллаха, мир йому та благословення Аллаха: “Кому Аллах бажає добро, тому Аллах дарує поняття у релігії”. І другий раз, коли наставив вас на істинний шлях та вивів вас до віри. Він говорить:

وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي هَدَانَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلا أَنْ هَدَانَا اللَّهُ

«… Вони скажуть: «Хвала Аллаху, Який привів нас до цього! Ми не послідували б прямим шляхом, якщо б Аллах не наставив нас ...”. (07:43)

І знайте, що той, хто підкоряється Аллаху, той на істинному шляху, а той, хто підкорявся дияволу, той у глибокій омані. Знайте також, що покора Пророку, мир йому та благословення Аллаха, є покорою Аллаху. Посланець Аллаха, мир йому та благословення Аллаха, сказав: “Усі представники моєї общини увійдуть у Рай, окрім тих, хто відмовився”. Тоді сподвижники спитали: “А хто відмовиться?” і сказав Посланець Аллаха, нехай благословить його Аллах та привітає: “Хто підкорився мені, той увійшов у Рай, а хто ослухався мене, той відмовився” (аль-Бухарі).

Якщо ж людина вибирає оману, Всемогутній Аллах не наставляє її на прямий шлях, якщо ж людина вибирає істинне керівництво, то це говорить про те, що Аллах полегшив їй та наставив її на цей шлях, надав їй причини та можливості істини, Всевишній Аллах говорить:

الذي خلقني فهو يهدين

Який створив мене та веде прямим шляхом, (26:78)

Також Всевишній сказав:

والله يقول الحق وهو يهدي السبيل

…Аллах же глаголить істину і наставляє на прямий шлях. (33:04)

Тому, мусульманин повинен завжди віддавати хвалу Аллаху Всемогутньому за те, що Він обдарував його Ісламом, мусульманину треба говорити: Хвала Аллаху, Господу світів за те, що Він облагодіяв нас Ісламом! І як же прекрасне це благо! Хвала Аллаху, Який наставив нас на це, і не були б ми наставлені, якщо б Аллах не наставив нас! Отож, той, хто підкоряється Аллаху, буде богобоязливим і буде уникати ослухання Йому, буде глибоко прихильним єдинобожжю, тому Всевишній Аллах полегшить входження у Рай, і доказом цим словам слугують слова Аллаха:

فَأَمَّا مَنْ أَعْطَى وَاتَّقَى ٥ وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَى ٦ فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرَى ٧

Тому, хто робив пожертвування та був богобоязливим, хто визнавав найкраще, Ми полегшимо шлях до найбільш легкого. (92:5-7)

Того є, хто відмовиться від покори Аллаху, і буде нехтувати Раєм, обмінюючи його на мирські пристрасті, і буде вважати брехнею єдинобожжя, тому Всевишній Аллах полегшить дорогу у вогонь, що підтверджується наступними словами Аллаха:

وأما من بخل واستغنى * وكذب بالحسنى * فسنيسر‌ه للعسر‌ى

А тому, хто був скупим та вважав, що ані в чому не має потреби, хто вважав брехнею найкраще, Ми полегшимо шлях до найбільш тяжкого. (92:8-10)

Нехай Всевишній Аллах зробить нас із мешканців Раю, і збереже нас від вогню. Амінь, о, Господь світів!

Тут ми зупинимось, до наступних зустрічей з волі Аллаха, ми залишаємо вас з Аллахом, з кращим покровителем, ва-Ассаламу алейкум ва рахматуллахі ва баракатуху. 


28 Рабі ус-сані 1435 р.х.
28.02.2014

Головне меню