Коли дружина стає для чоловіка притулком

Статті
Друкарня

Почну з того, що Аллах у Корані закликав Своїх рабів розмірковувати та думати про Його створіння, розуміти Його знамення та чудеса, доки вони не відкриють для себе грань між істиною та брехнею і не послідують шляху, який Він їм дав:

вірити в Аллаха як в Господа і Творця і діяти згідно Його повелінням, ниспосланим через Посланця Аллаха ﷺ.

وَمِنۡ ءَايَٰتِهِۦ خَلۡقُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَٱخۡتِلَٰفُ أَلۡسِنَتِكُمۡ وَأَلۡوَٰنِكُمۡۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَأٓيَٰتٖ لِّلۡعَٰلِمِينَ

«Серед Його знамень — сотворіння небес і землі і відмінність ваших мов і кольорів. Воістину, у цьому — знамення для володарів знання» (30:22).

Також доречно згадати аят, де Аллах хвалить Своїх рабів:

ٱلَّذِينَ يَسۡتَمِعُونَ ٱلۡقَوۡلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحۡسَنَهُۥٓۚ أُوْلَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ هَدَىٰهُمُ ٱللَّهُۖ وَأُوْلَٰٓئِكَ هُمۡ أُوْلُواْ ٱلۡأَلۡبَٰبِ

«Які дослухаються до слів і слідують найкращим із них» (39:18), —

Вони слідують прямому шляху Істини і використовують розум, за допомогою якого Аллах відрізнив їх від решти створінь.

هُمۡ أُوْلُواْ ٱلۡأَلۡبَٰبِ

«Вони і є володарі розуму» (39:18).

Вони проявляють щирість, жадають вдоволення Аллаха і прагнуть до успіху Ахірату у цьому світі.

Серед аятів, на які Аллах спонукає звернути увагу Своїх рабів та поміркувати над ними,є наступний:

وَمِنۡ ءَايَٰتِهِۦٓ أَنۡ خَلَقَ لَكُم مِّنۡ أَنفُسِكُمۡ أَزۡوَٰجٗا لِّتَسۡكُنُوٓاْ إِلَيۡهَا وَجَعَلَ بَيۡنَكُم مَّوَدَّةٗ وَرَحۡمَةًۚ

«Серед Його знамень — те, що Він створив із вас самих дружин для вас, щоб ви знаходили в них заспокоєння, і встановив між вами любов та милосердя» (30:21).

У цьому аяті Аллах повідомляє, що створив для нас дружин із нас самих, щоб знаходити в них заспокоєння і жити з ними у щасті, любові, прив’язаності та гармонії.

Аллах створив людину і створив із неї пару — чоловіка і жінку:

فَجَعَلَ مِنۡهُ ٱلزَّوۡجَيۡنِ ٱلذَّكَرَ وَٱلۡأُنثَىٰٓ

«Він створив із нього чету: чоловіка і жінку» (75:39).

Він створив їх, щоб вони об’єднувались у родину, народжували дітей і жили як одне ціле. Один з них потребує другої і навпаки, щоб продовжувати людський рід. Таким є закон Аллаха (суннатуллах), якому немає ніякої альтернативи і який неможливо змінити.

Аллах об’єднав чоловіка та жінку тісним зв’язком —шлюбом, щоб вони проживали життя, засноване на любові та милосерді, гармонізували та розуміли один одного, щоб утворити родинне вогнище комфорту та щастя.

Чоловік і жінка, маючи різну природу та конструкцію, обопільно доповнюють один одного і перекривають недоліки один одного. Вони стають усладою очей та заспокоєнням один для одного. Запорукою цьому є їх покора Аллаху, Який зробив Свої положення факелом, що освітлює їх життя.

Аллах заклав у природу чоловіка та жінки почуття втрати та нестачі у випадку відсутності одного із них поруч. Кожен із них має потребу в другому і відчуває необхідність його існування у своєму житті. Це вкладено в них на інстинктивному рівні так, що цей інстинкт повинен бути вдоволений так само, як і решта їх інстинктів, правильним чином у межах, встановлених для них Аллахом. Любов та прив’язаність — це міцні та глибокі почуття, даровані по милості Аллаха. Посланець Аллаха, говорячи про Хадіджу (р.а.), сказав:

إِنِّي قَدْ رُزِقْتُ حُبَّهَا

«Мені була дарована любов до неї» (Муслім).

Живучи у хороших відносинах, ці благородні почуття ростуть, і пара живе щасливим життям.

Аллах велить мусульманам у Корані по-доброму ставитись до своїх дружин:

وَعَاشِرُوهُنَّ بِٱلۡمَعۡرُوفِۚ

«Живіть з ними гідно» (4:19), —

тому шлюб — це компанія, заснована на дружбі, добрі та хороших взаємовідносинах.

خَيْرُكُمْ خَيْرَكُمْ لأَهْلِهِ، وَأَنَا خَيْرُكُمْ لأَهْلِي

«Кращий із вас — той, хто краще усього ставиться до своєї родини. А я — кращий із вас у відношенні своєї родини» (Ібн Маджа).

Посланець Аллаха ﷺ часто спонукав вибирати собі праведну дружину, щоб між подружжям були згода та мир.

لِيَتَّخِذْ أَحَدُكُمْ قَلْبًا شَاكِرًا، وَلِسَانًا ذَاكِرًا، وَزَوْجَةً مُؤْمِنَةً تُعِينُ أَحَدَكُمْ عَلَى أَمْرِ الْآخِرَةِ

«Нехай кожен із вас має благородне серце, зайнятий зікром язик та віруючу дружину, покірну його велінням» (Ахмад).

В основі подружні відносини базуються на дружелюбності, любові, повазі та вдячності. Перед відносинами чоловіка та жінки у них повинні бути відносини віруючого чоловіка та віруючої жінки, об’єднаних однією вірою. Акида поєднує серця людей різноманітних рас, етнічних груп та звичаїв. У хадісі від Абу Хурайри (р.а.) Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لاَ يَفْرَكْ مُؤْمِنٌ مُؤْمِنَةً إِنْ كَرِهَ مِنْهَا خُلُقًا رَضِيَ مِنْهَا آخَرَ

«Віруючий не буде ненавидіти віруючу. Якщо йому не подобається у ній яка-небудь риса, то він буде задоволений якою-небудь іншою її рисою» (Муслім).

З величезною щирістю та любов’ю одна мати сказала наступні дорогоцінні слова своїй доньці, видаючи її заміж, щоб зберегти шлюб:

«Стережись забави та веселощів, коли він сумує та без настрою. А також не сумуй, коли йому весело. Воістину, перше — це недбалість, а друге — це сум. З усіх сил ціни його, і він стане з усіх сил проявляти до тебе щедрість. З усіх сил старайся бути з ним згодною, і він стане твоїм найкращим другом. Пам’ятай, що тобі не заслужити його любові, доки, подобається тобі або ні, ти не зробиш його бажання та переваги вище своїх. І тоді Аллах дасть тобі благо!». Стосунки між чоловіком та дружиною будуються на бажанні отримати вдоволення Аллаха. Це і є міцна основа, яку родина повинна захищати та підтримувати. Якщо вони зроблять так, то Аллах дасть їм успіх, благо, прив’язаність та милосердя.

На жаль, сьогодні, на тлі того, що ми живемо в атмосфері викривлених понять, секуляризму, капіталізму та панування їх огидних ідей, які підривають родині відносини та руйнують мусульманську родину, подружні відносини стали корисними. Вони будуються на матеріальній користі: жінки шукають багатого чоловіка, просторий дім та розкішний автомобіль, а чоловік гониться за вдоволенням забаганок вродливої або багатої жінки. Якщо шлюб будується на цьому, то між ними не буде гармонії та спокою, а життя буде повне метушні, егоїзму та нещастя.

Якщо шлюб будується на ламкій основі, при якій обидві сторони (або одна із них) мають мирську мету, не боячись долучити Аллаху співтовариша, то у цій родині не бути гармонії і миру. Але якщо шлюб будується на твердій та міцній основі, якою є послух Аллаху, то вони набудуть успіху, між ними виникне любов, прив’язаність та милість, а їх життя наповниться словами доброти та вдячності. Вони почнуть змагатись, щоб обрадувати один одного.

Шлюб — це одне із численних знамень Аллаха. Мусульмани та мусульманки повинні розмірковувати над ним, розуміти його та бути вдячними за нього, тому що шлюб є милістю Аллаха. А якщо правильно скористатись милістю Аллаха, то це призводить до успіху, вдоволенню Аллаха і щастю в обох світах.

Іслам — це досконала система, яка зачіпає усі аспекти життя, і родини — у тому числі. По-перше, вона приділяє велику увагу та проявляє величезну турботу про родину, тому що здорова родина — це здорове суспільство, а хвора родина — це хворе суспільство. Кожен мусульманин повинен заснувати своє родинне вогнище, побудоване на вищих ісламських концепціях, де будуть виховуватись його діти. Таким чином виховується мусульманське покоління, яке поверне Уммі раніше відняту велич!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Зінат ас-Саміт
15 Сафара1440 р.х.
24.10.2018 р.

Головне меню