Мольба переступає закони Всесвіту

Статті
Друкарня

Всевишній Аллах звертає нашу увагу на шість випадків, із яких ми повинні вилучити урок і бути упевненими у силі і в могутності Аллаха.

Приклад перший: мольба дружини Імрана Аллаху прийняти її обітницю в тому, що вона пожертвує дитиною, яка в її утробі, Господу і звільнить її від усіляких турбот у житті, окрім ібадата Аллаху. Аллах Субханаху відповів її мольбі всупереч законам Всесвіту, кожного разу ниспослав прожиток її доньці Марьям, створивши від неї Ісу (мир йому) за межами відомого порядку Всесвіту. Її мольба послужила причиною цьому і увійшла в історію про Ісу (а.с.) як назидання для наступних поколінь до Судного дня.

Приклад другий: мольба Закарії (а.с.) Аллаху, АззаваДжаль. Аллах прийняв дуа і порушив закони Всесвіту. Так дружина Закарії, будучи старою і нездатною мати дітей, завагітніла від безплідного через старість Закарії. Аллах Тааля сказав:

فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَوَهَبْنَا لَهُ يَحْيَىٰ وَأَصْلَحْنَا لَهُ زَوْجَهُ ۚ إِنَّهُمْ كَانُوا يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَيَدْعُونَنَا رَغَبًا وَرَهَبًا ۖ وَكَانُوا لَنَا خَاشِعِينَ

«Ми відповіли на його мольбу, дарували йому Йахью (Иоанна) і зробили його дружину здатною на це. Воістину, вони квапились робити добро, звертались до Нас з надією і страхом і були смиренні перед Нами» (21:90).

Приклад тертій: мольба Нуха (а.с.) Аллаху, АззаваДжаль, про те, щоб Аллах не залишив на землі нікого із невірних. Аллах відповів мольбі, порушив закони Всесвіту і утопив усю землю. Аллах сказав:

وَنُوحًا إِذْ نَادَىٰ مِنْ قَبْلُ فَاسْتَجَبْنَا لَهُ فَنَجَّيْنَاهُ وَأَهْلَهُ مِنَ الْكَرْبِ الْعَظِيمِ

«Згадай також Нуха (Ноя), який воззвав іще раніше. Ми відповіли на його мольбу і врятували його і його родину від великої скорботи» (21:76).

Приклад четвертий: мольба Юнуса (а.с.) Аллаху,АззаваДжаль. Аллах прийняв його мольбу, переступив закон Всесвіту і не дозволив рибі, яка проковтнула Юнуса, завдати шкоди його тілу. Аллах Тааля сказав:

فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ ۚ وَكَذَٰلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ

«Ми відповіли на його мольбу і врятували його від печалі. Так Ми рятуємо віруючих» (21:88).

Приклад п’ятий: мольба Айюба (а.с.), яку прийняв Аллах Субханаху і всупереч законам Всесвіту вилікував Айюба від тяжкої хвороби, повернув йому і його дружині молодість і дарував їм багато дітей. Аллах сказав:

فَاسْتَجَبْنَا لَهُ فَكَشَفْنَا مَا بِهِ مِنْ ضُرٍّ ۖ وَآتَيْنَاهُ أَهْلَهُ وَمِثْلَهُمْ مَعَهُمْ رَحْمَةً مِنْ عِنْدِنَا وَذِكْرَىٰ لِلْعَابِدِينَ

«Ми відповіли на його мольбу, усунули зло, яке його спіткало, і дарували йому його родину і на додаток іще стільки же у якості милості від нас та у назидання тим, хто поклоняється» (21:84).

Приклад шостий: мольба Ібрахіма (а.с.) АллахуТааля дарувати йому благе потомство. Аллах прийняв його мольбу і дарував йому на старості років Ісмаїла та Ісхака. Аллах сказав:

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي وَهَبَ لِي عَلَى الْكِبَرِ إِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ ۚ إِنَّ رَبِّي لَسَمِيعُ الدُّعَاءِ

«Хвала Аллаху, Який дарував мені на старості років Ісмаїла (Ізмаїла) та Ісхака (Ісаака). Воістину, мій Господь чує мольбу» (14:39).

О, віруючі! Бійтесь Аллаха і будьте переконані у тому, що Аллах Всемогутній, а мольби до Нього — не марні! Знайте ж, що Аллах відповідає мольбам, а інколи переступає закони Всесвіту, відповідаючи на них, проте для Цього Він повинен бачити від вас щирість у мольбі, сердечне прохання, силу віри, упевненість у прийнятті мольби і належне уповання. Знайте же про те, що Аллах допомагає посланцям і віруючим:

إِنَّا لَنَنْصُرُ رُسُلَنَا وَالَّذِينَ آمَنُوا فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ يَقُومُ الْأَشْهَادُ

«Воістину, Ми надамо допомогу Нашим посланцям і віруючим у мирському житті і у той день, коли предстануть свідки» (40:51).

Мольби пригноблених і праведних не пройдуть марно і будуть прийняті. Господь наш Всезнаючий і Мудрий! Його обіцянка — істина! Він неодмінно звеличить Свою релігію і зробить намісниками на землі Своїх праведних рабів! Прагніть же до того, щоб допомога від Аллаха була дарована саме вам, а релігія була звеличена саме вашими, а не чиїмось руками!

І нехай же не говорять ті, хто вважає, що час чудес вже позаду, а Аллах завершив його після завершення послання нашому Господину Мухаммаду ﷺ — печаті усіх пророків. М ж говоримо їм у відповідь: Господь — Властелин усіх чудес — Він існує, і якщо Він побажає зробити що-небудь, то створює причини для цих здійснень:

إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

«Коли Він бажає чого-небудь, то варто Йому: «Будь!» — як це збувається» (36:82).

Ми були свідками, як Аллах надав допомогу малочисленим рабам проти багатьох людей у багатьох місцях; на власні очі бачили, як Він дарував порятунок богобоязливим; як дає Він прожиток без усілякого рахунку і звідки побажає. Ми твердо дізнались — досить Аллаха тому, хто на Нього уповає; на наших очах могутність Аллаха Тааля обертала поразку на перемогу, а перемогу — на поразку; в історії цьому багато прикладів. Так не скупіться ж, о, мусульмани, у мольбах для себе у справі, яку Аллах поклав на вас! Аллах — найкращий з помічників!

 

 Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ахмад аль-Алі — Йорданія

Головне меню