Коронавірус і теорія змови

Статті
Друкарня

Новини, події та інформація про коронавірус поширилась по світу у рази швидше, аніж сам вірус. На це вплинув страх перед зараженням і сильне бажання жити, у зв’язку з чим люди почали запасатись різного роду товарами і робити різного роду негативні дії.

На це їх підштовхнула людська сутність і головування капіталізму з його утилітаристськими ідеями. Капіталістичні утилітаристські ідеї не визнають гуманні і моральні цінності.

Деякий час я утримувався від коментарів щодо самої хвороби і подій, які відбувались з причини великої кількості повідомлень, в яких були настанови і інструкції по хворобі. Я обмежився тією інформацією, що отримав (природно, після деякого детального вивчення), оскільки повідомлення повторювались, і немає необхідності їх дублювати, щоб не підсилити занепокоєння і страх серед людей. Нехай Аллах воздасть благом братам і сестрам, які зробили свій внесок у цю справу.

Тим не менш, мою увагу притягла інформація про теорію змови, оскільки саме характерність капіталізму і масштаби хвороби підштовхнули людей почати думати про цю теорію. Деякі сказали, що Китай створив вірус через протистояння з Америкою, інші сказали, що це зробила Америка, треті — Італія, і т.д.

Проте варто зазначити наступне:

1) Вірус не розділяє людей, він атакує будь-якого.

2) Реагування тіла людини на хворобу залежить від віку, від наявних хвороб. Іншими словами, кожен реагує по-своєму. Саме тому літні люди і люди з хронічними захворюваннями відносяться до групи ризику з летальним ісходом.

3) Саме ідеологічний погляд суспільства надає окрасу виносимим рішенням і визначає характер цих рішень. Будь-яка річ в цих капіталістичних суспільствах схильна політиці держави, проте політика кожної держави різниться від іншої. Тому протистояння вірусу в Європі мало різні форми. Наприклад, Китай та Італія вжили жорстких заходів у боротьбі з хворобою, у той же час Швеція і Англія і низка інших країн вдались до формування колективного імунітету. Тому у людей виникають наступні питання: по усій Європі дуже велика частка літніх, але чому саме в Італії хвороба отримала таке поширення? Це через певний політичний курс країни? Це через те, що Італія захотіла позбутися від літніх людей? Може, Китай вирішив розпалити біологічну війну проти Америки через торгову війну? Чи, навпаки, Америка зробила це?

4) Немає сумніву у тому, що у капіталістичних суспільствах громадською думкою є думка про те, що літні люди не потрібні і є споживацьким прошарком без віддачі.

5) Правда полягає у тому, що через відсутність переконливих доводів по те, що Китай, чи Америка, чи Італія стоять за створенням вірусу, ми не можемо стверджувати це. Але ми повинні розуміти, що підґрунтям для таких ідей стала недовіра на адресу капіталістичного світу з боку більшості людей, а отож, будь-який рух держави чи її політичний курс починають розглядати під мікроскопом. Адже на протязі стількох сторіч люди живуть під гнітом капіталізму, його жорстокості і не людяності. Приклади тому незчисленні. Так, у свій час був запущений міф про зброю масового ураження в Іраку, щоб вторгнутись у цю країну. Іншими словами, брехня і змови поборників капіталізму — скрізь. Отож, дії капіталістичного світу по протидії коронавірусу та іншим проблемам викликають підозру. Як говориться: «Що посієш, те і пожнеш».


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Фарадж Мамдух
5 Шабана 1441 р.х.
29.03.2020 р.

Головне меню