Найбільш вшанований перед Аллахом серед вас — найбільш богобоязливий

Статті
Друкарня

Всевишній Аллах говорить:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів і людей тільки для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56).

Сьогодні можна побачити, як молоді мусульмани похапцем біжать за благами цього світу, підкоряючись Шаріату Аллаха тільки в міру своїх інтересів і бажань. Можна побачити, як вони впадають в гріхи без яких-небудь стримуючих релігійних чинників. Можна побачити, як носії заклику замовчують істину і не можуть відповісти на ідеї невір’я, прикриваючись надуманими виправданнями, які навіть самі не сприймають. Можна побачити, як вони копіюють ідею і культуру Заходу подібно пристосуванцям замість того, щоб боротись з ними і руйнувати їх.

Перед лицем цієї хворобливої мусульманської молоді ми звертаємось до неї з істиною, яка направить до правильному слову і справі, і бажаємо в обмін лише довольства Аллаха. Ми хочемо зазначити декілька фактів, пов’язаних з мусульманською молоддю:

1 — Мусульманська молодь в університетах впадає в гріхи, повністю усвідомлюючи це. Молоді мусульмани розуміють, що спілкування і усамітнення з жінками, які не належать до числу махрамів, заборонено Шаріатом. Але ми бачимо, що багато із них коять заборонене. Хіба вони не чули слів Посланця Аллаха ﷺ:

لَا يَخْلُوَنَّ رَجُلٌ بِامْرَأَةٍ، إِلَّا مَعَ ذِي مَحْرَمٍ

«Чоловік не повинен усамітнюватись з жінкою, якщо поруч з нею немає махрама» (Бухарі)? Також повідомляється від Саубана:

لأَعْلَمَنَّ أَقْوَامًا مِنْ أُمَّتِي يَأْتُونَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِحَسَنَاتٍ أَمْثَالِ جِبَالِ تِهَامَةَ بِيضًا فَيَجْعَلُهَا اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ هَبَاءً مَنْثُورًا قَالَ ثَوْبَانُ : يَا رَسُولَ اللَّهِ صِفْهُمْ لَنَا ، جَلِّهِمْ لَنَا أَنْ لاَ نَكُونَ مِنْهُمْ وَنَحْنُ لاَ نَعْلَمُ ، قَالَ : أَمَا إِنَّهُمْ إِخْوَانُكُمْ وَمِنْ جِلْدَتِكُمْ وَيَأْخُذُونَ مِنَ اللَّيْلِ كَمَا تَأْخُذُونَ وَلَكِنَّهُمْ أَقْوَامٌ إِذَا خَلَوْا بِمَحَارِمِ اللَّهِ انْتَهَكُوهَا

«Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Я знаю людей із числа моїх послідовників, які прийдуть в День воскресінні з благими справами величиною з білі гори Тіхами. Але Аллах перетворить їх в розсіяний прах». Саубан сказав: «О, Посланець Аллаха! Опиши нам їх якості, щоб ми не опинились із їх числа, навіть не підозрюючи про це». Пророк ﷺ сказав: «Воістину, вони є вашими братами, і шкіра їх подібна вашій. Вони розподіляють ніч так само, як і ви, але варто їм залишитись наодинці з заборонами Аллаха, як вони порушують їх» (Ібн Маджа).

Ми застерігаємо наших братів по вірі від гріху і непослуху.

2 — Ми бачимо у багатьох молодих мусульман, і особливо — у носіїв заклику, мовчання щодо брехні і ідей невір’я, будь то на рівні університету чи на рівні ісламського світу в цілому через нездатність відповісти на ці ідеї, або через страх сказати правду.

Якщо причина відсутності відповіді пов’язана з нездатністю, то це результат того, що наша молодь не вивчає те, як треба реагувати на подібні ідеї не вивчає їх точки слабкості і протиріччя Ісламу. Ми бачимо, що деякі молоді мусульмани стараються на предметах, викладаємих в університетах, але не приділяють вивченню або читанню своєї ісламської просвіти хоча б одну годину в день.

Як мусульманин може відповісти на ідеї невір’я, якщо він не розуміє, в чому вони суперечать Ісламу, і він навіть не знав би, що вони виходять із невір’я, якщо б не почув це де-небудь на стороні. Це — слабкість нашої мусульманської молоді. Вони повинні усвідомити це і працювати над виправленням, вивчаючи Іслам і дізнаючись, як відповідати на ідеї невір’я і в чому вони суперечать здравому змісту і Ісламу. Ми, дорогі мусульмани, повинні просвіщатись і зробити своєї головною задачею заклик. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى يَقُولُ ‏ ‏يَا ابْنَ ‏ ‏آدَمَ ‏ ‏تَفَرَّغْ لِعِبَادَتِي أَمْلَأْ صَدْرَكَ غِنًى وَأَسُدَّ فَقْرَكَ وَإِلَّا تَفْعَلْ مَلَأْتُ يَدَيْكَ شُغْلًا وَلَمْ أَسُدَّ فَقْرَكَ

«Всевишній Аллах говорить: «О, син Адама, звільнись для поклоніння Мені, і Я наповню твоє серце багатством і позбавлю тебе від бідності. А якщо ж ти не зробиш цього, то Я займу тебе турботою і не позбавлю тебе від зубожіння» (Ахмад). Аллах говорить:

قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ

«Скажи: «Невже рівні те, які знають, і ті, які не знають?» (39:9).

Якщо ж мовчання пов’язано зі страхом говорити правду, то це велика проблема, яка поширилась серед мусульман, рішення якої — не таке легке, як представляють деякі. Ця проблема пов’язана зі слабкістю віри. Хіба мусульмани не знають про те, що Аллах обіцяв успіх в День воскресіння тим, які будуть утримувати від засуджуваного, спонукати до схвалюваному і закликати до добру?! Аллах говорить:

وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنْ الْمُنْكَرِ وَأُوْلَئِكَ هُمْ الْمُفْلِحُونَ

«Нехай серед вас буде група людей, які будуть закликати до добру, наказувати схвалюване і забороняти засуджуване. Саме вони виявляться тими, хто набув успіху» (3:104).

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ رَأَى سُلْطَانًا جَائِرًا مُسْتَحِلًّا لِحُرَمِ اللَّهِ نَاكِثًا لِعَهْدِ اللهِ مُخَالِفًا لِسُنَّةِ رَسُولِ اللهِ يَعْمَلُ فِي عِبَادِ اللهِ بِالْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ فَلَمْ يُغَيِّرْ عَلَيْهِ بِفِعْلٍ وَلَا قَوْلٍ كَانَ حَقًّا عَلَى اللهِ أَنْ يُدْخِلَهُ مَدْخَلَهُ

«Хто побачить несправедливого правителя, який дозволяє те, що заборонив Аллах, розриває договір з Аллахом, порушує Сунну Посланця Аллаха ﷺ, ставиться до рабів Аллаха гріховно і вороже, і не виправить це словом чи справою, того Аллах ввергне туди ж, куди вверг такого правителя» (Табарані). Також він сказав:

سَيِّدُ الشُّهَدَاءِ حَمْزَةُ بْنُ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ وَرَجُلٌ قَامَ إِلَى إِمَامٍ جَائِرٍ فَأَمَرَهُ وَنَهَاهُ فَقَتَلَهُ

«Господин шахідів — Хамза ібн Абдульмутталіб і чоловік, який став перед несправедливим правителем, наказав і заборонив, за що був вбитий» (Хакім). Тоді що утримує вас від Раю?! Що може бути краще положення господина шахідів?! Проголошувати істину означає бути з Аллахом і довіряти Йому. Можливо, Аллах дарує перемогу цій Уммі через вас. Повідомляється від Абдуллаха ібн Умара (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

المُؤْمِنُ الَّذِي يُخَالِطُ النَّاسَ، وَيَصْبِرُ عَلَى أَذَاهُمْ خَيْرٌ مِنَ الَّذِي لَا يُخَالِطُ النَّاسَ وَلَا يَصْبِرُ عَلَى أَذَاهُمْ

«Віруючий, який спілкується з людьми і терпить завдаваємі ними образи, краще того віруючого, який не вступає з людьми в спілкування і не терпить завдаваємих ними образ» (Ібн Маджа).

3 — В останній час серед мусульманської молоді можна почути лихослів’я один про одного через те, що вони слідують різним ісламським групам. Ми ж порадимо їм прислухатись до слів Аллаха:

وَلاَ تَجَسَّسُوا وَلاَ يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ

«О, ті, які увірували! Уникайте багатьох припущень, адже деякі припущення є гріхом. Не стежте один за одним і не лихословте за спиною один одного. Хіба сподобається кому-небудь із вас м’ясо свого покійного брата, якщо ви відчуваєте до цьому відразу? Бійтесь Аллаха! Воістину, Аллах — Приймаючий покаяння, Милосердний» (49:12).

Гийба (лихослів’я) — це найгірше, що могло трапитись з мусульманською молоддю. І причиною цього є ідейна слабкість молодих людей, падіння їх до рівня невігласів. Замість того, щоб зустрітись зі своїм братом по вірі і виправити його помилки, нинішня молодь віддає перевагу лихословити про нього і висміювати перед іншими.

Усілякий, хто слідує за ісламською групою, повинен чітко розуміти, що він іде не за нею, а за Ісламом. І якщо він зустріне шаріатські докази, які суперечать тому, чого дотримується його група, тоді він повинен покинути цю групу або хоча б залишити конкретну думку. Якщо ж після виявлення протилежних доказів він не залишить групу чи думку, тоді він слідує не за Ісламом, а за особистостями або своїми інтересами. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَيْسَ مِنَّا مَنْ دَعَا إِلَى عَصَبِيَّةٍ

«Не із нас той, хто закликає до сліпої прихильності (асабія)» (Абу Дауд). Також він говорить:

لاَ يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يَكُونَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا

«Не увіруєте ви до тих пір, поки Аллах і Його Посланець не стануть для вас улюбленішими усього іншого» (Бухарі, Муслім). Сліпе слідування за особистістю чи групою не визнається Ісламом. Пошук істини і довольства Аллаха — це і є успіх. Наша покора і відданість повинні бути скеровані тільки до Аллаху, Його Посланцю ﷺ і віруючим. У однієї групи перевага перед іншою групою може бути тільки згідно прихильності ісламські акиді, а також ідеям і законам Шаріату.

Відповідно, відносини молоді існуючих ісламських партій і рухів один з одним повинні бути братськими і дружніми. Необхідно очищувати своє оточення від усього, що може показатись ворожим, зухвалим, зневажливим, провокаційним, глузливим чи знущальним. Необхідно обмежити обговорення питань між групами ідейним рівнем, позиціями і шаріатськими рішеннями, заснованими на Ісламі. Також треба втілювати дружні відносини, взаємно бути присутніми на святах, підтримуючи зв’язки в дні веселі і дні суму, відповідаючи на запрошення і бути присутніми на зібраннях, лекціях і т.д. Окрім того, необхідно стежити за тим, щоб рухи завжди слідували прямому шляху згідно з методом, законами і ідеями Ісламу. А це відбувається не шляхом лихослів’я і взаємної відрази, а, швидше, шляхом очищення методу і конструктивного ідейного обговорення для досягнення цілі, яка полягає в довольстві Господа світів.

Дорога ісламська молодь! Згадуючи усі ці недоліки, ми не хочемо просто показати їх,а, швидше, хочемо, щоб ви усвідомили їх і виправили. Ми закликаємо вас до того щоб дотримуватись благочестя, глибоко усвідомлювати Іслам і жити згідно шаріатським рішенням. Аллах говорить:

وَاتَّقُوا اللَّهَ وَيُعَلِّمُكُمْ اللَّهُ وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

«Бійтесь Аллаха — Аллах навчає вас. Аллах відає про усіляку річ» (2:282).

 

Із журналу «Аль-Ваъй», №2
21.07.1987

Головне меню