Арабська мова — невід’ємна частина Ісламу

Статті
Друкарня

Священний Коран — це Книга нашого Всемогутнього Господа, Він ниспослав його на арабській мові. Аллах встановив, що щастя усього людства полягає в прихильності і слідуванні Корану, а нещастя і страждання спіткає кожного, хто відвернеться від нього. Сказав Всевишній Аллах:

فَإِمَّا يَأْتِيَنَّكُم مِّنِّي هُدًى فَمَنِ اتَّبَعَ هُدَايَ فَلَا يَضِلُّ وَلَا يَشْقَى *‏ وَمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكاً وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى ‎* قَالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَنِي أَعْمَى وَقَدْ كُنتُ بَصِيراً

«Якщо ж до вас явиться від Мене вірне керівництво , то усілякий хто послідує Моєму вірному керівництву, не виявиться заблудшим і нещасним. А хто відвернеться від Мого Нагадування, на того чекає тяжке життя, а в День воскресіння Ми воскресимо його сліпим». І скаже він: «Господи! Чому Ти воскресив мене сліпим, якщо раніше я був зрячим?» (20:123–125).

Коран і правила арабської мови — які містяться в книгах по сарфу і нахву (морфологія і синтаксис) — є неділимим цілим. Відсутність правил арабської мови не дозволило б нам зрозуміти Коран, а відсутність Корану не дозволило б зберегти арабську мову. Таким чином, арабська мова є невід’ємною частиною Ісламу. Неможливо зрозуміти Іслам і вивести закони із текстів Корану і Сунни Пророка ﷺ без арабської мови, ісламський заклик поширюється разом з мовою. Тому мусульмани дуже любили арабську мову і піклувались про її збереження.

Сподвижники (р.а.) поширювали Іслам як послання і вірне керівництво , як світ і милість світам. В своєму заклику вони опирались на три основи: Священний Коран, благородна Сунна і арабська мова . Наші праведні попередники навчали своїх дітей і решту людей Ісламу, ґрунтуючись на цих трьох стовпах. Вони навчали Священному Корану, благородним хадісам Посланця Аллаха ﷺ і арабській мові.

Вороги Ісламу усвідомили, що секрет сили і могутності мусульман полягає в їх вірі в ісламську акиду і в виконанні законів, які виходять із цієї акиди. Ця акида полягає в визнанні Єдиного Аллаха і в слідуванні по шляху Корану.

Невіруючі зрозуміли , що не можуть послабити Ісламську Державу до тих пір, поки розуміння Ісламу і його запровадження не послабнуть в серцях мусульман. Вони прагнули знайти спосіб , за допомогою якого їм вдасться послабити розуміння релігії у мусульман.

Вони накинулись на арабську мову і спробували відокремити її від Ісламу, адже запровадження Ісламу здійснюється на цій мові. Їм допомогло те, що до влади в Ісламській Державі прийшли люди, які не усвідомлювали важливість і цінність арабської мови. Нехтування арабською мовою зупинило іджтіхад, і виведення законів стало неможливим через незнання правил і наук мови. Таким чином, арабська мова була віддалена від Ісламу, що призвело по послабленню розуміння Ісламу і його запровадженню. Це сильно послабило державу, в результаті ослабло розуміння того, що відбувається , що призвело до появи проблем, яким не знаходилось рішення, або ж воно було неправильним. Проблеми накопичувались , а держава втратила свої позиції …ось так вороги Ісламу послабили міць мусульман. Проте їх перемога над нами не триватиме довго, адже Всевишній Аллах не допустить того, щоб погасло Його Світло, Аллах завершить Свою справу, хоча більшість людей не знає про це.

Нехтування арабською мовою призвело до числа муджтахідів, і нерозуміння аятів Корану поширилось серед мусульман. На жаль, колоніальним державам вдалось віддалити нас від релігії і встановити своє панування над нами.

Це трапилося на тлі відсутності правління Ісламу під владою правителів-рувайбідат. Ми просимо Аллаха, щоб Він повернув нас до релігії найкращим чином і направив нас до того, що Він любить і чим задоволений. Ми просимо Аллаха, щоб Він допоміг нам, прибічникам Хізб ут-Тахрір, завершити наш великий проект — встановлення Другого Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. С віддаванням хвали Аллаху і Його милістю ми підготували конституцію для Ісламської Держави. Ця конституція охоплює внутрішню і зовнішню політику, соціальні і економічні питання; вона вирішує проблеми людини згідно з законами Шаріату. З милості Аллаха, ми також підготували унікальну навчальну програму , систему освіти і відмінну просвіту для молодого покоління.

Ця держава попіклується про науку і вчених, вона поверне вченим і викладачам престиж і високе положення в суспільстві.

Ця молода держава знає цінність і важливість арабської мови , вона приділить їй гідну увагу, зробить її офіційною мовою держави і зробить її вивчення обов’язковим для усіх мусульман в різних куточках країни . Арабська мова, її чистий літературний стиль буде запроваджений в усіх галузях, починаючи з дитячого садка, початкових , середніх і вищих навчальних закладів, в ЗМІ і т.д.

Держава, чия зоря вже зійшла, з волі Аллаха буде головуючою у світі. Аллах, зроби нас свідками встановлення Ісламської Держави, його солдатами і шахідами. О, Аллах, тільки Ти здатний на це, Ти — Чуючий, Близький і Відповідаючий на мольбу.

وَيَقُولُونَ مَتَى هُوَ قُلْ عَسَى أَن يَكُونَ قَرِيباً

Вони говорять: «Коли ж це трапиться?». Скажи: «Можливо. Це трапиться дуже скоро!» (17:51).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммад ан-Наді
26 Зуль-хіджа 1443 р.х.
24 липня 2022 р.

Головне меню