Керівництво Уммою. Друга доповідь

Населення мусульман у відсотках за глобальними підрозділами, оцінки 2022 року. (wikipedia)

Статті
Друкарня

Хвала Аллаху — Господу світів. Мир і благословення нашому улюбленцю Мухаммаду — імаму благочестивих і господину посланців!

Дорогі брати, Всевишній Аллах говорить:

كُنتُمۡ خَيۡرَ أُمَّةٍ أُخۡرِجَتۡ لِلنَّاسِ تَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَتَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَتُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِۗ وَلَوۡ ءَامَنَ أَهۡلُ ٱلۡكِتَٰبِ لَكَانَ خَيۡرٗا لَّهُمۚ مِّنۡهُمُ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ وَأَكۡثَرُهُمُ ٱلۡفَٰسِقُونَ

«Ви є кращою із общин, яка з’явилась на благо людства, наказуючи робити схвалюване, утримуючи від засуджуваного і віруючи в Аллаха. Якщо б люди Писання увірували, то це було б краще для них. Серед них є віруючі, але більшість із них — нечестивці» (3:110).

Ця община — велика Умма, яка з’явилась на благо людства, щоб нести послання Ісламу. Сама по собі це провідна Умма, задачею якої керівництво, і це Умма, яка свідчить про усі світи. Аллах говорить:

وَكَذَٰلِكَ جَعَلۡنَٰكُمۡ أُمَّةٗ وَسَطٗا لِّتَكُونُواْ شُهَدَآءَ عَلَى ٱلنَّاسِ وَيَكُونَ ٱلرَّسُولُ عَلَيۡكُمۡ شَهِيدٗاۗ

«Ми зробили вас общиною, яка дотримується середини, щоб ви свідчили про усе людство, а Посланець свідчив про вас самих» (2:143).

Умма, яка взяла на себе тягар Послання і стала заступником Пророка Мухаммада ﷺ, свідчачи про усе людство, звичайно ж, буде провідною. Отож, якщо ви хочете привести Умму до досконалості, а це Умма, яка заклопотана досконалістю в силу своєї природи, сформованої в ній релігією, тоді перед вами стоїть не складна задача, а задача, яку Аллах полегшив. Керівництво Уммою — це не робота, яку виконує людина, а швидше, природний результат механізму, встановленого Шаріатом. Коли Умма спотикається і втрачає своє положення або їй заважають виконувати свій обов’язок, як це відбулось після руйнування Ісламського Халіфату, тоді в ній повинні бути ті, хто працює над змінами. В ній повинні бути люди сили і сторони впливу, які почнуть діяти. В ній повинні бути натовпи людей, які очолять марш величі, коли Умма розчавлена і уражена з того дня, як був зруйнований Халіфат. В Уммі вже з’явились сили, які роблять усе для здійснення змін. Серед цих сил — і Хізб ут-Тахрір, який кинувся в пучину битви, почав працювати над Уммою, увійшов в політичну схватку і ідейну битву з хибними ідеями. Він перекинув ці ідеї, знищив їх і показав Уммі їх хибність. Він протистояв неспроможній і потворній політиці правителів, які представляли собою стражів інтересів колонізатора в мусульманських країнах. Він повів за собою людей на основі ісламських концепцій. Люди згуртувались навколо нього і прийняли його ідею — ідею втілення релігії. Щоб переконати людей в цій ідеї не вимагається великих зусиль. Люди самі тягнуться до неї, коли піднімається стяг змін. Умма бажає вирішити цю проблему і взяти на себе цю задачу, і тому перед тобою і Уммою немає ніяких перешкод. Хізб вступив в битву зі злочинними, маріонетковими режимами, приніс великі жертви, доклав великих зусиль, а багато його членів стали шахідами на цьому шляху. Члени Хізба сидять у в’язницях по усьому світу, відчувають труднощі не тільки в засобах до існування, але й в усьому іншому. Коли він почав взаємодію з Уммою, результатом цього стало формування громадської думки про ідеї, які несе Хізб. Люди звернулись до цієї проблеми. Ідея Халіфату і усе, що зв’язано з ним, поширилась серед мусульман, проникла в їх розуми і серця. Люди понесли ці ідеї, почали діяти згідно цим ідеям, почали відгукуватись на поклик носіїв заклику і разом іти по цьому шляху.

Проте приєднання людей до цьому заклику не відчувається так просто. І на те є причини, серед яких — те, що система, в якій ми живемо, повна бруду і сміття. Я маю на увазі рухи, які харчуються із брудних політичних грошей, і їх кількість росте з кожним днём. Невігласні люди бачать їх і думають, що це великі зміни. Коли люди бачать, що істинні носії релігії не мають реального впливу на суспільство, тоді думають, що ті краще, аніж ці, хоча усе обстоїть інакше. Мухаммад ﷺ був вигнаний і перебував в блокаді, вимушено перемістившись в ущелину гір, але він мав силу і вплив. Хоча вороги Ісламу мали реальну владу і показували, що вони приймають рішення, що за ними вирішальне слово, що за ними ідуть усі люди, проте в людей вже проникла нова ідея, з якою прийшов Мухаммад ﷺ. Люди вже звернулись до цієї істинної релігії, яку Аллах передав через Свого Посланця ﷺ. Усе це відбувалося, незважаючи на те, що у Мухаммада ﷺ не було матеріальної сили. Це говорить про те, що Мухаммад ﷺ поширив свої крила по землі,почав спричиняти вплив і вести за собою людей. Але це не було явно видно кожному. Так само ж справа обстоїть з ідеологічним рухом, який не піддається тиску реальності, не входить в лабіринт матеріальних вигід і не відступає від своєї ідеології. Такі рухи не можуть показати усіх масштабів свого впливу, поки не візьмуть владу до своїх рук. Вони перебувають в приниженні і слабкості перед людьми, але Аллах підтримає їх і дарує їм перемогу. Аллах говорить:

وَٱذۡكُرُوٓاْ إِذۡ أَنتُمۡ قَلِيلٞ مُّسۡتَضۡعَفُونَ فِي ٱلۡأَرۡضِ تَخَافُونَ أَن يَتَخَطَّفَكُمُ ٱلنَّاسُ فَ‍َٔاوَىٰكُمۡ وَأَيَّدَكُم بِنَصۡرِهِۦ وَرَزَقَكُم مِّنَ ٱلطَّيِّبَٰتِ لَعَلَّكُمۡ تَشۡكُرُونَ

«Пам’ятайте, що ви були нечисленні і вважались слабкими на землі. Ви побоювались, що люди схоплять вас, але Він дав вам притулок, підкріпив вас Своєю допомогою і наділив вас благами, щоб ви були вдячними» (8:26).

До того, як Аллах підтримав їх, вони побоювалися за себе, були нечисленними і слабкими. Якщо вони говорили: «Ми — керівництво Умми», — люди глузували над ними. Якщо говорили: «Умма слідує за нами», — тоді люди відповідали: «Тоді доведіть це!».

Дорогі брати, носії заклику! Знайте, що Умма вже іде за вами. Але є труднощі які примушують вас думати, що Умма далека від вас. Наприклад, гегемонія невірного колонізатора над режимами і політичними центрами і його вплив в цих злочинних маріонеткових урядах примушує людей відчувати, що влада належить існуючим тиранічним режимам, хоча вони вже давно з’їдені міллю. Ці режими втратили свою легітимність, коли проявилось їх зло, а їх парламенти лише для того, щоб хоч якось прикрасити цей бруд. Самі народні обранці встають в цих парламентах, як це було в Йорданії, і говорять:

«Ми — посадова держава, створена колонізатором, що захистити ворога. І цей колонізатор заважає нам вилучати наші корисні копалини і хоче залишити нас худими і слабкими».

Ці промови лунають в інститутах, які належать самим державам, із вуст людей, які належать цим державам, оскільки правда стала ясною для кожного. Тому, коли ми говоримо, що керівництво Умми в наших руках, це правда, оскільки нас з нею об’єднує одна мова, одні почуття і одна мета. Ми йдемо з нею по одному шляху і слідуємо одній ідеї. Ми об’єднані з нею однією релігією. Між нами немає відстані. Довіра Умми до тих, хто несе релігію, не вагається і не зменшується, а навпаки, росте з кожним днем. Будьте упевнені, брати, що керівництво Уммою знаходиться в руках віруючої групи, яка прагне до змін і об’являє свої ідеали відкрито, не підлещуючись, не підлабузнюючись і не приховуючи. Ця група стоїть на істині і не піддається оточуючим обставинам, як це роблять реакційні рухи, які атрофувались і провалились, оскільки вони вважали, що керівництво набувається брехнею, лестощами і підкоренням прогнилим механізмам суспільства. Ви ведете Умму своєю стійкістю, терпінням, настирливістю і рішучістю. Саме так набувається керівництво Уммою. Залишились лічені роки, місяці, тижні і навіть дні до того, як Аллах обрадує вас перемогою. Проблема полягає лише в тих перешкодах, які встановлені перед нами. І ми повинні зруйнувати їх своїми руками за допомогою Аллаха, Який говорить:

وَنُرِيدُ أَن نَّمُنَّ عَلَى ٱلَّذِينَ ٱسۡتُضۡعِفُواْ فِي ٱلۡأَرۡضِ وَنَجۡعَلَهُمۡ أَئِمَّةٗ وَنَجۡعَلَهُمُ ٱلۡوَٰرِثِينَ

«Ми побажали надати милість тим, хто був принижений на землі, зробити їх ватажками і спадкоємцями» (28:5).

Це обов’язково здійсниться знов. Ми обов’язково подолаємо ті бар’єри, які стоять між нами та Уммою. Аллах обов’язково направить до нас праведних людей із армій мусульман, які побачать нашу проблему і допоможуть нам.

О, Аллах! Ми просимо направити до нас таких людей! Просимо дарувати нам швидку перемогу. Просимо направити до нас людей, здатних понести цей тягар і захистити Твою релігію.

 

Шейх Юсуф Мухаріза
4 Шабана 1444 р.х.
24.02.2023 р.