О син Адама, звільнись для поклоніння Мені і Я заповню твоє серце достатком

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо усіх вас, наші любі брати в усьому світі, у новій серії програми «Разом із благородним хадісом». І ми хочемо почати з найкращого привітання – мир вам, милість і благословення Аллаха!

Від Абу Хурайри:

Повідомляється, що Посланець Аллаха, хай благословить його Аллах і привітає, сказав: Воістину, Аллах Всевишній говорить:  «О син Адама, присвяти себе поклонінню, і Я наповню твоє серце багатством і позбавлю від бідності, а якщо ти не будеш цього робити, Я наповню твоє серце турботами і не позбавлю тебе від бідності».

У книзі «тухвату-ль-ахвазій бішарх джамі ат-Тірмізій», говориться:

Слова: (Воістину, Аллах Всевишній говорить: «О син Адама, присвяти себе поклонінню,)
Тобто звільни себе від справ своїх для того, щоб поклонятися Мені.
(Я наповню твої груди): тобто серце.
(багатством): багатство серця.
(і позбавлю від бідності): тобто звільни себе для поклоніння Аллаху і Він звільнить тебе від турбот і зробить так, що ти не будеш потребувати Його творінь. Інакше Я наповню твоє серце бідністю, наповню твої руки турботами і не позбавлю від бідності: тобто якщо ти не будеш поклонятися Аллаху і будеш зайнятий іншим, Він не позбавить тебе від бідності, оскільки виключно усі творіння є бідними, і Аллах збільшить цю бідність, бідністю.

Як дивно, положення тих, хто не присвячує себе поклонінню Аллаху під приводом пошуку засобів до існування і великої мирської долі!
Поклоніння тут звісно не означає тільки п’ять стовпів Ісламу і щоб зрозуміти це, достатньо вказати на слова Всевишнього Аллаха:

(قل إن صلاتي ونسكي ومحياي ومماتي لله رب العالمين)

Скажи: «Воістину, мій намаз і моє жертвоприношення (або поклоніння), моє життя і моя смерть присвячені Аллаху, Господу світів» (06:162)

Хіба не знають ті, хто віддає перевагу зайнятості у пошуку засобів до існування над звільненням себе до поклоніння Аллаху, що вони порушують накази Аллаха своїми вчинками, хай збереже від цього Аллах! Хіба багатство і бідність не від Всемогутнього Аллаха? Хіба засоби до існування (ризк) не гарантовані Аллахом, адже Він Той, хто дає наділ! Тоді як ми можемо залишати накази Аллаха і займатися не тим, що Він вимагає від нас, а саме звільнити себе для поклоніння Аллаху, Вседержителю, Всевишньому, а на чолі цього поклоніння стоїть праця для відновлення релігії Аллаха і звеличування її над усіма іншими релігіями світу!

Шановні брати, до наступних зустрічей з іншим хадісом Посланця Аллаха ﷺ, ми залишаємо вас під опікою Аллаха.  Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


18 Раджаб 1435 р.х.
17.05.2014

Головне меню