Якщо люди бачать засуджуване

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо усіх вас, наші любі брати в усьому світі, у новій серії програми «Разом із благородним хадісом». І ми хочемо почати з найкращим привітанням – мир вам, милість і благословення Аллаха!

Всевишній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا عَلَيْكُمْ أَنْفُسَكُمْ لا يَضُرُّكُمْ مَنْ ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ إِلَى اللَّهِ مَرْجِعُكُمْ جَمِيعًا فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ

«О ті, які увірували! Подбайте про себе. Якщо ви послідували прямим шляхом, то вам не завдасть шкоди той, хто впав у оману. Усім вам належить повернутися до Аллаха, і тоді Він повідає вам про те, що ви чинили». (05:105)

Імам Ахмад приводить зі слів Кайса, що Абу Бакр ас-Сіддик (хай буде вдоволений ним Аллах) одного разу встав, підніс хвалу Аллаху і сказав: «О люди, ви (напевно) читаєте цей аят:

 ياأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ عَلَيْكُمْ أَنْفُسَكُمْ لاَ يَضُرُّكُمْ مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَيْتُمْ

«О ті, які увірували! На вас – турбота лише про ваші душі, не зашкодить вам той, хто заблукав, якщо ви йдете прямо».

–так от, ви застосовуєте цей аят не у своєму місці. Я чув, як Посланець Аллаха (хай благословить його Аллах і привітає) сказав:

«إِنَّ النَّاسَ إِذَا رَأَوُا الْمُنْكَرَ وَلَا يُغَيِّرُونَهُ، يُوشِكُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ أَنْ يَعُمَّهُمْ بِعِقَابِه»

«Якщо люди бачать засуджуване, але не виправляють його, то Аллах пошле на них загальну кару».

Ібн Таймія, хай змилується над ним Аллах, сказав: У цьому аяті багато великих переваг:

Одна з них: віруючий мусульманин не боїться невірних та лицемірів, оскільки вони не можуть зашкодити йому, якщо він на прямому шляху.

Друга: мусульманин не тужить по них і не непокоїться, адже воістину, їх злочини не нашкодять йому, якщо він на істинному шляху. Сум про те, що шкодить людині, марний. Ці два сенси згадуються у наступному аяті:

وَاصْبِرْ وَمَا صَبْرُكَ إِلا بِاللَّهِ وَلا تَحْزَنْ عَلَيْهِمْ وَلا تَكُ فِي ضَيْقٍ مِمَّا يَمْكُرُونَ

Тому терпи, адже твоє терпіння лише від Аллаха. Не тужи по них і не сумуй від того, що вони хитрують.(16:127)

Третє: не приклонятися перед ними, не підкорятися і не бажати того, що вони дають із влади, майна і пристрастей.

Четверте: не нападати на грішників, збільшуючи їх ненависть, наклеп, гріх або відмову, або їх покарання. Воістину, багато з тих, хто закликає до добра і забороняє засуджуване можуть перейти межі, кордони встановлені Аллахом, це відбувається або за незнанням, або за несправедливістю, і ця глава потребує закріплення, і в цьому засудженні невіруючі, лицеміри та грішники - усі рівні.

П’яте: мусульманин повинен закликати до добра або забороняти засуджуване належним чином, тобто, володіючи знаннями, співчуттям, терпінням, добрими намірами і належною поведінкою.

Ці п’ять аспектів є в аяті для усіх, хто закликає до добра тп забороняє засуджуване.

Кожний, хто закликає людей до Аллаха, повинен вивчати основи заклику до добра і заборони засуджуваного, він повинен брати ці основи з Книги Аллаха і Сунни Його Пророка, Мухаммада, мир йому. Він повинен дотримуватися шляху Пророка, хай благословить його Аллах і привітає, у заклику, і не сходити з цього шляху ані на крок, тому що цей шлях є одкровенням від Аллаха, це шлях який став обов’язковим і зобов’язав вивчати доктрину Ісламу та його закони. Також цей шлях взаємодіє із суспільством і веде політичну та ідейну боротьбу, вимагає прохати про допомогу (нусра) для отримання влади і встановлення головування Аллаха за допомогою держави Ісламу. О Аллах, допоможи і будь з тими, хто працює на шляху Твого пророка для встановлення законів Аллаха на землі, шляхом встановлення другого Халіфату на основі методу пророкування.

Шановні брати, до наступних зустрічей з іншим хадісом Посланця Аллаха ﷺ, і ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


13 Шабан 1435 р.х.
11.06.2014

Головне меню