Глава про піст мандрівника

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо усіх вас, наші любі брати в усьому сіті, у новій серії програми «Разом з благородним хадісом». І ми хочемо почати з найкращим привітанням – мир вам, милість та благословення Аллаха!

Приводиться у збірці Сінді у тлумаченні «Сунан» Ібн Маджа у главі «піст мандрівника»:

Передав Абу Бакр ібн Абу Шайба від Абдулли бін Нумайра від Хішама ібн Урва від його батька, від Аїші (хай буде вдоволений нею Аллах) передає, що Хамза ібн Амр аль-Асламі сказав: «О посланець Аллаха, я дуже багато пощуся, я навіть пощуся в дорозі», на що посланець Аллаха (хай благословить його Аллах і привітає) відповів: «Якщо хочеш – постися, а якщо не хочеш – не постися».

Слова: (я багато пощуся), тобто у мене є звичка поститися.

У цьому хадісі та в інших хадісах відносно мандрівника ясно видно, що піст в дорозі та розговіння однаково дозволені, немає переваги одному з них. Однак це не означає, що людина постійно вибирає одне і постійно залишає інше, оскільки Всевишній Аллах бажає, щоб людина чергувала між ними, так що мусульманин постився один чи кілька разів і розговлявся один чи кілька разів.

Зі слів Ібн Умара, що Посланець Аллаха – хай благословить його Аллах і привітає - сказав: "Аллах любить, щоб приймали Його дозволяння (полегшення), також як Він любить, щоб виконували Його приписи". В хадісі використане слово «любить», це слово є з доказів категоричності, але тут воно пов’язане з двома різними речами; любов Аллаха пов’язана з прийняттям дозволеного (полегшення) його творіннями. І також любов Всевишнього пов’язана з тими, хто виконує Його приписи. У результаті сенс є таким, що мусульманин не зобов’язаний поститися в дорозі і може перенести піст та тримати борг, але це не означає, що він може завжди залишати піст в дорозі і розговлятися, оскілки вибір даний Аллахом означає, що  слід поститися раз чи кілька разів і розговлятися раз чи кілька разів, це вибір який любить Аллах, тому ця справа залишається вільного вибору за законом шаріату.

Шановні брати, до наступних зустрічей з іншим хадісом Посланця Аллаха ﷺ, і ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


11 Рамадан 1435 р.х.
09.07.2014

 

Головне меню