Розділ «Про заборону переламування кісток мертвого»

Хадіс
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Вітаємо вас, наші любі слухачі, і почнемо з найкращого: ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!

Приводиться у книзі «Коментарі ас-Сінді» - коментарі до книги «Сунан» Ібн Маджа, у розділі «Про заборону переламування кісток мертвого».

Нам передав Хішам ібн Амір зі слів Абд аль-Азіза ібн Мухаммада ад-Даравірді, якому розповів Саад ібн Саїд від Амра від Аїші, яка сказала: Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Переламування кісток мертвого те ж саме, що переламати йому їх, коли він живий».

Слова «Переламування кісток мертвого»: Імам ас-Суютий сказав у коментарях до книги Абу Дауда у роз’яснення хадісу: Джабір сказав: ми вийшли разом з Посланцем Аллаха ﷺ на поховання. Посланець ﷺ присів на краю могили і ми присіли з ним, тоді копальник витягнув кістку гомілки або передпліччя і хотів розломити її, як Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Не ламай її, тому що переламування її мертвої усе одно що переламування живої. А тому закопай її у край могили».

Це і є законодавство нашого Господа, який визначив для мертвого пошану таку саму, як і для живого: «وَمَنْ أَصْدَقُ مِنَ اللَّهِ قِيلاً» - «І хто правдивіше за Аллаха в словах?!» (4:122). Тобто в хадісі явна вказівка на те, що неприпустимо принижувати мертвого так само, як і неприпустимо принижувати живого, і завдання шкоди віруючому у смерті рівносильне завданню йому шкоди за його життя.

Тому турбота Шаріату про людину не завершується із звершенням її життя, навпаки, ця турбота  продовжується і після її смерті. Шаріат заборонив наступати на його могилу, або справляти у неї свої нужди, або викидати нечистоти поблизу могил, не кажучи вже про заборону спалювати тіло або розкривати його могилу.

О мусульмани!

З цього хадісу ми можемо зрозуміти кілька положень:

1 – Заборона торгувати частинами тіла покійника, тобто не дозволено за жодних обставин зазіхати на мертвого, торгувати його частинами тіла або давати їх у якості пожертви. Всевишній Аллах вшанував людну і зробив обов’язковим для нас після її смерті помити її тіло, загорнути її в саван, здійснити над ним молитву і потім поховати. Торгівля ж його органами або інша дія над ними означає полишення цих зобов’язань.

2 – Заборона розтину її тіла у якості об’єкту навчання або практики, оскільки це суперечить пошані, яку надав Аллах тілу людини.

3 – Те, що ми бачимо сьогодні зі знущань над мусульманами, холоднокровного вбивства, знущань над їх тілами, відрізання голів після вбивства руками невірних злочинців-тиранів – усе це є страшним злочином, і не дозволяється мусульманину, який свідчить «Ля іляха ілляЛлах, Мухаммад расулюЛлах» (Немає божества, окрім Аллаха і Мухаммад Його Посланець), мовчати перед цими злочинами.

О мусульмани!

Слід згадати тут про те, що зловісне єврейське утворення скоїло ці злочини, простягнувши свої мерзенні руки до могил мусульман і до останків сподвижників Пророка на кладовищі «Маману Аллах» у Єрусалимі. Їх граблі стали копати могили сподвижників, табіїнів, вчених і загалом мешканців Аль-Кудсу.

Те, що дозволило єврейському утворенню продовжувати у своїх злочинах проти Палестини, її народу, святинь і могил сподвижників і табіїнів у ній, так це ганебне приниження з боку правителів арабів і мусульман та їх влади, а також гонитва за маревом переговорів, які привели до втрати Палестини, усієї Палестини! І якщо б єврейське утворення зустріло гідну відповідь, яка здригнула його стовпи і знищила його структуру, то воно більше не насмілилося би продовжувати свої злочини, від яких не вцілів жоден. Ці злочини дійшли навіть до могил сподвижників і табіїнів та інших мусульман. Однак ми кажемо: війська Халіфату не пробачать єврейському утворенню його нескінчені злочини проти Палестини, її народу та її святинь! І тоді це утворення стане уроком, звеличивши шанованих і принизивши нікчемних. І воістину, завтрашній день близько!

О Аллах! Пришвидши встановлення Халіфату, який збере докупи мусульман і підніме усі лиха, що звалилися на них. О Аллах, наповни землю світлом Твого Благородного Лику. О Аллах, амінь! Амінь!

Шановні слухачі, до нових зустрічей із черговим хадісом Посланця ﷺ. Хай Аллах береже вас, ва ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!


Спеціально для радіо    
Центрального Інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Абу Мар’ям
03 Зуль-када 1435 х.
29/08/2014

Головне меню