Скромність – це одне із відгалужень віри

Хадіс
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

З іменем Аллаха – Милостивого, Милосердного

Вітаємо вас, дорогі брати, у новій передачі із серії «Разом із благородним хадісом ».

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Наш сьогоднішній хадіс наводиться у збірці «Сахіх» Імама Мусліма та тлумачення Імама ан-Нававі.

Від Абу Хурайри, йому — від Абу Саліха, йому — від Абдуллаха ібн Дінара, йому — від Сулеймана ібн Біляла, йому — від Абу Аміра аль-Акаді, а йому — від Абдуллаха ібн Мухаммада аль-Джаъфі передається, що Пророк ﷺ сказав:

الْإِيمَانُ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبَةً وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنْ الْإِيمَانِ

«Віра включає до себе більше шістдесяти відгалужень, а скромність — одне із відгалужень віри».

Віра має ступені, на що багато людей не звертають уваги. Якщо хтось робить намаз та тримає пост, то йому здається, що він втілив у життя увесь Іслам і опинився на волосок від повної віри та пізнання Аллаха. Причиною цьому є малограмотність, яка уразила Умму протягом останніх десятиріч через слабкість у розумовій та фікцій областях. Можливо, цей хадіс зачіпає речі, які кожен мусульманин повинен усвідомити.

О мусульмани!

Скромність, згадана у хадісі, — не просто приклад того, що означає бути віруючим. Це — акцентування на тому, що віра не полягає лише у шахаді, намазі, пості та закяті. Тут підкреслюються стосунки мусульманина зі своїм Творцем, з собою та з рештою людей. Мусульманину варто проявляти скромність по відношенню до Аллаха, себе та інших людей. У цьому і буде полягати прояв вищої моральності. Якщо якість скромності стане частиною взаємостосунків людей між собою, то нема жодних сумнівів у тому, що суспільство отримає відмінний окрас, де будуть головувати велич, сила та віра. Проте як можна досягти такої картини, коли в Уммі відсутні носії подібної моральності? Як досягти цього, коли правителі мусульман так порочні?!

О Аллах! Прискор встановлення Халіфату за методом пророцтва, який об’єднає мусульман та позбавить Умму від того, що приносить їй страждання .О Аллах! Освяти Землю світлом Ісламу. Амінь!

До нових зустрічей у вивченні наступного хадісу. Нехай береже вас Аллах!

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!
Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
25 Рабіъ ус-сані 1438 р.х.
23.01.2017

Головне меню