Лицемірство — це зло

Хадіс
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

З іменем м Аллаха — Милостивого, Милосердного

Разом з благородним хадісом

Вітаємо вас, дорогі брати, на новому випуску із серії «Разом з благородним хадісом».

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передається від Бурайди (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

‏‏لَا تَقُولُوا لِلْمُنَافِقِ سَيِّدٌ فَإِنَّهُ إِنْ يَكُ سَيِّدًا فَقَدْ أَسْخَطْتُمْ رَبَّكُمْ عَزَّ وَجَلَّ

«Не називайте мунафіка (лицеміра) «господином». Адже якщо він стане господином (для вас), то (цим) ви розгніваєте вашого Господа, Могутній Він та Вшанований»(передав Абу Давуд с сахих існадом).

Воістину, краща мова належить Аллаху, а краще керівництво — Пророку Мухаммаду ﷺ.

Цей хадіс вказує нам, як треба ставитись до лицемірів. Незважаючи на те, що Посланець Аллаха ﷺ — єдиний, хто знай лицемірів поіменно, ми усе ж таки можемо відрізняти їх по деяким ознакам. Наприклад, Коран згадує про те, що мунафіки беруться за виконання фардів ліниво та неохоче, плетуть підступи проти Ісламу та мусульман, заохочують фітну, сіють нечестя на землі, люблять поширювати розпусту та закликають до неї, намовляють брехню на Іслам, а також у них присутнє багато іншого, що може вказувати на наявність лицемірства в людині.

Таким чином, ми повинні розуміти, що згідно Шаріату вважається добром, а що — злом, аж до вміння відрізняти лицеміра від щирої людини, після чого вживати відповідних заходів по відношенню до нього . Ми не повинні втрачати пильність у відношенні того, чиї вчинки суперечать Шаріату, у чиїх вчинках явно простежується ворожнеча у відношенні Ісламу та мусульман. Нам не варто іти за такою людиною та проявляти їй підтримку, хоча навіть якщо це — лише дещиця, як, наприклад, назвати лицеміра «господином» — інакше це накличе на нас гнів Аллаха.

Ми як мусульмани повинні проявляти особливу обережність у питаннях, які стосуються Ісламу та мусульман. Ми повинні завадити лицемірам увійди у наші ряди, оскільки вони несуть найбільшу загрозу через численність та різноманітність масок та облич. Нам варто вдаватися до мірила Шаріату, щоб виносити оцінку вчинкам тих, хто називає себе мусульманином. Лише Іслам здатен захистити нас від подібного прояву зла.

Ми молимо Аллаха захистити нашу Умму від подібних злочинців, обдарувати нас прямим шляхом істини та істинним мірилом, завдяки якому ми будемо співвідносити вчинки людей та віддалятися від тих, хто ненависний Аллаху! Амінь!

До нових зустрічей у вивченні наступного хадісу . Нехай береже вас Аллах.

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Махір Саліх
10 Джумада аль-уля 1438 р.х.
7.02.2017 р.

Головне меню