Невірним вважається той, хто відмовляється від Шаріату

Хадіс
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

З ім’ям Аллаха — Милостивого, Милосердного

Разом з благородним хадисом

Вітаємо вас, дорогі брати, на новому випуску із серії «Разом з благородним хадисом».

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Від Ібн Умара передається, що Посланник Аллаха ﷺ сказав:

أَيُّمَا رَجُلٍ قَالَ لِأَخِيهِ يَا كَافِرُ فَقَدْ بَاءَ بِهَا أَحَدُهُمَا إِنْ كَانَ كَمَا قَالَ، وَإِلَّا رَجَعَتْ عَلَيْهِ

«Якщо людина скаже своєму братові: «О кяфір!», – то, без сумніву, це слово буде покладено на одного з них. Якщо той, кому це було сказано, дійсно такий, як було сказано (то за це не несе відповідальності), а інакше – ці слова повернуться до того, хто їх вимовив» (муттафакун аляйх).

Шановні слухачі!

Воістину, найкраща мова належить Аллаху, а найкраще керівництво – Пророку Мухаммаду ﷺ.

Цей хадис підкреслює те, якими мають бути наше взаємовідношення між собою і наше судження один про одного. Хадис починається зі слів: «Якщо людина скаже своєму братові...». У хадисі використано саме «своєму братові...», щоб виключити кяфіра (невірного), який публічно заявив про свій куфр і про що нам відомо. То ж нам слід проявляти обережність у зверненні один до одного і ретельно обмірковувати, як ми характеризуємо один одного.

Хадис повідомляє, що той, хто називає когось кяфірем, правдивий в тому випадку, якщо у звинуваченій людині присутня ця якість. Якщо ж даний опис не відповідає дійсності, то обвинувач впадає в гріх. Тобто нам не слід поспішати з висновками про людину без знання шаріатського визначення слова «кяфір». Навіть якщо людина несе в собі якості кяфіра, ми не кидаємося з обвинуваченнями направо і наліво.

Необхідно проявляти особливу обережність, оскільки куфр відноситься до справ серця, що є прихованим. Якщо ж куфр виявиться в справах або словах, то тоді перед Аллахом і в реальності ця людина стане кяфірем. Тоді ми наведемо свою думку про таку людину відповідно до погляду Шаріату і захистимо себе від гріха.

Просимо Аллаха зберегти нас і нашу мову від помилок і вберегти нас від поспішних висновків. Амінь!

До нових зустрічей у вивченні наступного хадису. Нехай береже вас Аллах.

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Махір Саліх
8 Джумада аль-уля 1438 р.х.
5.02.2017 р.

Головне меню