Про гідні якості справедливого правителя

Хадіс
Друкарня

Глава про гідні якості справедливого правителя, покарання тирану, спонукання до м’якості у відношенні підопічних та заборону створення їм труднощів

Ми вітаємо вас, дорогі брати, на новій серії нашої програми «Разом зі благородним хадісом». І починаємо з найкращого привітання: мир вам від Аллаха, Його милість та благословення.

У достовірній збірці Імама Мусліма у тлумаченні ан-Нававій у «Главі про гідні якості справедливого правителя, покарання тирану, спонукання до м’якості у відношенні підопічних та заборону створення їм труднощів » приводиться:

Передають зі слів Шейбана ібн Фаруха, зі слів Джаріра ібн Хазіма і зі слів аль-Хасана, що Аіз ібн Амр, який був із числа сподвижників Пророка ﷺ, явився до Убайдуллаха ібн Зіяда і сказав йому: «О синок, воістину, чув я, як Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ شَرَّ الرِّعَاءِ الحُطَمَةُ، فَإِيَّاكَ أنْ تَكُونَ مِنْهُمْ، فَقَالَ لَهُ: اِجْلِسْ، فَإِنَّمَا أَنْتَ مِنْ نُخَالَةِ أَصْحَابِ مُحَمَّد، صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، فَقَالَ: وَهَلْ كَانَتْ لَهُمْ نُخَالَةٌ، إِنَّمَا كَانَتِ النُّخَالَةُ بَعْدَهُمْ وَفي غَيْرِهِمْ

«Найгіршими пастирями є ті, хто проявляють жорстокість, так стережіться стати одним із них». Убайдуллах сказав йому: «Сідай, адже ти із решток1 сподвижників Мухаммада ﷺ». Тоді (Аіз) спитав: «А хіба були серед них рештки? Воістину, рештки з’явились тільки після них і не серед них!».

Слова «…адже ти із решток» означають: адже ти не із числа вшанованих та вчених. Слово «нухаля» є тут метафорою і вказує на шкірку та покидьки.

Слова «А хіба були серед них рештки? Воістину, рештки з’явились тільки після них і не серед них!»— це красномовна та правдива мова, з якою згоден кожний мусульманин, адже усі сподвижники є кращими людьми та ватажками Умми. І вони — краще тих, хто прийшли після них. Усі вони — справедливі та зразки для наслідування, і серед них нема «решток».

Слова Пророка ﷺ «Найгіршими пастирями є ті, хто проявляють жорстокість» стосуються правителя, який жорсткий у відношенні своїх підопічних.

«Найгіршими пастирями є ті, хто проявляє жорстокість» — метафора про зло правителів, які жорстокі у відношенні своїх народів. Вони нібито кидають своїх підопічних у вогонь та наражають їх на загибель і нібито вони і є вогонь для своїх підопічних. Подивіться на найгірших пастирів, які пали нещодавно, таких як Зін ель-Абідін, Мубарак, Салєх, Каддафі… І до них незабаром примкне, з волі Аллаха, Башар. Подивіться на них, як вони були жорстокі у відношенні своїх народів і як вони піддавали їх мукам та стражданням.

О мусульмани!

Для усіх стало очевидним, що ті правителі — найгірші пастирі, які привели свої мусульманські народи до приниження та різного роду мукам. І Умма вирішила скинути їх та звільнитись від них, чого б їй це не коштувало. Кожного дня проливається кров і кожного дня Умма піддається стражданням, але ніхто не надає цьому значення. І тому Умма повинна сьогодні докладати зусиль. І ось Шам намагається змінити хід подій та б’ється від імені Ісламської Умми. Де ви, о сини Умми, щоб повстати проти правителів та скерувати армії проти них?! Зробіть те, що ви повинні робити, до того, як стане пізно.

Дорогі брати, ми ввіряємо вас Аллаху і залишаємо вас до наступної зустрічі та наступного хадісу. Мир вам від Аллаха, Його милість та благословення.

[1] Тут це слово (нухаля), вжите в переносному сенсі, носить зневажливий відтінок, так як основним його значенням є «шкірка; висівки; лушпиння; покидьки».


Написав для радіо Абу Марьям
1 Шаъбана 1438 р.х.
28.04.2017 р.

Головне меню