Заборона шпигунства

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Від Абу Умами передається, що Пророк ﷺ сказав:

إِنَّ الأَمِيرَ إِذَا ابْتَغَى الرِّيبَةَ فِي النَّاسِ أَفْسَدَهُمْ

«Воістину, сумнів аміра в людях псує їх».

Шпигувати (стежити) за мусульманами заборонено текстом аяту:

وَلَا تَجَسَّسُوا

«Не стежте один за одним» (49:12).

І це є загальною забороною шпигунства і залишається таким, поки не буде приватного доказу (далільат-тахсіс). Хукм заборони шпигунства охоплює як мусульман, так і зімміїв, які є громадянами держави. Мається на увазі будь-який вид шпигунства,будь-то через пристрої прослуховування, камери спостереження, обшук особистих речей через порушення конфіденційності, навіть під приводом бажання переконатись, чи робила якась людина злочин чи ні.

Іслам вимагає застосовувати заходи покарання для того, хто порушив Шаріат, лише при наявності свідків злочину. Іслам не залишив це питання свобідним, тобто не вимагає з нас замінити «наявність свідків» яким-небудь іншими засобами (передовими технологіями) по мірі їх появи, навіть якщо вони полегшать пошук злочинця. Як би не розвивались передові технології і як би вони не полегшували вияв причетності людини до злочину, держава не буде вдаватись до подібних засобів і не буде міняти того, що утверджено Шаріатом, а саме — «наявність свідків». Ісламська Держава не буде стежити за своїми громадянами, щоб перевіряти їх причетність до скоєння злочину.

Що стосується стеження за мусульманином, який часто відвідує невірних, з якими ведеться війна, то хукм у даному випадку розглядається по ситуації. Якщо подібне відвідування країни невірних чи їх представництва у нашій державі відбувається незвично часто чи привертає увагу, то справа даної людини направляється на розгляд судді аль-хісба. Якщо ж від даного відвідування ворогуючих невірних очікується шкода для Ісламу і мусульман, то за цією людиною застосовуються заходи по стежці, щоб запобігти шкоді.

Приховане спостереження у такому випадку проводить Військовий департамент — якщо індивід відвідує ворожих невірних за кордоном, і Департамент внутрішньої безпеки — якщо людина відвідує представників воюючих країн у межах Ісламської Держави. Проте забороняється шпигувати за мусульманами і зімміями, які є громадянами держави. Не дозволяється робити цього ані під яким приводом і причини або просто тому, що нібито ці механізми (технології) дозволяють швидше зрозуміти, ким скоєна дія, а ким ні.

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. Нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

29 Мухаррама 1441 р.х.
28.09.2019 р.

Головне меню