Приховати недолік брата краще, аніж розкрити його

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо усіх вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передав Абу Бакр ібн Абу Шайба від Абу Муавії, від аль-Амаша, від Абу Саліха, від Абу Хурайри (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ سَتَرَ مُسْلِمًا سَتَرَهُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ

«Якщо чоловік приховає порок мусульманина, то Аллах приховає його пороки в цьому світі і в Останньому житті» (Бухарі).

Найкраща мова — це мова Аллаха. Найкращий шлях — це шлях Його Пророка ﷺ.

Цей хадіс спонукає залишити те, у що сьогодні — свідомо чи ні — впали багато людей. Деякі із нас не бачать нічого поганого в тому, щоб розкрити те, що приховав брат-мусульманин від інших людей або не бажав, щоб про це дізнались інші. Одні розкривають недоліки мусульман через своє невігластво, вони не знають, що Шаріат зобов’язав мусульманина покривати помилки свого брата. Другі ж ігнорують постанову Шаріату, бажаючи нашкодити своєму брату вже в корисних цілях, що прикрасив для них шайтан.

Якщо чоловік скоїв це по незнанню, то це гріх, тому що мусульманин повинен знати постанови Шаріату, з якими він стикається у повсякденному житті. Кожному мусульманину фард аж до Судного дня вивчати закони Шаріату, пов’язані з їжею, одягом, взаємовідносинами, поклонінням і моральністю. Звідси слідує, що мусульманин, перш ніж зробити вчинок, повинен дізнатись про його дозволеність . Шаріат не залишив вчинки людини безконтрольними, тому немає виправдання для невігласа і невігластва.

Що стосується того, хто навмисно порушує закони Аллаха, то це гріх, за що йому належить покарання в цьому світі, яке призначить халіф. Проблема полягає в тому, що сьогодні є ті, хто виступає проти своїх братів, бажаючи зганьбити їх і нашкодити їм, такі люди псують суспільство, і на них чекає суворе покарання від Аллаха. Коли буде Ісламська Держава, вона покарає і зупинить їх, відновить благородне суспільство.

О, Аллах, ми просимо Тебе про захист від невігластва і порочності, о, Аллах, даруй нам благородне суспільство на чолі з халіфом, який реалізує Твої закони в життя! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Махір Саліх
18.05.2022

Головне меню