Свідки Аллаха на землі

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас , наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Барі фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» у розділі «Вихваляння покійного людьми (живими)» наводиться хадіс:

Передав Адам від Шуайба, від Абдульазіза ібн Сухайба, який чув, як Анас ібн Малік розповів:

مَرُّوا بِجَنَازَةٍ، فَأَثْنَوْا عَلَيْهَا خَيْراً، فَقَالَ النبيُّ صلى الله عليه وسلم: وَجَبَتْ ثُمَّ مَرُّوا بِأُخْرَى، فَأثْنَوْا عَلَيْهَا شَرّاً، فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم: وَجَبَتْ، فَقَالَ عُمَرُ بْنُ الْخَطَّابُ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ: مَا وَجَبَت؟ فَقَالَ: هَذَا أثْنَيْتُمْ عَلَيْهِ خَيْراً، فَوَجَبتْ لَهُ الْجَنَّةُ، وَهَذَا أثْنَيْتُمْ عَلَيْهِ شَرّاً، فَوَجَبَتْ لَهُ النَّارُ، أَنْتُمْ شُهَدَاءُ اللهِ فِي الأَرضِ

«Одного разу, коли повз нас пройшла поховальна процесія, і люди почали вихваляти покійного Пророк, сказав: «Це обов’язково». Потім прийшла іще одна поховальна процесія, і цього разу люди почали відгукуватись про покійного погано. Пророк сказав: «Це обов’язково». Тоді Умар ібн аль-Хаттаб, спитав: «Що обов’язково?». Пророк відповів: «Ви воздали хвалу цьому, і тепер він обов’язково опиниться в Раю, а про іншого ви відгукнулись погано, і тепер він обов’язково опиниться у Вогні, адже ви — свідки Аллаха на землі!».

В даному хадісі вираз Пророка ﷺ «це обов’язково» приходить в значенні підтвердження, тобто Посланець Аллаха ﷺ підтвердив, що такий-то чоловік опиниться в Раю, а інший — у Пеклі. Немає нічого обов’язкового для Аллаха, ніхто не спитає з Нього і не вплине на Його рішення. Винагорода — це Його милість, а покарання — Його справедливість. Що стосується слів «свідчення», то сподвижники були людьми чести і правдивості, вони хвалили і засуджували когось тільки по праву, і Посланець Аллаха ﷺ назвав їх «свідками Аллаха», що було честю і пошаною для них.

Аллах надав нам милість і пошану, зробивши нас Своїми свідками над іншими народами. Аллах надав пошану Уммі, щоб вона могла вихваляти і засуджувати. Сказав Всевишній Аллах:

وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَكُونُواْ شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ

«Ми зробили вас общиною, яка дотримується середини , щоб ви свідчили про усе людство» (2:143).

Але що ми бачимо сьогодні? Що ми скажемо про тих, хто протистоїть Уммі і спотворює її релігію? Що ми скажемо про продажні ЗМІ, які підносять одних і принижують інших? Їх вчинки не виходять із богобоязливості і релігії, їх вчинки — заради матеріальних інтересів і вигоди. Ми скажемо, що правдивість і богобоязливість — це якість свідків Аллаха, і тільки вони можуть свідчити про інших людей, а не продажні ЗМІ і придворні вчені.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Абу Мар`ям
23.07.2022

Головне меню