Лицемір і його якості

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати , на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передається зі слів Бурайди, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَا تَقُولُوا لِلْمُنَافِقِ سَيِّدٌ فَإِنَّهُ إِنْ يَكُ سَيِّدًا فَقَدْ أَسْخَطْتُمْ رَبَّكُمْ عَزَّ وَجَلَّ

«Не називайте лицеміра «господином», адже, воістину, якщо він буде господином, ви розгніваєте цим вашого Всемогутнього і Великого Господа» (Абу Дауд).

Краща мова — мова Аллаха, кращий шлях — шлях Його Посланця ﷺ.

Цей благородний хадіс вказує нам , як треба вчиняти з відомими нам лицемірами. Посланець Аллаха ﷺ, був єдиним, хто знав усіх лицемірів по іменам . Проте сьогодні ми можемо дізнатись їх по якостям , які вказав нам Коран, і це — прагнення з їх боку брехати, плести підступи проти Ісламу і мусульман, поширювати фітну і сіяти на землі нечестя, любити порочність, закликати до неї і захищати її , а також лінь і неохота до виконанню фардів.

Для того, щоб розпізнати, хто щирий, а хто лицемір , і вжити відповідних заходів, перш за усе ми повинні розуміти один важливий аспект, що хороше і погане визначає Шаріат. Ми не можемо стояти осторонь і убезпечити себе від того, хто робить суперечливі Шаріату вчинки, при цьому показуючи себе так, як нібито він піклується про Іслам і мусульман. Нам неможна слідувати і підтримувати його, і тим більше називати такого «господином», інакше Аллах розгнівається на нас.

Ми — мусульмани, і ми повинні бути найбільш ревними людьми по відношенню до своєї релігії, ми не повинні дати лицемірам можливості навіть наблизитись до нашої віри і Умми. Велика кількість лицемірів та їх відмінність — одна із небезпек, з якою ми стикаємось, і тільки якщо ми приймемо Шаріат як мірило їх вчинків, ми виявимо їх. Адже Іслам — це наш захист від усіляких нечестивців.

О, Аллах! Захисти нашу Умму від подібних злочинців , направ нас на прямий шлях і дай нам правильне сприйняття речей, щоб ми могли віддалитись від тих, кого Ти не любиш! Амін.

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Махір Саліх