Перевага одного над іншим і благодійність

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас , наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Бари фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» в розділі «Краще за усе подавати милостиню від достатку», наводиться хадіс:

Передав Муса ібн Ісмаіл від Вухайба від Хішама, від його батька , від Хакіма ібн Хізама, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

الْيَدُ الْعُلْيَا خَيْرٌ مِنَ الْيَدِ السُّفْلَى، وَابْدَأْ بِمَنْ تَعُولُ، وَخَيْرُ الصَّدَقَةِ عَنْ ظَهْرِ غِنًى، وَمَنْ يَسْتَعْفِفْ يُعِفَّهُ اللَّهُ، وَمَنْ يَسْتَغْنِ يُغْنِهِ اللَّهُ

«Рука, яка знаходиться зверху, краще тієї, яка знаходиться знизу. Почни з тих, хто знаходиться на твоєму утриманні. Кращим є пожертвування, яке робить багатий чоловік. Хто шукає цноти, того Аллах зробить цнотливим, а хто вдовольняється тим, що має, того Аллах збагатить».

У цьому хадісі міститься важливе послання — це порівняння між ти, хто дає милостиню, і тим, хто її бере ,і що вони не рівні між собою. Той, хто займається благодійністю, постійно перебуває серед людей; він не буде сидіти осторонь і не буде просити людей. Декілька мусульман сиділи в мечеті і нічого не робили; Умар (р.а) поцікавився — хто вони такі і, і йому відповіли: «Вони — ті, які уповають на Аллаха». Тоді Умар (р.а.) зробив їм наставляння і сказав: «Воістину, з неба не падає срібло і золото». Іслам — це релігія, яка закликає до поклонінню, величі, сумлінності, благородству і пожертвуванню, а не тільки до усамітненню в мечеті. Іслам поставив нам обов’язки, які ми повинні виконувати.

Якщо той, хто дає, краще того, хто просить, яка ж реальність того, хто знає, розуміє і усвідомлює? Той, хто розуміє релігію, знає положення мусульман і те, що з ними відбувається, він краще того, хто змирився з реальністю і мовчить. Як вони збираються просити Аллаха, щоб Він змінив їх положення, якщо їх руки опущені, немає усвідомлення і старань на цьому шляху?

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфат, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва . Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям

Головне меню