Наблизився час, і почастішали вбивства

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Передав Аяш ібн Валід від Абдуль Алі, від Маъмара, від Зухрі, від Саіда, від Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

يَتَقَارَبُ الزَّمَانُ، وَيَنْقُصُ العَمَلُ، وَيُلْقَى الشُّحُّ، وَتَظْهَرُ الفِتَنُ، وَيَكْثُرُ الهَرْجُ"، قَالُوا: يَا رَسُولَ اللَّهِ، أَيُّمَ هُوَ؟ قَالَ: القَتْلُ القَتْلُ

«Наблизиться час , буде мало діянь, буде кинута у серця людей скупість, з’явиться фітна і причаститься хардж. Люди почали питати: «А що таке хардж?». Він сказав: «Вбивство , вбивство» (Бухарі).

Краща мова — мова Аллаха, кращий шлях — шлях Його Посланця ﷺ.

Цей хадіс пов’язаний з часом. Пророк ﷺ розповідав своїм сподвижникам, що час наблизиться до людини, тобто прискориться, і людина буде відчувати день як годину, тиждень як день, рік як місяць. І дійсно , ми відчуваємо це на собі. Ми помічаємо, як мало благих справ ми робимо. Люди відчувають, що не вистачає часу на поклоніння, підкорення і наближення до Аллаху. Буває, минають дні, і не знаходиться часу навіть доторкнутись до сторінки Корану . Так само і скупість поширилась серед людей. Скупість виходить із природи людини, і необхідно з нею боротись. Виявилась і смута так, що істина не відрізняється від брехні, і не ясно, яка із двох сторін, що сперечаються, права . Внаслідок цього відбувається багато вбивств не по праву. Посланець Аллаха ﷺ розповів нам про це, щоб ми знали заздалегідь і підготувались до тому, щоб протистояти цьому випробуванню. Єдина наша зброя — це богобоязливість і прихильність іману.

О, Аллах! Ми просимо Тебе про захист від невігластва і порочності , о, Аллах, даруй нам благородне суспільство на чолі з халіфом , який реалізує Твої закони в життя! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати , на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Махір Саліх

Головне меню