Битва на шляху Аллаха

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В шарху імама ан-Нававі до «Сахіх» Мусліма в темі «Про те, хто стоячи, задав питання сидячому, який володів знанням» приходить: передав Усман від Джаріра, від Мансура, від Абу Ваіля, від Абу Муси, який сказав:

جَاءَ رَجُلٌ إِلَى النَّبِىِّ، صلى الله عليه وسلم، فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، مَا الْقِتَالُ فِى سَبِيلِ اللَّهِ فَإِنَّ أَحَدَنَا يُقَاتِلُ غَضَبًا، وَيُقَاتِلُ حَمِيَّةً. فَرَفَعَ إِلَيْهِ رَأْسَهُ – قَالَ: وَمَا رَفَعَ إِلَيْهِ رَأْسَهُ إِلاَّ أَنَّهُ كَانَ قَائِمًا – فَقَالَ: مَنْ قَاتَلَ لِتَكُونَ كَلِمَةُ اللَّهِ هِىَ الْعُلْيَا فَهُوَ فِى سَبِيلِ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ.

«Одного разу до Пророка прийшов якийсь чоловік , який спитав його: «О, Посланець Аллаха, що таке битва на шляху Аллаха? Адже деякі із нас б’ються під впливом гніву, а інші — під впливом люті». І Пророк піняв свою голову, і зробив це тільки через те, що той стояв, а потім сказав: «Наш шляху Аллаха Всемогутнього і Великого знаходиться той, хто б’ється заради того, щоб вище за усе було слово Аллаха».

Той, хто б’ється для піднесення слова Аллаха, той б’ється на шляху Аллаха. Хіба сини цієї Умми не чули цих слів? Чи не замислюються вони про своє положення? Чи не пізнають вони свою релігію, сенс життя , що життя і смерть належать Аллаху? Хіба може Умма Мухаммада ﷺ жити і помирати не на шляху Аллаха, а на шляху якихось правителів?

О, мусульмани! Сьогодні деякі раді йти на повідку у ворогів. Деякі б’ються під стягом невігластва заради перемоги для свого правителя, але кого вони вбивають? Вони вбивають своїх же братів-мусульман, які вийшли проти правителя-тирана; хіба можна сказати про ці вбивства, що вони — на шляху Аллаха? О, ті, хто бажає довольства Аллаха в своїх вчинках, в джихаді і битвах! Вивчайте свою релігію і знайте про необхідність скинути своїх правителів. Будьте щирими перед Аллахом, такими, що б’ються з ворогом і стараються у піднесенні релігії.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва . Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань . О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям

Головне меню