Нагорода за терпіння і втрату

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Нехай благословить вас Аллах, наші шановні слухачі радіостанції Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір. Ми раді вас привітати на нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Кращим початком нашого випуску є привітання Ісламу: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Наводиться в «Сахіх аль-Бухарі» в «Книзі пом’якшення (сердець)» («Кітаб ар-Рікак»), що в Судний день, коли віруючий раб скаже, що немає Бога, окрім Аллаха, бажаючи цим лика Аллаха, то Аллах зробить заборонним Вогонь Пекла для нього.

Розповів нам Кутайба, передано Якубом ібн Абдуррахманом зі слів Амра, зі слів Саіда аль-Макбарі, зі слів Абу Хурайри, що Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Аллах Всевишній говорить:

مَا لِعَبْدِي المُؤْمِنِ عِنْدِي جَزَاءٌ، إِذَا قَبَضْتُ صَفِيَّهُ مِنْ أَهْلِ الدُّنْيا ثُمَّ احْتَسَبَهُ، إِلَّا الجَنَّةُ

«Не буде у мене іншого воздаяння, окрім Рая, для віруючого раба, якщо заберу Я того із людей, якого він любив, і він буде покірно переносити втрату в надії на нагороду».

«Якщо заберу Я того із людей, якого він любив», — мова йде про смерть близьких людей, які дорогі людині, втрачаючи яких людина відчуває порожнечу в душі.

«І буде він покірно переносить втрату в надії на нагороду», — мається на увазі, що людина буде проявляти терпіння у відношенні випробування, яке спіткало її, знаючи, що вона буде винагороджена за усі втрати в Останньому житті.

Життя людини знаходиться між блаженством і стражданнями, між радістю і печалями. Не буває зустрічі без розлуки. Розлука по своїй природі важка для людей, тому кожна людина потребує терпіння, щоб подолати очікувані перед нею труднощі . Терпіння стримує людину від занепокоєння, язик — від скарг, а руки — від ляпасів. Подібно тому, як тіло не зможе жити без голови, так мусульманин не зможе жити без терпіння.

Терпіння і віра неділимі так само, як голова від тіла. Імам Ахмад сказав: «Терпіння — це необхідність і нужда для віруючого». В Корані Аллах згадує про терпіння приблизно 90 разів.

Терпіння — це користь, яка призводить до нагороди і винагороди, а також приносить свої плоди і залишає сліди в душі віруючого, щоб віруючий доручив і віддав свою справу Всемогутньому Аллаху, підкоряючись Його волі. Кожне лихо несе в собі страх, який стрясає і руйнує серце так, що якщо мусульманин буде терплячим при першому потрясінні, і це потрясіння не зломить його, тоді решта частини випробування здасться незначною,і у нього виникнуть сили для подолання усіх складностей до самого кінця.

Деякі мудреці сказали: «Мудрий чоловік проявляє в перший день лиха себе так, як поводить себе невіглас тільки через декілька днів».

Хадіс також звертає увагу на важливий момент, який полягає в набутті нагороди від прояву терпіння. Це тому, що нагорода будується на упевненості людини в величі Аллаха і на тому, що винагородить його тільки Аллах. Це веде до полегшенню суму і спричиняє свій вплив на серце. Чим сильніше упевненість, тими слабше відчуття болю від проблем.

Передається зі слів Умара (р.а.), що він сказав: «Мене спіткало лихо, в якому Аллах дав мені чотири блага: перше благо — це коли релігія моя не стряслась через випробування; друге благо — не спіткало мене те, що не по силам мені; третє благо полягає в тому, що я не робив гріха за допомогою випробувань ; четверте благо — я завжди прошу у Аллаха нагороди за усі негаразди і випробування, які спіткали мене».

Дорогі слухачі, до наступної зустрічі з вами і з черговим пророцьким хадісом! Ми ввіряємо вас Аллаху. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Афран Тураб
7 Сафара 1444 р.х.
3 вересня 2022 р.

Головне меню