Квапитись до виконанню наказів Аллаха

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Бари фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» у розділі «Хто бажає віддавати милостиню без зволікань» наводиться хадіс:

Передав Абу Асим від Умара ібн Саіда, від Ібн Абу Маліка, що Укба ібн Харіс розповів: «Ми робили післяполуденний намаз разом з Пророком ﷺ. Після завершення намазу Пророк ﷺ підскочив і направився в свій дім, а незабаром вийшов і сказав:

كُنْتُ خَلَّفْتُ في البَيْتِ تِبْرًا مِنَ الصَّدَقَةِ، فَكَرِهْتُ أنْ أُبَيِّتَهُ، فَقَسَمْتُهُ

«Я залишив в домі золото, призначене для милостині, і не бажав, щоб воно залишалось у мене, тому роздав його».

Ситуація, в якій опинився наш Посланець ﷺ, схожа на ту, в якій опинились сьогодні деякі мусульмани. Ця ситуація свідчить по відповідальність і страх перед Аллахом за решту милостині, тому Посланець Аллаха ﷺ поквапився додому, щоб виконати свій обов’язок.

Цей вчинок показує старанність до виконанню законів Аллаха; сподвижники були здивовані , що спонукало Посланця Аллаха ﷺ квапливо вийти після намазу? Хоча вони розуміли, що якщо Посланець Аллаха ﷺ вчинив так, отож, це важлива справа. Потім Посланець Аллаха ﷺ повернувся і повідомив сподвижникам про причину своєї квапливості, більше того, він повідомив нам про велику справу , якій варто приділити увагу. Нехай мої мати і батько будуть викупом за тебе, о Посланець Аллаха ﷺ, який же ти справедливий! Нам боляче читати цю історію, нам важко її зрозуміти , коли нас оточили несправедливі правителі, які пригноблюють і завдають страждання своєму народу. Ми бачимо правителів, які керуються конституцією невірних, ми бачимо, як вони завдають страждання кожному, хто говорить: «Мій господь — Аллах». Вони не бажають піклуватись про справи Умми і не бажають запроваджувати закони Ісламу в життя. Де вчені, чому ви не квапитесь на захист Умми, чому ви не берете приклад з Посланця Аллаха ﷺ?! Де той, хто заявляє про свою силу і владу, чому він не запроваджує Шаріат Аллаха?! Нехай згине кожен, хто утискає і вбиває!

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей , дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям

Головне меню