Догляд за вівцями як підготовка до турботи про свій народ

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Від Абу Хурайри передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَا بَعَثَ اللَّهُ نَبِيًّا إِلَّا رَعَى الْغَنَمَ، فَقَالَ أَصْحَابُهُ: وَأَنْتَ؟ فَقَالَ نَعَمْ كُنْتُ أَرْعَاهَا عَلَى قَرَارِيطَ لِأَهْلِ مَكَّةَ

«Якого б пророка Аллах не направляв (до людей), він обов’язково пас овець». Його сподвижники спитали: «А ти?», — і він сказав: «Так, і я пас їх для мекканців за декілька каратів» (Бухарі).

Вчені сказали, що мудрість внушення пророкам пасти овець до пророцької місії полягає у набутті ними досвіду , терпіння і співчуття , які у подальшому спричинять вплив на управління справами народу. Якщо вони будуть терпляче збирати овець у купу після того, як ті розбрелись по пасовиську, будуть переганяти їх із одного місця в інше і будуть захищати їх від хижаків , тоді пророки пізнають відмінність характерів овець , складність ситуації при розділенні, слабкість і їх нужду в турботі. Так Всевишній Аллах підготовлював пророків, щоб їм було легше переносити тяготи, з якими вони стикнуться. Вони будуть проявляти терпіння перед своїм народом, будуть підготовлені перед різноманітними характерами людей і різницею їх мислення, вони будуть допомагати пригнобленому і слабкому і будуть співчутливі до людей.

Цей найвеличніше явище: у овець є пастух, який піклується про них і захистить їх, проте у Умми немає захисника, який піклувався б про її справи. Це важка реальність, вона шокує, адже правителі замість того, щоб піклуватись про свій народ, навпаки, працюють проти нього. Якщо для овець знайдеться той, хто збере їх в купу і буде з ними м’який, то для Умми знаходиться той, хто розділяє її і жорстоко обходиться з нею. Боляче проводити таке порівняння, але ми скажемо , що біль і співчуття Умми іще більше підсиляться , і це буде тривати до тих пір, поки вона буде мовчати і погоджуватись з такими правителями, до тих пір, поки вона не поверне того, хто буде піклуватись про її справи.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва . Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям
13.05.2022

Головне меню