Втрата трьох дітей

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним сом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В шарху імама ан-Нававі до «Сахіх» Мусліма в темі «Чи треба призначати спеціальний день для того, щоб наставляти жінок (в релігії)?» наводиться хадіс:

Передав Адам від Шуайба, від Ібн аль-Асбахані, від Абу Саліха, що Абу Саіда аль-Худрі сказав:

قَالَتِ النِّسَاءُ لِلنَّبِىِّ، صلى الله عليه وسلم، غَلَبَنَا عَلَيْكَ الرِّجَالُ، فَاجْعَلْ لَنَا يَوْمًا مِنْ نَفْسِكَ. فَوَعَدَهُنَّ يَوْمًا لَقِيَهُنَّ فِيهِ، فَوَعَظَهُنَّ وَأَمَرَهُنَّ، فَكَانَ فِيمَا قَالَ لَهُنَّ: مَا مِنْكُنَّ امْرَأَةٌ تُقَدِّمُ ثَلاَثَةً مِنْ وَلَدِهَا إِلاَّ كَانَ لَهَا حِجَابًا مِنَ النَّارِ. فَقَالَتِ امْرَأَةٌ وَاثْنَيْنِ، فَقَالَ: وَاثْنَيْنِ

«Одного разу жінки сказали Пророку : «Чоловіки не дають нам можливості поговорити з тобою, виділи ж для нас день на свій розсуд!». І він пообіцяв їм день для зустрічі, а також почав наставляти їх і давати їм свої веління. Серед іншого Посланець Аллаха сказав їм: «Для будь-якої із вас, у якої помруть троє її дітей, вони обов’язково послужать захистом від Вогню». Одна жінка спитала: «А якщо двоє?». Він відповів: «І двоє».

Коли помер Сахр, його сестра Ханса була поетесою, і вона так сильно плакала по ньому, що її очі помутніли, і вона осліпла. Її горе було величезним, і вона не могла цього винести. Тоді виразила вона свою печать у віршах.

В очах твої соринка чи осліпли зовсім

Сльози лились, коли дім опустів

Мої очі — пам’ять мені про нього

Лились сльози рікою по улюбленому моєму

Після прийняття Ісламу вона кардинально змінила свої думки і погляд на життя. Іслам дав їй поняття, спокій, терпіння . Вони відправила чотирьох своїх синів на битву на шляху Аллаха. Найбільш дивне , коли до неї дійшла звістка, що усі її сини пали шахідами, вона не стала причитати і плакати, навпаки, вона спокійно і упевнено сказала: «Хвала Аллаху, Який вшанував мене цим, я прошу Аллаха, щоб Він зібрав нас разом по Своїй милості». Ось так Ханса зрозуміла наведений хадіс Посланця Аллаха ﷺ. Виникає питання: хто сьогодні виростить в Уммі ці поняття після того, як неприязнь смерті, слабкість і любов до цьому світу проникли в неї? Однозначно, тільки Ісламська Держава і халіф у змозі знов відродити правильний погляд на це життя.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Абу Марьям

Головне меню