Віруючий і реаліст

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас , наші дорогі брати на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Барі фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» в розділі «Спонукання до благодійності і заступництву» наводиться хадіс:

Передає Садака ібн Фадль від Абда, від Хішама, від Фатіми , що Асма сказала: «Одного разу Пророк сказав мені:

لاَ تُوكِي فَيُوكَى عَلَيْكِ

«Не зав’язуй , адже тоді Він (Аллах) зав’яже для тебе».

«Не зав’язуй» — в значенні «не закривай», «не ховай», «не вважай» і «не перешкоджай тому, що маєш».

«Він зав’яже тобі» — тобто Аллах позбавить тебе різку (прожитку) і баракяту.

В цьому хадісі Пророк ﷺ звернувся до Асми (р.а.), і це — звернення до усієї Умми. Посланець Аллаха ﷺ вимагає, щоб ми не скупились і не підраховували свої пожертвування, залишали свої справи на Аллаха, і тоді ми побачимо баракят (божественне благословення) в своєму майні і в житті у цілому. Наш Посланець ﷺ ніколи не вів рахунки пожертвуванням, він завжди починав з іменем Аллаха і закінчував віддаванням хвали Йому. Тоді був у нього баракят і в їжі, і в питві. Це і є віра в Сокровенне, віра в те, що життєвий прожиток і доля залежать від Аллаха; з іншого ж боку, ті, хто вдовольняється тільки відчутним і приймає тільки його, не пізнали баракят, вони не вірять, що Аллах наділяє прожитком , і не розуміють , що означає «віра в Сокровенне».

Так ми розрізняємо чоловіка віри і реаліста, який покладається тільки на відчутне і свої сили. Віруючий же чоловік вірить в явне і приховане матеріальне і духовне, спостерігаєме і невідчутне, він створює причини і уповає на Аллаха, розуміючи, що результат — тільки від Нього. Що стосується реаліста, то ми скажемо йому, що ця віра не пов’язана тільки з прожитком , навпаки, вона — в усіх справах цього життя і Наступного. Такий чоловік думає, що їжі на двох не вистачить трьом, на трьох не вистачить чотирьом, і тим більше він вважає, що нечисленна армія не здатна перемогти численну. Якщо він дивиться на торгівлю тільки як на цифри, то як він зрозуміє, що янголи нисходять з небес і воюють разом з людьми? Посланець Аллаха ﷺ сказав:

نُصِرْتُ بالرُّعْبِ مَسِيرَةَ شَهْرٍ

«Мені була дана перемога шляхом навіювання страху (ворогу) на відстані місяця шляху»,

لاَ تُوكِي فَيُوكَى عَلَيْكِ

«Не зав’язуй, адже тоді Він (Аллах) зав’яже для тебе».

Як він зрозуміє зміст цих хадісів? Як він зрозуміє, що таке дуа (мольба) та її результат? І що таке баракят? Немає сумнівів, що такий чоловік прийме усе це, коли побачить своїми очима допомогу Аллаха і перемогу віруючих, незважаючи на їх нечисленність. З волі Аллаха, це буде скоро.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям
20.07.2022

Головне меню