Лайка мертвих

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Бари фи Шарх Сахіх аль-Бухарі» в розділі (Про восхваляння покійного людьми (живими)» наводиться: «Передається від Абдуллаха ібн Мухаммада, від Суфьяна, від Хішама ібн Урви, від його батька , що Аіша (р.а.) сказала: «Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إنَّهُمُ الْآنَ لَيَعْلَمُونَ أنَّ مَا كُنْتُ أَقُولُ لَهُمْ حَقٌّ، وَقَدْ قَالَ اللهُ تَعَالَى

«Воістину, ось зараз вони дізнались про те, що я говорив їм раніше — це істина, адже сказав Всевишній Аллах:

إِنَّكَ لَا تُسْمِعُ الْمَوْتَى

«Ти не примусиш чути мертвого» (27:80).

Ці слова були адресовані вбитим многобожникам, скинутим в один із колодязів Бадра після битви. Посланець Аллаха ﷺ залишився в Бадрі на три дні; він підійшов до колодязя і почав звертатись до цих мертвих і лаяти їх, і Умар (р.а.) спитав: «Хіба чують ті, кого немає в живих?», — на що Посланець Аллаха ﷺ відповів, що вони чують не гірше вас, тільки не можуть відповісти.

Умма сьогодні страждає, і, з дозволу Аллаха, скоро ми так же встанемо над трупами пригноблювачів і звернемось до них , навіть якщо це виглядає жорстоко. Ми звернемось до них зі словами Посланця Аллаха ﷺ: «Ми переконались, що обіцяне нам Аллахом — істина, а чи переконались ви?». Але цього не відбудеться до тих пір, поки нами правлять правителі-агенти в наших країнах. Нам потрібен ватажок , який взяв приклад з Посланця Аллаха ﷺ; він виступить від імені Умми і очолить її. Він стане на чолі держави, і ми будемо битись разом з ним, захищаючи себе його руками.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом». Нехай збереже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям

Головне меню