Виготовлення Посланцем Аллаха ﷺ печатки

Хадіс
Друкарня

Разом з благородним хадісом

Ми вітаємо вас, наші дорогі брати, на черговій зустрічі в нашій програмі «Разом з благородним хадісом». Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

В книзі Ібн Хаджара аль-Аскаляні «Фатх аль-Барі фі Шарх Сахіх аль-Бухарі» у розділі «Про те, що було сказано відносно поширення книг володарів знання у різноманітні міста» наводиться хадіс: передав Мухаммад Абульхасан від Абдуллаха,від Шуайба, від Катади, що Анас ібн Малік сказав:

لَمَّا أَرَادَ النَّبِىُّ، صلى الله عليه وسلم، أَنْ يَكْتُبَ إِلَى الرُّومِ، قِيلَ لَهُ إِنَّهُمْ لاَ يَقْرَءُونَ كِتَابًا إِلاَّ أَنْ يَكُونَ مَخْتُومًا. فَاتَّخَذَ خَاتَمًا مِنْ فِضَّةٍ، فَكَأَنِّى أَنْظُرُ إِلَى بَيَاضِهِ فِى يَدِهِ، وَنَقَشَ فِيهِ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ

«Одного разу, коли Пророк захотів написати послання до римлянм, йому сказали: «Вони читають тільки ті послання, в яких стоїть печатка». І тоді Пророк взяв (для себе) срібний перстень, а білизна цього персня на його руці і зараз стоїть у мене перед очима. І він вигравіював на ньому напис «Мухаммад, Посланець Аллаха».

В даному хадісі треба звернути увагу на те, що Посланець Аллаха ﷺ писав своє звернення від імені голови держави, бажаючи звернутись до інших правителів. Відповідно, дане звернення повинно підкріплюватись підписом і печаткою, тому що воно ісходить від того, хто повеліває, видає накази . Це звернення — від імені усього народу, і воно служить його інтересам , а взаємодія з іншими державами будується на основі власних інтересів.

Хто сьогодні говорить від нашого імені? Хто здатний взаємодіяти з іншими державами в наших інтересах? Хто може звертатись до невіруючих держав з вимогою, щоб ті прийняли Іслам і підкорились? Хто може сьогодні звертатись від нашого імені? Звичайно ж, ніхто, оскільки єдиний , у кого є таке право — це халіф! Країни невір’я скинули нашого халіфа, і ми опинились сиротами. Ми почали блукати біля порогу їх палаців, ми почали переймати їх культуру, вони наказували нам, і ми підкорялись, вони вбивали нас, а ми мовчали. О,мусульмани! Старайтесь разом з тими, хто бажає повернути халіфа, щоб той знов звернуся від вашого імені і працював у благо ваших інтересів.

О, Аллах! Прискор час Праведного Халіфату, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Цей Халіфат об’єднає усіх мусульман і позбавить Умму від страждань. О, Аллах, осяй землю Своєю милістю! Амін!

До наступних зустрічей, дорогі брати, на нашій передачі «Разом з благородним хадісом. Нехай збереже вас Аллах, Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Абу Марьям

Головне меню