Промова Аміра Хізб ут-Тахрір, вченого Ата ібн Халіль Абу Ар-Рашти, з нагоди 99-ї річниці розпаду держави Халіфат

Звернення
Друкарня

بسم الله الرحمن الرحيم

Хвала Аллаху! Мир і благословення Посланцю Аллаха, його родині, сподвижникам та усім, хто надав йому підтримку...

До усієї Ісламської Умми, яку Аллах зробив кращою Уммою, виведеною для людей... і до членів Хізб ут-Тахрір зокрема, яких Аллах вшанував несенням заклику Ісламу з щирістю і правдивістю... до відвідувачів цієї сторінки , які заходять на неї з любов’ю до тому благу, що вона несе... до усіх них: мир вам, милість Аллаха і Його благословення!

У цей день 99 років назад злочинець ХХ сторіччя Мустафа Кемаль скасував Халіфат при тому, що наказ про його ліквідацію носив публічний характер, однозначний по змісту і без усілякого підтексту, що згідно Шаріату є явним куфром і відміною закону Ісламу. За це Ісламська Умма повинна була вийти зі зброєю у руках проти Мустафи Кемаля згідно хадісу, виведеному Бухарі і Муслімом від Джунади ібн Абу Умайі, який сказав:

دَخَلْنَا عَلَى عُبَادَةَ بْنِ الصَّامِتِ وَهُوَ مَرِيضٌ قُلْنَا أَصْلَحَكَ اللَّهُ حَدِّثْ بِحَدِيثٍ يَنْفَعُكَ اللَّهُ بِهِ سَمِعْتَهُ مِنْ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، قَالَ: دَعَانَا النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم فَبَايَعْنَاهُ فَقَالَ فِيمَا أَخَذَ عَلَيْنَا: «أَنْ بَايَعَنَا عَلَى السَّمْعِ وَالطَّاعَةِ فِي مَنْشَطِنَا وَمَكْرَهِنَا وَعُسْرِنَا وَيُسْرِنَا وَأَثَرَةً عَلَيْنَا وَأَنْ لَا نُنَازِعَ الْأَمْرَ أَهْلَهُ إِلَّا أَنْ تَرَوْا كُفْراً بَوَاحاً عِنْدَكُمْ مِنْ اللَّهِ فِيهِ بُرْهَانٌ

«Ми зайшли до Убади ібн Саміту, коли він хворів, і сказали: «Нехай Аллах тебе зцілить! Розкажи нам хадіс, почутий від Посланця Аллаха ﷺ, яким Аллах принесе тобі користь». Він сказав: «Нас закликав Посланець Аллаха ﷺ, і ми присягнули йому. Він взяв з нас наступне: «Ми присягаємо на послух і покору і у тому, що любимо , і у тому,що не любимо , у легкості і у труднощах, і що не будемо суперничати за владу з її правовими володарями, поки не побачимо від них явного невір’я, на яке у нас буде від Аллаха категоричний доказ».

Мусульмани були повинні виступити проти Мустафи Кемаля і пожертвувати усім необхідним для цього. Проте цей тиран не зустрів від Ісламської Умми належної реакції, після чого почався тривалий етап чорної вехи в історії Ісламської Умми, кращої Умми, виведеної для людей, тому що раніше у неї була єдина держава Халіфат, яка захищала істину і справедливість, а тепер Умма опинилась розірваною на більше аніж 50 держав, які суперничають одна з другою. Влада над Уммою перейшла у руки людей, які не проявляють до неї ніякого співчуття і не піклуються про її стан. Нібито цього було мало, самі правителі мусульман виявились жалюгідними людьми (рувайбідат), які покірно виконують накази невірних колонізаторів. Економічні ресурси мусульман опинились у руках ворогів Аллаха. Вони взялись грабувати мусульман іще і іще так, що мусульмани перестали отримувати користь від того, що мають . Положення мусульман стало схожим на арабське висловлювання:

كالعيس في البيداء يقتلها الظما ** والماء فوق ظهورها محمولُ

Подібно тому, як верблюда вбиває спрага у пустелі,
Хоча у його горбах є вода.

Усе це відбувається з нами на очах наших нікчемних правителів... ми стали жебраками, а наші правителі та їх наближені купаються у розкоші, вдячно плазуючи за це перед своїми хазяями-колонізаторами, зрадивши Аллаха, Його Посланця ﷺ і мусульман, зробивши усе можливе, щоб відштовхнути людей від шляху Аллаха Великого.

Мусульмани! Халіфат — ваше доленосне питання! За допомогою Халіфату встановляться кордони схваленого і дозволеного, буде захищена гідність людей, почнуться завоювання і відкриття, а до Ісламу і мусульман повернеться велич. Про це говорять Книга Аллаха, Сунна Його Посланця ﷺ і одностайність сподвижників. Мусульманам досить добре зрозуміти три наступних висловлювання, щоб усвідомити великий обов’язок (фард) Халіфату. Цими трьома висловлюваннями є:

1. Слова Посланця Аллаха ﷺ, передані Табарані у книзі «Муаджам Кабір»:

عَنْ عَاصِمٍ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ مُعَاوِيَةَ، قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم، يَقُولُ: «مَنْ مَاتَ وَلَيْسَ فِي عُنُقِهِ بَيْعَةٌ مَاتَ مَيْتَةً جَاهِلِيَّةً»

«Від Асіма, від Абу Саліха, який сказав: «Я чув, як Посланець Аллаха ﷺ говорив: «Хто помер, не маючи на своїй шиї присяги, той помер смертю невігластва».
Цей хадіс є доказом величі гріха мусульманина, здатного докладати зусилля над встановленням халіфа, щоб йому присягнути, але який відмовився від цього. Хадіс доводить необхідність встановлення халіфа, гідного присяги мусульман.

2. Після того, як Посланець Аллаха ﷺ помер, перше, що зробили його сподвижники — це взялись обирати халіфа, а не ховати Пророка ﷺ, хоча відомо, що мусульманам треба квапитись ховати померлу людину і не відкладати цю справу, про що гласять тексти Шаріату. У книзі «Мааріфату СунанвальАсар» імама Байхакий говориться: «Імам Шафії у ріваяті від Абу Саіда сказав: «Краще усього поквапитись ховати померлого, якщо його смерть стала очевидною». Так належить себе поводити у відношенні звичайної померлої людини. А як же у такому випадку необхідно поводити себе у випадку поховання самого Посланця Аллаха ﷺ?! Проте сподвижники відклали це питання і зайнялись обранням халіфа, порахувавши обрання правителя більш важливим, аніж поховання самого Посланця Аллаха ﷺ! Подібна одностайність сподвижників у цій справі явно доводить обов’язок встановлення халіфа.

3. Умар ібн аль-Хаттаб (р.а.) у день своєї смерті рекомендував мусульманам обрати на пост халіфа одного із шести сподвижників, кожному із яких Посланець Аллаха ﷺ при житті обіцяв Рай, обмеживши строк обрання трьома днями... Згідно його заповіту, у випадку, якщо кандидати на пост халіфа не оберуть жодної кандидатури, то повинен бути страчений кожен із них, хто стане перешкодою обранню. Щоб заповіт був виконаний, він обрав 50 сподвижників,яким було наказано привести у виконання страту будь-якого, хто почне перечити обранню, при тому, що усі шість кандидатів на пост халіфа були обрадувані Раєм при житті, були членами Шури (вищими радниками халіфа), були видатними крупними сподвижниками. Рішення Умара на їх адресу було озвучено перед усіма сподвижниками, і ніхто із них не став перечити Умару ані ділом, ані словом, ані навіть засуджувати його якось. Усі сподвижники одностайно погодились з Умаром у тому, що мусульмани не можуть залишатись без халіфа більше аніж на три дні і ночі. А тепер погляньте, скільки днів і ночей ми живемо без Халіфату! Немає сили і могутності, окрім як у Аллаха! Тому, дорогі мусульмани, Халіфат є великою справою і доленосною проблемою усіх мусульман!

Мусульмани! Щоб не трапилось, ми не впадаємо у відчай у милості Аллаха.

إِنَّهُ لَا يَيْأَسُ مِن رَّوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ

«... впадають у відчай у милості Аллаха лише люди невіруючі» (12:87).

Тим більше, не варто забувати, що Аллах Всевишній обіцяв тим, хто увірує і буде робити благі справи, що зробить їх намісниками на землі, сказавши:

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ

«Аллах обіцяв тим із вас, які увірували і робили праведні діяння, що Він неодмінно зробить їх намісниками на землі , подібно тому, як він зробив намісниками тих, хто був до них» (24:55).

Також Посланець Аллаха ﷺ обіцяв , що Халіфат за методом пророцтва повернеться після епохи тиранії, сказавши у хадісі , виведеному Ахмадом від Хузейфи ібн Ямана (р.а.):

ثُمَّ تَكُونُ خِلَافَةً عَلَى مِنْهَاجِ النُّبُوَّة

«Потім буде Халіфат за методом пророцтва».

Ми стверджуємо і повторюємо те, що говорили неодноразово раніше: Аллах Сильний і Могутній неодмінно допоможе нам, якщо ми допоможемо Його релігії тим, що станемо щиро і правдиво старатися заради Нього. Закономірність цього світу, створена Аллахом, є такою, що янголи не спустяться з небес виконувати замість нас наш обов’язок і встановлювати Халіфат, поки ми будемо сидіти на своїх диванах. Аллах, якщо побажає, відправить янголів лише допомогти нам, коли ми будемо самі працювати на Його шляху. Аллах обіцяв нас допомогу, якщо ми будемо робити благе, тобто будемо діяти, усе одно , будь то для встановлення Халіфату чи для відкриття і завоювання нових земель шляхом битви на шляху Всевишнього.

Ми віддаємо хвалу Аллаху за те, що Він дав Ісламській Уммі таку партію, як Хізб ут-Тахрір, яка присвятила себе старанній і щирій роботі на шляху відновлення ісламського життя за допомогою встановлення Праведного Халіфату; партію, яка по праву є першопрохідцем , що не обманює людей. Благо цієї партії очевидно, і її покине лише той, хто цього блага не хоче... Так ми відносимось до неї та до усіх її членів, які щиро намагаються зробити свій внесок у цю справу. Вони прагнуть у вищі сади Рая і тим самим, з дозволу Аллаха, підносяться навіть у цьому світі. Вони вдень і вночі сподіваються на милість Аллаха і просять Його допомогти їм виконати обіцянку Аллаха і Його Посланця ﷺ.

На завершення хочу сказати, дорогі мусульмани, що встановлення Халіфату є обов’язком (фардом) не лише членів Хізб ут-Тахрір, але й усіх мусульман, здатних вести цю діяльність. Так допоможіть же нам, о, мусульмани! Допоможіть нам, о,армії мусульман! Відновіть сиру ансарів, які надали допомогу релігії Аллаха Всевишнього і приютили мухаджирів, за що їх похвалив сам Аллах, похвалив разом з тим усілякого, хто щиро послідує їх прикладу:

وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللَّـهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي تَحْتَهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا ۚذَٰلِكَالْفَوْزُ الْعَظِيمُ

«Аллах задоволений першими із мухаджирів і ансарів, які випередили решту інших , і тими, які послідували строго за ними. Вони також задоволені Аллахом. Він приготував для них Райські сади, в яких течуть річки. Вони пребудуть там вічно. Це — великий успіх» (9:100).

Такого статусу набувають ці люди за те, що надають допомогу релігії Аллаха і встановлюють Халіфат. За це вони гідні великої нагороди і глибокої поваги. Навіть янголи спустились на землю до поховання Саада ібн Муаза (р.а.), лідера ансарів — випадок, який описується у книзі Хакіма «Мустадрак» з посиланням на хадіси в обох «Сахіхах»,— тому що Саад надав велику допомогу релігії Аллаха.

Хто допомагає встановленню Халіфату перш, ніж він буде встановлений, звичайно ж, буде вище положенням і величніше, аніж той, хто надасть допомогу Халіфату після його встановлення.

لَا يَسْتَوِي مِنكُم مَّنْ أَنفَقَ مِن قَبْلِ الْفَتْحِ وَقَاتَلَ ۚأُولَـٰئِكَأَعْظَمُدَرَجَةًمِّنَالَّذِينَأَنفَقُوامِنبَعْدُوَقَاتَلُوا ۚوَكُلًّاوَعَدَاللَّهُالْحُسْنَىٰ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

«Не зрівняються люди з тими із вас, хто витрачав і бився до перемоги (над Меккою). Ці вище ступенем, аніж ті, які витрачали і бились після цього . Але кожному із них Аллах обіцяв найкраще, і Аллах знає про те, що ви робите» (57:10).

Ми молимо Аллаха Всевишнього про те, щоб ця дата — 99 років — стала початком допомоги Всевишнього перш, ніж прийде дата 100 років з дня розпаду Халіфату, після чого сонце Праведного Халіфату знов зійде над землею.

وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ ﴿٤﴾بِنَصْرِ اللَّهِ ۚيَنصُرُمَنيَشَاءُ ۖوَهُوَالْعَزِيزُالرَّحِيمُ

«У той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха. Він допомагає, кому побажає. Він — Могутній , Милосердний» (30:4,5).

Мир вам, милість Аллаха і Його благословення!


Ваш брат Ата ібн Халіль Абу ар-Рашта
Понеділок, 28 Раджаба 1441 р.х.
23.03.2020 р.

Головне меню